In deze blog lees je handige tips voor jouw start als zzp'er.

Kickstart je carrière als zzp’er: 6 opstarttips voor zelfstandigen

Khalid Toufik
13 juli 2023
 | Leestijd:

In 2022 verdienden 12 % van alle werkenden in Nederland een boterham als zzp’er. Ook in de financiële dienstverlening groeide het aandeel zzp’ers tussen 2013 en 2022, en wel met 2,4%. Voor een aanzienlijke groep professionals is het ondernemerschap dus ook in de krappe arbeidsmarkt van de afgelopen jaren nog altijd een aantrekkelijke optie. In deze blog delen we zes belangrijke tips voor een goede kickstart van jouw carrière als zzp’er.

1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Als zzp’er werk je niet meer in loondienst voor een werkgever. Je bent ondernemer die een specifieke dienst aanbiedt. De diensten die zzp’ers aanbieden kunnen sterk uiteenlopen. Van marketingdeskundige tot jurist tot theaterregisseur; eigenlijk kan vrijwel iedereen die in loondienst werkt zijn kennis en kunde ook als zzp’er aanbieden. Het verschil wordt geregeld in de wet DBA. Het belangrijkste verschil is dat je als zzp’er ondernemer bent en je daarom moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), mits je aan een aantal criteria voldoet. Zo kunnen klanten (fijn als je omzet wilt genereren) en relevante overheidsinstanties (zoals de Belastingsdienst) jou herkennen als ondernemer. En behandelen volgens de daaruit voortvloeiende rechten en plichten.

2. Kiezen voor de juiste rechtsvorm

Voor ondernemers bestaan verschillende mogelijke rechtsvormen, zoals de eenmanszaak, de vennootschap onder firma (vof) en de besloten vennootschap (bv). Onderneem je bijvoorbeeld samen met een partner (vennoot) , dan kies je voor een vof. Bij een besloten vennootschap gaat de juridische aansprakelijkheid van de oprichter(s) naar de onderneming. Ofwel, de bv heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en daarom zelf rechten en plichten. Ook heeft de bv aandeelhouders en een bestuur. Ga je aan de slag als zzp’er, dan past de eenmanszaak het beste bij jouw situatie.

3. Belangrijke eigenschappen en plichten bij de eenmanszaak

Aan deze rechtsvorm zijn een aantal belangrijke eigenschappen verbonden. Zo heeft een eenmanszaak natuurlijk maar één eigenaar. Deze eigenaar is persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden en verplichtingen. Ook ben je als natuurlijk persoon belastingplichtig voor de inkomstenbelasting; de winst van je onderneming wordt in box 1 belast. Ook betaal je omzetbelasting. Daar doe je elk kwartaal btw-aangifte voor.

Daartegenover staat dat je als zzp’er gebruik kunt maken van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Ook heb je volledige juridische en contractuele bevoegdheid en mag je dus als enige over de onderneming beslissen.

4. Aanrader: de zakelijke bankrekening

Gezien de aard van de eenmanszaak kan het verleidelijk zijn om je persoonlijke bankrekening ook te gebruiken als zakelijke rekening. Het voordeel van een aparte zakelijke bankrekening is dat je de financiële administratie van je onderneming overzichtelijker houdt. Dat is makkelijker voor het bijhouden van je boekhouding, je kunt inkomsten en uitgaven veel beter scheiden en de factuur voor je klant ziet er een stuk professioneler uit als je bedrijfsnaam erop staat.

5. Verzekeren als zzp’er

Een voordeel van werken in loondienst is dat je je over zaken als verzekeringen geen zorgen hoeft te maken. Je werkgever ontzorgt je op het gebied van aansprakelijkheid, arbeidsongeschikt en met een oudedagvoorziening. Als zzp’er ben je op jezelf aangewezen. Daarom is het goed om in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Voor de oudedagvoorziening zijn er collectieve pensioenregelingen voor zelfstandigen, maar kun je ook kiezen voor een lijfrenteverzekering. In sommige gevallen kun je, indien de regeling het toelaat, kiezen voor een vrijwillige voortzetting van de pensioenregeling bij je voormalige werkgever. Een individuele spaarrekening is natuurlijk ook altijd een optie.

6. Acquisitie en marketing: bedenk hoe jij aan voldoende klanten komt

Als ondernemer ben je direct afhankelijk van het succes van je onderneming. Geen klanten betekent geen inkomsten. Veel klanten betekent veel inkomsten. Bedenk voordat je start als zelfstandige hoe je jezelf goed in de markt kunt zetten. Investeer je in je vindbaarheid met een eigen website, (online) advertising, een gaaf logo en een pakkende bedrijfsnaam, of beschik jij al over een dusdanig netwerk dat de opdrachten als vanzelf binnenstromen?

Een alternatief is je aansluiten bij een platform voor zzp’ers, waar je gebruik kunt maken van een bestaand netwerk van klanten en zzp’ers. Bijkomend voordeel is dat je vaak ontzorgd wordt op zowel acquisitie als administratieve zaken.

Hulp nodig bij ondernemen?

Als onderdeel van het REDMORE ZZP-netwerk blijf je volledig zelfstandig, maar geniet je wel de schaalvoordelen van een grote en gerenommeerde organisatie. Ontdek de voordelen voor jouw carrière als zzp’er.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01