Corporate Recruiter Margot

Een Dag in het Leven van een Corporate Recruiter: Margot Tijnagel vertelt

Khalid Toufik
24 januari 2022
 | Leestijd:

Voor sollicitanten vormt de recruiter vaak een van de onneembare barrières op de weg naar een leuke baan. Op een goede motivatiebrief en een sterk cv kun je je rustig voorbereiden, maar de wensen, voorkeuren en verwachtingen van een recruiter, dat ervaren starters soms als een onvoorspelbare factor in het sollicitatieproces. Hoe anders is dat bij Talent&Pro, waar recruiters een hele andere kijk hebben op recruitment. Anders dan “keuren” is het volgens Corporate Recruiter Margot Tijnagel vooral een kwestie van dienen, matchen en enthousiasmeren. In deze blog vertelt ze over haar werkzaamheden als Corporate Recruiter en biedt ze je een kijkje in de agenda én het brein van een Corporate Recruiter bij Talent&Pro.

Margot Tijnagel vertelt over haar werkzaamheden als corporate recruiterDe dagstart: een goed begin is het halve werk

Als team beginnen we altijd om 09.00 uur. Tijdens de dagstart bespreken we onze workload en planning voor die dag. Dat is natuurlijk hét moment om samen prioriteiten te stellen en elkaar eventueel om hulp te vragen. Onze topprioriteit is ervoor zorgen dat alle binnengekomen sollicitaties netjes worden opgevolgd. Als Recruiter streven we ernaar kandidaten snel duidelijkheid te geven over hun sollicitatie. Daarnaast steken we graag aandacht in belangrijke projecten en overige taken die bijdragen aan de werving van nieuwe collega’s voor onze traineeships en stafafdelingen. Ik begin mijn dag graag vroeg, zodat ik vóór 09:00 uur voldoende tijd heb om mails te behandelen, binnengekomen sollicitaties te beoordelen en een plan te maken voor de dag. Dat helpt enorm bij het bepalen van de juiste prioriteiten tijdens de dagstart en het inplannen van afspraken voor de rest van de week.

Opvolgen binnengekomen sollicitaties: checken, enthousiasmeren en plannen!

Na de dagstart reserveer ik wat tijd voor de opvolging van binnengekomen sollicitaties. Ik bel dan met sollicitanten om hun keuze voor een traineeship bij Talent&Pro te bespreken. Daarbij vraag ik kritisch naar een aantal onderwerpen die wij belangrijk vinden in de motivatie van (nieuwe) collega’s. Ook vind ik dat ik als Corporate Recruiter een ambassadeur van onze organisatie ben en daarmee een enthousiasmerende rol richting sollicitanten heb. In dit eerste contact probeer ik dus zeker ook mijn liefde voor ons bedrijf over te brengen. Als er een match is, plannen we een sollicitatiegesprek in.

Het sollicitatiegesprek

Vandaag heb ik rond 11.00 uur zo’n sollicitatiegesprek gepland staan. Tijdens dit gesprek probeer ik de kandidaat écht te leren kennen. Bij Talent&Pro staan groei en persoonlijke ontwikkeling centraal en daarin zijn werk en privé sterk met elkaar verbonden. Ik vind het daarom belangrijk om een goed beeld te krijgen van iemands persoonlijkheid en achtergrond, inclusief interesses en drijfveren. Die aspecten brengt de kandidaat tenslotte allemaal mee als professional. We gaan in dat gesprek natuurlijk ook uitgebreider in op de motivatie van de kandidaat. Als Recruiter is het mijn taak om mijn gesprekspartner te informeren over onze organisatie, onze opdrachtgevers en onze werkwijze. Kortom, alles wat hij of zij kan verwachten van een carrière bij Talent&Pro komt bij zo’n kennismaking aan bod. Daarna werk ik een verslag uit en plan ik bij een geslaagd gesprek alvast een tweede meeting in de agenda van een People Manager.

Dan is het tijd voor de lunch, samen met het Recruitmentteam en wie we dan ook maar aantreffen aan de eettafel. Even bijkletsen over van alles en nog wat. Altijd gezellig, en dankzij de verse maaltijden van onze lunchdame ook nog gegarandeerd smakelijk!

Recruitmenttip tussendoor: mail niet te veel en de beller is sneller

Na de lunch check ik eerst mijn mailbox. Een goed moment om wat korte mails te beantwoorden. Voor al het andere pak ik de telefoon op. Een gemist gesprek van een bekende sollicitant, een belletje naar een kandidaat die geïnteresseerd is in een van “mijn” vacatures op de website en een terugkoppeling van een People Manager staan op het menu. Het tweede gesprek dat zij gisteren met één van mijn sollicitanten voerde was een succes, dus ik bel de sollicitant direct om het goede nieuws te delen! We prikken gelijk een moment voor het arbeidsvoorwaardengesprek.

Datagedreven verbeteren

Na al dat bellen ben je gauw een uur verder. Dan is het alweer tijd om me voor te bereiden op het marketingoverleg van die middag. Samen met onze marketeers kijken we regelmatig naar de recruitmentdata. De Power BI-rapportage geeft ons hele waardevolle inzichten. We zien niet alleen wie onze website bezoeken, maar ook hoe zij bij ons terecht zijn gekomen en of ze daadwerkelijk solliciteren. Data gedreven werven geeft ons ook inzicht in de kwaliteit van sollicitaties. Hoeveel kandidaten worden er afgewezen? Wat is daarvan de reden? Hoeveel kandidaten trekken zich zelf terug tijdens de sollicitatieprocedure? En op welk moment in het proces doen zij dit? Deze belangrijke inzichten helpen ons het sollicitatieproces continu te optimaliseren. Uit zo’n overleg komen verschillende ideeën. Zo kunnen we tijdens het overleg besluiten vacatures op bepaalde jobboards te herpubliceren, een vacaturetekst aan te passen of het marketingbudget op bepaalde kanalen te verhogen om de vindbaarheid te verbeteren.

Arbeidsvoorwaardengesprek check: talent erbij!

De opvolging van de acties vanuit het marketingoverleg plan ik voor later deze week. Geen tijd om dat direct te doen, want ik heb een arbeidsvoorwaardengesprek staan! Deze aanstaande collega is leergierig, nieuwsgierig en wil zich dolgraag verder ontwikkelen van starter tot topprofessional. Het nieuwe traineeship Sociale Zekerheid & Zorg past perfect bij zijn ambitie en persoonlijkheid. Hij gaat akkoord met het aanbod. Weer een Talent erbij!

Bijpraten met de Unit Manager

Het goede nieuws van de aanname kan ik meteen delen met de Unit Manager, want ik sluit de dag af met een overleg met deze collega. Als Corporate Recruiter werf ik onder andere talent voor de business unit Schade, Zorg & Inkomen. We bespreken de resultaten van afgelopen maand en kijken vooruit naar de doelstellingen voor de komende maand van deze unit. Ik weet vanuit haar jaarplanning precies hoeveel nieuwe Talenten de unit erbij kan hebben elke maand. Zodat we elke trainee optimaal kunnen begeleiden én onze opdrachtgevers kunnen blijven voorzien van op en top gemotiveerde consultants!

Voordat ik mijn dag afsluit ga ik nog één keer door mijn mailbox en bel of app ik met sollicitanten. Van losse eindjes moet ik niets weten. Bovendien fijn om morgen weer met een frisse to do-lijst en frisse energie de dag te starten. Kom maar op!

Je carrière als Corporate Recruiter starten?

Dat kan, want voor hoogopgeleide starters hebben we bij Talent&Pro nu ook het traineeship Recruitment. Doe ervaring op in het hart van ons ontwikkelbedrijf en groei van trainee door naar de rol van Account Manager, People Manager of Recruitment Specialist.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01