Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Is het een kwestie van goede genen of van hard werken? Over de (onder Instagram-atleten populaire) uitdrukking “hard work beats talent when talent doesn’t work hard” kunnen we lang discussiëren. Want wat is belangrijker bij de werving van personeel: is het (de aanwezigheid van) talent, motivatie of toch potentie? Zeker weten we dat de drie samen een gouden trio vormen. Talent hebben is handig en met hard werken kun je dat talent blijven ontwikkelen en benutten. Maar wat betekent het precies om “talent” te hebben, hoe herken en stimuleer je het en hoe kun je als werkgever aan talentontwikkeling doen om personeel beter, effectiever en gelukkiger te maken?
Over de definitie van talent kunnen we kort zijn: talent is “het aangeboren vermogen om iets goed te kunnen”. Kortom voor talent “bezitten” hoef je niets te doen, je krijgt het eigenlijk gewoon in de schoot geworpen van moeder (natuur). Heerlijk, toch? Interessanter is de definitie van talentontwikkeling. Dat vraagt om hard werken. En vaak doe je dat niet alleen en niet zonder hulpmiddelen. Er gaat tijd in zitten, coaching kan heel erg helpen, en alle vaardigheden die jij van nature bezit moet je continu bijwerken en aanscherpen. Dat betekent uren zitten in het krachthonk, de studiebanken, of de T&P-trainingsruimtes op de Euclideslaan.
Met alleen zijn wiskundeknobbel zou Einstein niet de relativiteitstheorie hebben geformuleerd en alleen een lengte van 1,93m zou Virgil van Dijk niet ’s werelds beste verdediger gemaakt hebben. Dus, talent is lang niet alles. Talent moet je ontdekken, koesteren en verder ontwikkelen. Pas dan wordt het iets waard. Talent dat je niet ontdekt blijft onbenut, maar dat is nog altijd minder erg dan ontdekt talent onbenut laten. Met het ontwikkelen van je aangeboren talenten kun je dat “aangeboren vermogen om iets goed te kunnen” gebruiken om het verschil te maken.
Voor talentontwikkeling is nog meer nodig dan talent en training. Je moet het in de eerste plaats herkennen. En vervolgens de omstandigheden creëren en de middelen bieden om dat talent tot bloei te laten komen. In een organisatiecontext houdt dat in dat je aandacht hebt voor potentie, niet alleen voor output. Veel te vaak waarderen we vooral de schijnbare zekerheden. Goede studie, goed cv, goed voorkomen, goed cijfergemiddelde, eerdere ervaring. Allemaal tekenen van sociale bevestiging, die lijken te wijzen op een goede uitkomst. “Anderen vonden jou goed, dus dan vind ik jou ook goed”. Ook dan kun je talent natuurlijk nog verder helpen ontwikkelen. Maar wij vinden het veel leuker om de ruwe diamantjes te ontdekken. Talenten die fris van de studie enorm veel zin hebben om aan de slag te gaan, maar nog iets meer geslepen kunnen worden. Hun latere succes is geen toeval. Sterker nog: talentontwikkeling heeft veel weg van een self fulfilling prophecy. Door er bewust mee bezig te zijn, wordt het achterliggende doel van jezelf verbeteren vanzelf realiteit.
“talentontwikkeling heeft veel weg van een self fulfilling prophecy. Door er bewust mee bezig te zijn, wordt het achterliggende doel van jezelf verbeteren vanzelf realiteit.”
Een goede manager is onmisbaar voor het ontwikkelen van talent. Van Louis van Gaal tot Golden State Warriors succescoach Steve Kerr, ze staan erom bekend dat ze met hun coaching talentontwikkeling stimuleren en zo hun spelers beter maken. Met vertrouwen, positieve aanmoediging en kennis van de game weten ze hun spelers beter te laten presteren dan dezelfde sporters onder andere coaches deden. Daarom geloven wij heilig in de waarde van een (people) manager die in staat is talent goed te coachen. Zij helpen onze mensen beter presteren.
Laten we de vergelijking met de topsport nog wat verder trekken. Als organisatie die talentontwikkeling voorop zet word je vaker vergeleken met de opleidingsclubs dan met de rijke koopclubs. Maar dat vinden wij niet erg. De opleidingsclubs kunnen immers rekenen op een stuk meer sympathie. Een speler uit eigen jeugd het hoogste podium bieden maakt je veel trotser dan een stel gearriveerde sterren een beker omhoog zien houden. Laten zien dat je een kweekvijver van talent bent biedt ander talent bovendien een sterke incentive om te kiezen voor jou, een club die een bewezen track record heeft van talent ontdekken en ontwikkelen.
Dat is meteen het grote verschil tussen talent acquisition en talent development. Met de term talent acquisition maak je als werkgever duidelijk dat je geïnteresseerd bent in het al bewezen talent van mensen, minder in hun ontwikkeling. Wij spreken liever van people development. Daarmee zeggen we: de persoon staat voorop, jou helpen we je talent ontdekken en verder ontwikkelen.
Succesvol zijn met een personeelsbeleid dat is gericht op talentontwikkeling is geen toeval. Het is een kwestie van bewuste keuzes én een goed scoutingapparaat, waar anderen kiezen voor smijten met centen voor een plug & play-medewerker. De overeenkomst is dat je bij beide geen garanties hebt op succes en werkgeluk. Het grote verschil is dat je met een zak geld wellicht een grotere kans op succes voor vandaag koopt, terwijl je als opleidingsclub investeert in een cultuur. En daarmee in een verleden en toekomst. De gedeelde normen en waarden die onderdeel zijn van die cultuur worden van generatie op generatie doorgegeven en maken van je toewijding aan talentontwikkeling een strategie die duurzaam is.
Wij zijn altijd op zoek naar die volgende Louis van Gaal of Sarina Wiegman. Wil jij als career coach fulltime bezig zijn met talentontwikkeling, bij een organisatie die ook non-stop bezig is met talentontwikkeling? Check onze vacatures en begin als People Manager bij Talent&Pro.
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.