Jane van Steenoven en Rianne Haagsma

Het sociaal domein in de schijnwerpers: Jane van Steenoven en Rianne Haagsma

Khalid Toufik
29 maart 2024
 | Leestijd:

Jane van Steenoven een Rianne Haagsma zijn consultant binnen de business unit Sociale Zekerheid & Zorg. Het team binnen Talent&Pro dat actief is binnen het sociaal domein werkt onder andere voor gemeentes, waaronder Gemeente Nissewaard en Nijkerk. Jane en Rianne vertellen over hun werkzaamheden binnen het sociaal domein, wat hen energie geeft om zich in te zetten voor de meest kwetsbare doelgroepen en hoe zij professionaliteit en menselijkheid elke dag zo goed mogelijk proberen te combineren.

Wat onderscheidt de unit Sociale Zekerheid & Zorg van andere business units?

Rianne:

De naam van de unit geeft denk ik al antwoord op je vraag. Je gaat werken voor de unit Sociale Zekerheid & Zorg omdat je een sociaal hart hebt en iets wilt doen om anderen vooruit te helpen. Ik denk ook dat de cultuur bij onze opdrachtgevers anders is dan bij andere klanten van Talent&Pro. Gemeentes bijvoorbeeld hebben natuurlijk geen winstoogmerk. En ik heb geen targets die ik moet halen. De sfeer is vermoedelijk wat gemoedelijker bij deze opdrachtgevers van Talent&Pro, vergeleken met bijvoorbeeld de financiële instellingen die we bedienen.

Jane:

Het is ook wel een ander type mens waar je mee samenwerkt bij een gemeente. Zonder iedereen over een kam te willen scheren is de instelling van iemand die bewust kiest voor een carrière in het bedrijfsleven misschien anders dan iemand die bewust kiest voor een carrière in het sociaal domein. Veel van mijn collega’s bij de gemeente werken er al hun hele leven en zullen dat met plezier blijven doen tot aan hun pensioen. Ze hebben hun hart echt op de juiste plek zitten. Het is fijn om in zo’n groep mensen terecht te komen.

Rianne:

Daar ben ik het mee eens. Normaal gesproken is een nieuwe werkplek best spannend. Bij de gemeente word je echt bij de hand genomen en vinden mensen het leuk om je dingen te leren. Dat heb ik als heel prettig ervaren.

Jullie hebben met elkaar gemeen dat jullie allebei hebben gewerkt met Oekraïense vluchtelingen, maar dan voor verschillende gemeentes. Hoe was dat?

Rianne:

Klopt. Ik ben voor Nissewaard, een relatief kleine gemeente onder Rotterdam, betrokken geweest bij de uitkering van de leefgeldregeling voor Oekraïense vluchtelingen. Deze regeling voorziet de vluchtelingen in een basisinkomen om te voorzien in de meest essentiële benodigdheden, zoals voedsel, onderdak en andere basislevensbehoeften. Mensen die voor oorlog vluchten helpen om van de leefgeldregeling gebruik te maken is natuurlijk heel mooi werk. Ik begeleidde het hele proces van aanvraag tot uitkering en deed daarna de monitoring van de status van de vluchtelingen. Zijn ze nog in het land? Hebben ze inmiddels betaald werk? Dat is natuurlijk allemaal relevante informatie voor de uitkering die ze ontvangen.

“Mensen die voor oorlog vluchten helpen om van de leefgeldregeling gebruik te maken is natuurlijk heel mooi werk.”

Jane:

Wat het werk uitdagend maakte was natuurlijk ook dat de regeling zich continu ontwikkelde. In eerste instantie was het een noodregeling. Zo snel mogelijk uitkeren was het belangrijkste criterium. Daarna moest er nagedacht worden over andere zaken, zoals wat met de uitkering moet gebeuren als ook gezinsleden overkomen of als vluchtelingen gaan werken. Je hebt natuurlijk ook te maken met Nederlandse burgers die hulpbehoevend zijn. Je wilt niet dat er scheve verhoudingen gaan ontstaan in de bijstandsregelingen die de gemeente biedt. Ook maatschappelijk gezien is dat niet wenselijk.

Wat zijn andere mogelijkheden die je hebt om mensen te helpen als consultant binnen de unit Sociale Zekerheid & Zorg?

Jane:

De leefgeldregeling had natuurlijk een flinke administratieve component. Voor mij was een mooie volgende stap om nog directer in contact te zijn met mensen. Woonbegeleiding is daar een mooi voorbeeld van. Inwoners die moeite hebben met zelfstandig wonen als gevolg van psychologische problemen, verslaving, dakloosheid of andere sociale en psychische uitdagingen daarbij helpen.

Maar er zijn natuurlijk ook andere vluchtelingen. Statushouders die nu moeten gaan inburgeren bijvoorbeeld. Ook die taak ligt bij de gemeentes. Zij moeten iets met de Spreidingswet, die onlangs geïntroduceerd is om voldoende plekken te creëren en te komen tot een evenwichtigere verdeling van de asielopvang. Als een gemeente van nul naar zeventien statushouders gaat moet er natuurlijk iets opgetuigd worden. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Gemeente Nijkerk. Die statushouders mag ik nu begeleiden, in eerste instantie met de begeleiding van een ervaren collega.

Rianne:

Een thema dat ik zelf interessant vond is schuldhulpverlening. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in cijfers en rekenen. En ik heb daarom het afgelopen jaar ook een cursus schuldhulpverlening gedaan. Toevallig was mijn teamleider bij de Gemeente Nissewaard ook verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening. Op die manier ben ik binnen Gemeente Nissewaard mijn huidige opdracht ingerold. Helaas zijn schulden een zeer actueel onderwerp. De groep Nederlanders met schulden groeit. Ik vind het gaaf dat ik die mensen kan helpen vanuit mijn opdrachtgever.

 

“De groep Nederlanders met schulden groeit. Ik vind het gaaf dat ik die mensen kan helpen vanuit mijn opdrachtgever.”

 

Vaak zien mensen die schulden te laat ontwikkelen en missen ze het totaalplaatje van verschillende betalingsachterstanden. Daar zitten ook jonge mensen bij. Dat is niet per se tragischer, maar het laat wel zien dat het iedereen kan overkomen. Ik help onze klantmanagers om alles in kaart te brengen en onderhoud bijvoorbeeld het contact met schuldeisers voor deze mensen.

Waarom vinden jullie het leuk om met deze doelgroep te werken?

Jane:

Iedereen heeft natuurlijk bepaalde voorkeuren. Voor mij is dat werken met deze doelgroep. En dan werk ik nu toevallig voor vluchtelingen en statushouders, maar uiteindelijk zijn het allemaal mensen met een bepaalde afstand tot de maatschappij. Soms ligt de uitdaging bij het vinden van werk, soms op het gebied van inkomen en soms is de uitdaging een veilige plek vinden in een nieuw land. Waarom ik het graag doe? Als je het zelf goed hebt, mag je soms best omkijken naar een ander, vind ik.

Rianne:

Mensen helpen doe ik gewoon graag. In mijn vrije tijd deed ik vrijwilligerswerk voor het Oranjefonds, en ik wilde dat graag ook professioneel doen. Met mijn studie Toerisme was dat niet helemaal voor de hand liggend om in het sociaal domein te werken. Maar je kunt onderweg altijd van koers wijzigen natuurlijk. Via Talent&Pro heb ik die kans gekregen.

 

“Met mijn studie Toerisme was dat niet helemaal voor de hand liggend om in het sociaal domein te werken. Maar je kunt onderweg altijd van koers wijzigen natuurlijk. Via Talent&Pro heb ik die kans gekregen.”

 

Jullie doen echt mensenwerk. Hoe belangrijk is professionaliteit in jullie werk als consultant Sociale Zekerheid & Zorg?

Rianne:

Ik denk dat een goede balans essentieel is, maar professionaliteit is altijd belangrijk natuurlijk. En daar hoort ook de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden bij. Je kunt bij elk dienstverlenend en maatschappelijk beroep bijvoorbeeld te maken krijgen met weerstand. Daar schenkt de gemeente veel aandacht aan, met communicatietrainingen. Daarnaast is het handig om enige kennis te hebben van de sociale zekerheid. De leefgeldregeling voor Oekraïense vluchtelingen was wat dat betreft een goede instap-opdracht, omdat deze regeling niet heel complex was.

Jane:

Talent&Pro biedt daarin zelf ook steeds meer mogelijkheden. Je moet een aantal eigenschappen bezitten om dit werk te doen. Als je van nature geduldig en behulpzaam bent kom je al ver, maar vaardigheden kun je gewoon trainen. Daarin biedt Talent&Pro steeds meer mogelijkheden. Onze opleidingsstraat is continu in ontwikkeling. Ook de vakinhoudelijke basis van belangrijke regelgeving zoals de Participatiewet is belangrijk binnen het gemeentelijke werkveld en het sociaal domein. Met al die tools kun je je werk goed doen.

Zien jullie dingen die slimmer of anders kunnen als het gaat om het bieden van sociale voorzieningen?

Rianne:

Dat zal per gemeente verschillen. Elke gemeente organiseert het werk weer anders, dus het is moeilijk om voor het hele sociale domein te spreken. Op organisatieniveau is het altijd goed om te verkennen hoe je zaken efficiënter kunt organiseren. En dat gebeurt ook bij de Gemeente Nissewaard. Een van de manieren waarop je dat kunt doen is door beter samen te werken met andere gemeentes en van elkaar te leren.

Jane:

Ik merk in mijn dagelijkse werkzaamheden niet dat ik last heb van bepaalde terugkerende problemen. De wet bepaalt uiteindelijk wat onze taken zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat we zelf niet de ruimte moeten pakken om het beleid goed vorm te geven. Dat je elke paar jaar een nieuwe regering in Den Haag helpt niet altijd. Ik denk bijvoorbeeld dat de discussies over de vluchtelingenopvang en de onzekerheid als gevolg van dat politieke debat de afgelopen jaren wel voor stress hebben gezorgd binnen het sociaal domein. Maar ik zie dat gemeentes goed werk leveren en ook deze taak goed uitvoeren. Hard op de inhoud, zacht op de emotie. Door goed te luisteren en zaken goed uit te leggen proberen we elke dag het verschil te maken.

Ook werken in het sociaal domein?

Bekijk het traineeship Sociale Zekerheid & Zorg en solliciteer direct.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01