ZZP

8 cruciale beroepen binnen de financiële dienstverlening

Khalid Toufik
2 augustus 2023
 | Leestijd:

Of je nu een compleet nieuw beroep overweegt, of jouw huidige functie en vaardigheden in een nieuwe branche wilt uitproberen; in deze blog lichten we een aantal belangrijke beroepen uit die je binnen de financiële dienstverlening kunt uitvoeren. Met een paar voor de hand liggende functies, maar ook een aantal zeer verrassende opties. Klaar voor de start?

Accountmanager

Jazeker. Die heb je ook binnen de financiële dienstverlening rondlopen. En bij Talent&Pro hoort dit beroep zeker tot de mogelijke opdrachten. Als accountmanager beheer je een portefeuille met accounts, ook wel klanten, en begeleid je hen bij financieringsvraagstukken. Je zit aan tafel met allerlei soorten ondernemers, van bakkers tot huisartsen en fabrikanten, en adviseert hen over financiële producten die passen bij hun plannen.

Supervisor klantcontact

Ben jij het toppunt van dienstbaarheid en klantgerichtheid? En vind je het tof om een team aan te sturen om zo als afdeling de hoogste klantwaardering te behalen? Dan is de rol van supervisor klantcontact misschien wel iets voor jou. Bijvoorbeeld bij een pensioenfonds of grote verzekeraar. Deze financiële instellingen staan voor grote uitdagingen de komende jaren. Verdere digitalisering, nieuwe regelgeving, automatisering, de opkomst van A.I. en de behoefte aan continue procesoptimalisatie vragen om professionals die net zo klantgericht als innovatief denken en werken. Als supervisor klantcontact ben jij zo’n professional.

Communicatieadviseur

Dat online marketeers gewild zijn in de digitale wereld van nu is niet zo verrassend. Hetzelfde geldt voor recruiters en intercedenten. De krapte op de arbeidsmarkt dwingt organisaties immers om hun zoektocht naar de gedroomde kandidaten voor hun vacatures te intensiveren. Maar ook de communicatieadviseur is in trek. Effectieve communicatie over werving, marketing, maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en reputatie zijn essentieel voor organisaties. Dat is voor financiële instellingen niet anders. Een communicatieadviseur helpt hen bij het ontwikkelen en implementeren van effectieve communicatiestrategieën, zowel naar een intern als extern publiek.

Schadebehandelaar

Van sommige beroepen verwacht je dat die inmiddels wel grotendeels geautomatiseerd kunnen worden. Dat zijn bijvoorbeeld beroepen waarbij je specifieke situaties, zoals schadeclaims, moet toetsen aan gemaakte afspraken, zoals een verzekeringspolis. Toch is de verzekeringswereld nog niet helemaal zover, en blijft de schadebehandelaar een veelgevraagde professional. Naast claimonderzoek, beoordeling van de dekking en de schade-evaluatie, komt er ook een stukje onderhandeling kijken bij het werk van schadebehandelaar. Vooral het laatste, en het feit dat voor klantcontact vaak toch ook een stukje empathie en menselijke communicatie nodig is, maakt dat de schadebehandelaar voorlopig onmisbaar blijft.

Beleggingsspecialist

Een beleggingsspecialist analyseert financiële markten, identificeert investeringskansen en helpt klanten of organisaties bij het nemen van weloverwogen beleggingsbeslissingen. Met natuurlijk als doel om hun vermogen te laten groeien. De beleggingsspecialist is een bepalende professional binnen de financiële dienstverlening. Want voor zowel banken, verzekeraars en pensioenfondsen is beleggen een belangrijk onderdeel van hun verdienmodel. Van alleen rente- en premie-inkomsten kunnen zij niet bestaan. Om hun financiële positie te versterken en op de korte en lange termijn aan hun verplichtingen te kunnen blijven voldoen beleggen financiële instellingen een deel van hun vermogen.

Compliance officer

Organisaties met een publieke taak hebben veel macht, en daarom veel verantwoordelijkheid. De geschiedenis wees meerdere keren uit: misstanden bij een grote bank bijvoorbeeld kunnen zomaar een enorm domino-effect hebben op onze economie en samenleving. Daarom zijn er strenge wetten die moeten voorkomen dat misstanden kunnen ontstaan bij financiële instellingen. En zijn er instanties en professionals die erop toezien dat die misstanden niet kunnen ontstaan of escaleren. De compliance officer is zo een professional. Deze zorgt ervoor dat een organisatie voldoet aan wet- en regelgeving, stelt interne beleidslijnen en ethische normen op basis hiervan op en minimaliseert daarmee onder andere ook juridische en reputatierisico’s.

Know Your Customer en Customer Due Dilligence analist

Waar veel onzichtbaar geld in omloop is, is de kans op misbruik misschien wel het grootst. Tel daarbij op dat criminelen steeds handiger worden in het bedenken van constructies om hun illegaal verkregen vermogen wit te wassen, dan snap je de grote vraag naar KYC- en CDD-specialisten. Deze professionals doen onderzoek naar klanten, verdachte geldstromen en afwijkende transacties. Daarbij geholpen door hun eigen ijzersterke onderzoeksvaardigheden en slimme signalering met behulp van algoritmen.

IT’er

Vroeger betekende IT’er ongeveer: “iemand die de hele dag achter een computer zit en andermans computerproblemen oplost”. Inmiddels is deze ICT-servicedeskmedewerker allang niet meer de standaard voor de IT-professionals. IT-afdelingen hebben zich verder ontwikkeld, zich verder uitgebreid, geleerd van de organisaties waar zij voor werken en nemen steeds vaker het initiatief om te helpen innoveren en verbeteren. En dat mag de wereld weten ook. Naast de ICT-servicedeskmedewerker behoren ook applicatiebeheerders, programmeurs, webdevelopers, software testers, securityspecialisten, netwerkengineers, ontwerpers, dataspecialisten en BI-specialisten tot de meest gezochte professionals. Waaronder binnen de financiële dienstverlening.

Begin een nieuw avontuur bij Talent&Pro

There you have it, acht kansrijke en cruciale functies die je ook kunt uitvoeren binnen de financiële dienstverlening. Wij helpen professionals daarbij. Kies het programma dat bij jou past:

Traineeship

Next Career

Switch Career

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01