hoe maak je een cv

Solliciteren: hoe maak je een cv dat eruit springt?

Khalid Toufik
21 november 2022
 | Leestijd:

Een goed cv is informatief, beknopt en overzichtelijk ingedeeld. Wil je opvallen, dan kun je dat met een stukje creativiteit voor elkaar krijgen. Maar laat er geen verwarring over bestaan, de inhoud is allesbepalend. Het cv is de plek waar je laat zien dat jouw persoonlijkheid, ervaring en vaardigheden goed aansluiten op de functie waar je op solliciteert. Dat laatste betekent ook dat in de meeste gevallen het cv een dynamisch document is.  One size fits all werk misschien goed voor een paar herensokken, maar een professioneel cv leeft, groeit en krimpt soms ook weer. De onderhoudswerkzaamheden daargelaten zijn er wel een aantal veelgestelde vragen over cv die we graag beantwoorden.

Wat is een curriculum vitae?

Wellicht overbodig, wellicht niet. Maar voor de volledigheid, en vanwege het feit dat cv steevast foutief wordt gespeld en van het verkeerde lidwoord wordt voorzien, leggen we eerst uit wat een cv is. Tenzij je dus van plan bent je volledige Centrale Verwarmingsinstallatie mee te sturen schrijf je “het cv”. Een tweede verwarring levert de letterlijke betekenis van het woord curriculum vitae op. Curriculum vitae is Latijn voor ‘verloop van het leven’. Dat betekent echter niet dat je jouw hele levensverhaal met je sollicitatiebrief meestuurt. Een cv is wel een opsomming van jouw professionele leven. Welke opleidingen heb je gevolgd en welke werkervaring heb je? Met een cv laat je zien dat jouw opleiding(en) en werkervaring goed aansluiten bij een vacature.

Wat zet je er sowieso op?

Sowieso op je cv bevinden zich als het goed is je personalia, je afgeronde opleidingen en alle relevante vaardigheden en certificaten die je bezit. De recruiter of manager van dienst wil allereerst weten wie je bent en wat je te bieden hebt. Dat moet duidelijk blijken uit je cv. Lezen ze eerst je motivatiebrief of bekijken ze eerst je cv? Dat zal per geval verschillen. Zeker is wel dat beide documenten moeten overtuigen. Soms bevatten cv’s ook referenties. Deze kunnen zeker voor mensen met wat werkervaring waardevol zijn. Recruiters zien beheersing van meerdere talen vaak vooral als opvulling. Zeker voor een werkgever waar de voertaal Nederlands is en de beheersing van Engels of vreemde talen niet relevant is kun je die prima achterwege laten.

Zet ik wel of geen foto op mijn cv?

In 2022 kun je eigenlijk niet meer om de foto heen. Een (vaak door de persoon zelf gebruikt) argument tegen het toevoegen van een foto is dat je uiterlijk niet relevant zou moeten zijn voor de sollicitatie. Helemaal mee eens. Alleen is de realiteit soms helaas anders. Daarbij geldt ook dat personeel werven een flinke en kostbare verantwoordelijkheid is. Daarom zullen recruiters in de meeste gevallen toch de kandidaat uitnodigen met (op papier) meer inhoud. Want wie wil er verantwoordelijk zijn voor een knap koppie op de afdeling IT die van programmeren geen kaas heeft gegeten? Dus, maak het jezelf makkelijker. Bezoek een professionele fotograaf voor een goed setje portretfoto’s. Of vraag een van onze recruiters wanneer je langs kunt komen voor een professionele foto op het T&P hoofdkwartier in Utrecht.

Wat is de ideale lengte?

Bij T&P hanteren we de cv-vuistregel ‘als het niet op 1 kantje past, is het waarschijnlijk te veel’. Bewaar de volzinnen voor je motivatiebrief, houd het op je cv bij jaartallen, opleidingsinstellingen, vaardigheden/(software-)kennis, ex-werkgevers en die mooie profielfoto. Beperk een eventueel persoonlijk stukje tot maximaal 100 woorden. Vertel daarin iets wat niemand weet. Wat jou gelukkig maakt in het leven. Of wat jij doet om de wereld een beetje mooier te maken. Al het andere relevante staat als het goed is elders op het cv.

Hoe geef ik mijn cv een mooie make-over?

Het klassieke Word-document zie je tegenwoordig nog weinig. Met weinig moeite en kosten maak je tegenwoordig al een strak en zakelijk document op. Je valt er daarom niet per se mee op in positieve zin, maar voorkomt in ieder geval dat je negatief opvalt. Er zijn verschillende mogelijkheden om binnen een paar minuten gratis (of zo goed als gratis) een mooi professioneel document te maken:

Jouw creatie testen?

Kies een mooi traineeship bij Talent&Pro uit, solliciteer en stuur jouw creatie mee. We zijn benieuwd wat je ervan hebt gemaakt.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01