Carrière maken als legal of privacy professional: dit de mogelijkheden.

Legal of privacy professional worden: jouw carrièremogelijkheden met een juridische opleiding

Khalid Toufik
27 juli 2023
 | Leestijd:

In Nederland kun op tal van manieren opgeleid worden tot legal of privacy professional. De universitaire studie Rechtsgeleerdheid en een hbo-opleiding Rechten of Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) vormen de meest voor de hand liggende vertrekpunten. Die sterke basis kun je uitbreiden met een master of post-academische opleiding. Welk pad jij ook als rechten-alumnus hebt afgelegd, de arbeidsmarkt biedt meer dan genoeg kansen op een carrière die past bij jouw studie-achtergrond. In deze tien sectoren vind je de gaafste vacatures voor junior juristen.

Starten in de advocatuur

Met een master Strafrecht ben je nog geen Johnny Cochran. Of Harvey Specter. Maar met dit papiertje ligt de weg naar een leven als pleiter helemaal voor je klaar. Wel nog even de Beroepsopleiding Advocaten van de Nederlandse orde van Advocaten doorlopen. Duurt twee jaar, kost €12.995, maar dan heb je ook wat. De kosten voor de BA worden meestal betaald door het kantoor waar je als advocaat-stagiair werkt tijdens je opleiding. Het pak moet je zelf kopen (en stomen).

Juridisch of privacy specialist in het bedrijfsleven

Niet elke rechtenstudent wordt natuurlijk advocaat. Veel ervan, vooral zij die een master Ondernemingsrecht kozen of juist een wat generalistische aard hebben, kiezen voor een carrière in het bedrijfsleven. Daar duiken ze in de wereld van zakelijke transacties, contracten, compliance en intellectueel eigendom. Ook bedrijven moeten zich tenslotte aan regels houden. Als corporate counsel of in-house jurist kom je mogelijk in aanraking met meerdere juridische disciplines. Denk aan arbeidsrecht, belastingwetgeving, consumentenbescherming, milieuwetgeving, privacyrecht, financiële regelgeving, mededingingsrecht, exportcontrole of industriespecifieke regels.

Werken voor Nederland

Wetten en regels moeten ook gehandhaafd worden. Dat doe je als juridisch professional natuurlijk bij uitstek bij een van de vele overheidsinstantie die Nederland rijk is. Zoals het Openbaar Ministerie (OM), de Rechtspraak of een ministerie. Stel een ambitieuze projectontwikkelaar komt na de aanvraag voor een bouwvergunning in onze hoofdstad in conflict met lokale bewoners die helemaal geen zin hebben in een wolkenkrabber in de achtertuin. Grote kans dat jij deze casus als juridisch adviseur bij de Gemeente Amsterdam op je bordje krijgt.

Altijd al gedroomd van een internationale carrière en krijg je al kippenvel bij het horen van het woord mensenrechten? Neem dan vooral een kijkje op de website van de VN. Misschien zit jij dan een keer in het vliegtuig met bekende VN-ambassadeurs zoals Jason Momoa, Angelina Jolie, Katie Perry of David Beckham.

Legal vacatures in de non-profitsector

Ook juristen zijn er in alle soorten en maten. Het type dat graag de wereld verbetert kan zijn ei helemaal kwijt in de nonprofit-sector. Afhankelijk van het rechtsgebied waarbinnen zo’n NGO opereert ben je als juridisch specialist nodig voor een hele rits aan taken. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met de specifieke belastingvoorschriften die gelden voor de non-profitsector. Je zorgt voor naleving van de regels omtrent goed bestuur, toezicht en beleid. Je controleert of de wijze van fondsenwerving goed verloopt, en of de privacy van donateurs goed wordt beschermd. Internationaal actieve NGO’s hebben ook nog te maken met internationale normen en verdragen. Kortom, genoeg te doen voor de maatschappelijk gemotiveerde legal specialist.

Juridisch expert in vastgoed en onroerend goed

Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek behandelt het zakenrecht en bevat de belangrijkste regels die betrekking hebben op eigendom, erfpacht, opstal, appartementsrecht en vruchtgebruik. Termen die je vooral kent als je notarieel professional bent, rechten hebt gestudeerd of je weleens door de koopovereenkomst voor een woning hebt moeten worstelen. Houd jij wel van een dergelijk potje worstelen, dan ga je vast met heel veel plezier aan de slag als vastgoedjurist.

Specialiseren in intellectueel eigendom

Hoe combineer je een van de oudste nog bestaande beroepen, jurist, met een van de meest moderne fenomenen, kunstmatige intelligentie. Twee woorden: intellectueel eigendom. Als je dacht dat de miljoenen illegale downloads per jaar aan het begin van dit decennium een inbreuk waren op het intellectueel eigendomsrecht en auteursrecht, dan belooft AI (Artificial Intelligence) niets minder dan een revolutie. Waar ligt de grens? Waar komen creatie, identiteit en technologie met elkaar in conflict? Daar moeten overheden, met de hulp van juristen, straks over beslissen.

Als legal professional werken in het onderwijs

Sommige mensen zijn geboren om voor de klas te staan. Was rekenen, taal of geschiedenis nooit jouw sterkste vak, maar heb je het wel geschopt tot gecertificeerd juridisch specialist? Dan kun je natuurlijk ook het onderwijs in. Tot het vak aan het basisschoolcurriculum toegevoegd wordt moet je het als ambiërend docent rechten met studenten als publiek doen. Lesgeven aan de universiteit vereist een masterdiploma, doceren aan een hbo- of mbo-instelling vereist vooral juridische werkervaring.

Bijdragen aan regulering en naleving binnen de financiële dienstverlening  

Financiële dienstverleners krijgen te maken met verschillende belangrijke wetten die ons financiële stelsel helpen reguleren. De belangrijkste daarvan is de Wet op het financieel toezicht (Wft) en vormt een leidraad voor banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen en financieel adviseurs. Maar dat is niet alles. Naleving van MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive II), de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Wet op het consumentenkrediet (Wck) en de Pensioenwet moeten allemaal zorgen voor voldoende bescherming en vertrouwen in het financiële systeem. Daarbinnen zijn legal en privacy specialisten natuurlijk belangrijke spelers.

Jouw juridische carrière starten met een traineeship Legal?

Heb jij jouw juridische opleiding (bijna afgerond, maar kun jij nog geen keuze maken? Met een traineeship Legal of Fiscaal Adviseur zet je jouw eerste stappen als legal of privacy professional en kun je in sneltreinvaart de mogelijkheden verder verkennen.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01