Collega's buiten

Werken in het buitenland: de voor-en nadelen op een rij

Ysabelle Spanjer
5 maart 2023
 | Leestijd:

De meeste studenten gaan na hun studie direct op zoek naar een fulltime baan. En eenmaal begonnen aan die baan, wordt die buitenlandervaring vaak keer op keer uitgesteld. Gelukkig zijn er legio voorbeelden van T&P’ers die vóór hun carrière bij ons bedrijf reizen en werken in het buitenland met plezier en succes hebben gecombineerd. Of hun carrière bij Talent&Pro onderbraken, een langere periode in het buitenland doorbrachten, en bij terugkomst verzekerd waren van een plekje binnen onze organisatie. Want wij geloven: reizen en nieuwe ervaringen opdoen, ook dat is ontwikkelen. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor tijdelijk werk, vakantiewerk of zelfs internationale banen voor mensen bij wie het blijft kriebelen. We zetten de mogelijkheden, weetjes en voor- en nadelen van werken in het buitenland voor je op een rij.

Vacatures voor Nederlanders in het buitenland

Een deel van die vacatures in het buitenland is specifiek gericht op Nederlanders. Of je nu wilt werken in Europa, Azië of Amerika, er is voor ieder wat wils. In Nederland zie je steeds vaker expats die voor leuke bedrijven werken en zich voor korte of langere tijd willen onderdompelen in een nieuwe cultuur. That could be you. De wereld verkennen én tegelijk werken aan je carrière, het is mogelijk.

Waarom werken in het buitenland?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om in het buitenland te werken. Allereerst kan het werken in het buitenland een geweldige manier zijn om nieuwe culturen te ontdekken en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Je krijgt de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, andere talen te leren en een bredere kijk op de wereld te krijgen. Niet alles wat je leert leer je tenslotte in de collegebanken of ‘on the job’.

Daarnaast kan werken in het buitenland een uitstekende manier zijn om professionele ervaring op te doen. Als je bij een internationaal bedrijf aan de slag gaat, doe je andere inzichten op, ontdek je nieuwe invalshoeken en kun je een unieke ervaring aan je cv toevoegen.
Bovendien kan het werken in het buitenland ook een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden betekenen. Als je werkt bij een internationaal bedrijf, in een land waar de kosten voor levensonderhoud veel lager zijn dan in Nederland, houd je onderaan de streep (lees: aan het eind van de maand) waarschijnlijk veel meer over.

Tot slot is werken in het buitenland ook gewoon een heerlijk en spannend avontuur. Je kunt nieuwe plekken ontdekken, het hele jaar door korte tripjes maken en dus eigenlijk het heerlijke vakantiegevoel vaker ervaren. Klinkt het jou te spannend? Dat is nog een reden om het te overwegen. Ervaringsdeskundigen noemen als voordeel van in het buitenland werken dat het hen hielp uit hun comfortzone te stappen. Daar word je een sterker mens én een betere professional van.

De voordelen van werken in het buitenland

Kortom, dit zijn de belangrijkste voordelen van werken in het buitenland op een rij:

  • Ontdekken van nieuwe culturen en persoonlijke ontwikkeling
  • Professionele groei en carrière verbetering
  • Mogelijk (in verhouding) hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden
  • Avontuurlijke, spannende en verrijkende ervaring
  • Uit je comfortzone leren stappen en nieuwe uitdagingen aangaan

Wat zijn de mogelijkheden: tijdelijk werk, een vaste baan, vakantiewerk of expat

Als je gaat werken in het buitenland zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je doelen, vaardigheden en beschikbaarheid. We sommen de vier belangrijkste op.

Tijdelijk werk in het buitenland

De duur van dit type werk kan variëren van enkele weken tot enkele maanden of zelfs een jaar. Vaak zijn dit seizoensgebonden of tijdelijke banen die gericht zijn op specifieke vaardigheden of sectoren. Denk aan tijdelijk werk in de horeca, landbouw, toerisme, enzovoort. Dit type werk kan een geweldige manier zijn om snel en flexibel geld te verdienen, nieuwe vaardigheden te leren en tegelijkertijd te reizen en nieuwe culturen te ontdekken.

Vast werk in het buitenland

Als je op zoek bent naar een meer stabiele en langdurige werkervaring, kun je overwegen om vast werk in het buitenland te zoeken. Ga daarvoor op zoek naar vacatures bij internationale bedrijven, overheden of non-profitorganisaties. Het kan ook gaan om lokale bedrijven die werknemers met specifieke vaardigheden zoeken. Een vaste baan in het buitenland kan uitdagender zijn dan de tijdelijke variant en biedt meer zekerheid.

Werken als expat

Werken als expat betekent dat je in een ander land woont en werkt dan waar je oorspronkelijk vandaan komt. Het kan een geweldige kans zijn om voor langere duur in het buitenland te wonen. Je ontdekt verrijkende nieuwe culturen en ontwikkelt je professionele vaardigheden binnen een andere culturele setting. Wel kan het uitdagend zijn, omdat je je moet aanpassen aan een nieuwe omgeving en manier van leven.

Vaak worden expats geworven of ingehuurd door een bedrijf vanwege hun specifieke vaardigheden. Zij ontvangen daarom meestal ook extra voordelen, zoals (hulp bij) huisvesting, belastingvoordelen en uitgebreide reiskostenvergoedingen.

In je vakantie werken in het buitenland

Ook voor studenten is een boterham verdienen in het buitenland een mogelijkheid, bijvoorbeeld in de vorm van een vakantiebaan. De nadruk ligt bij dit type werk iets meer op reizen dan op carrièreontwikkeling, gezien de aard van het werk. Dit type werk is vaak tijdelijk en/of seizoensgebonden. Sectoren zoals horeca, landbouw en toerisme bieden veel mogelijkheden. Veel van de overige voordelen van een baan in het buitenland gelden ook voor deze variant. Je komt in contact met nieuwe mensen, gebruiken en culturen en komt vaak met een flinke backpack vol inzichten terug. Tenzij je onderweg de liefde van je leven tegenkomt natuurlijk…

Kan ik zomaar werken in het buitenland?

Of je zomaar kunt werken in het buitenland, hangt af van je nationaliteit, het land waarin je wilt werken en het soort werk dat je wilt doen. Voor sommige landen heb je een werkvisum of een vergunning nodig. Dit geldt vooral voor landen buiten de Europese Unie. In sommige landen gelden specifieke eisen, zoals een bepaald opleidingsniveau of een stukje werkervaring, voordat je in aanmerking komt voor een werkvergunning. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken welke regels er gelden en welke procedures je moet volgen om legaal te werken in betreffende land. Verder is het goed om rekening te houden met zaken zoals huisvesting, belastingen en sociale zekerheid. Ook die kunnen verschillen per land en situatie. Laat je altijd goed informeren en bereid je grondig voor voordat je jouw tickets boekt.

Hoe lang mag je in het buitenland werken?

Ook dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals nationaliteit, werkvergunning, type werk en bestemming. In sommige gevallen kun je zonder een speciale werkvergunning voor een bepaalde periode in het buitenland werken, in andere gevallen zijn altijd speciale documenten vereist.

Als je EU-burger bent, heb je in principe het recht om in elke andere EU-lidstaat te werken zonder dat je een werkvergunning nodig hebt. Voor andere nationaliteiten kan een werkvergunning nodig zijn, afhankelijk van het land. Over het algemeen varieert de toegestane duur van werken in het buitenland van enkele maanden tot enkele jaren. Het is daarom wederom belangrijk om de specifieke regels en vereisten van het land waar je wilt werken te onderzoeken voordat je vertrekt.

Kun je in twee verschillende landen ingeschreven staan?

Het is mogelijk om in twee verschillende landen ingeschreven te staan als je in het buitenland gaat werken. Dit is echter afhankelijk van de wetgeving van de landen waarin je verblijft. Sommige landen staan dubbele inschrijving toe.

In de Europese Unie (EU) heb je als EU-burger het recht om in een ander EU-land te werken en te verblijven. In veel gevallen is het mogelijk om in beide landen ingeschreven te staan. Dit kan wel leiden tot belastingtechnische en andere administratieve complicaties, dus het is belangrijk om je goed te laten informeren en adviseren voordat je besluit om je in te schrijven in twee verschillende landen.

De websites van de Rijksoverheid, UWV en de Belastingdienst bieden handige checklists en informatie om jouw baan in het buitenland goed voor te bereiden.

De nadelen van werken in het buitenland

De voordelen van werken in het buitenland zijn uitgebreid aan bod gekomen. We snappen dat het een groot avontuur is, maar er zijn ook zeker nadelen van werken in het buitenland:

  • Cultuurshock: Als je in een nieuw land gaat werken, kan het moeilijk zijn om je aan te passen aan de nieuwe cultuur en manier van leven. Alles, van de taal en het eten tot de manier waarop mensen met elkaar omgaan, kan anders zijn dan wat je gewend bent. Het kan even duren voordat je je draai vindt.
  • Taalbarrières: Als je in een land gaat werken waar de taal niet je moedertaal is, kan communiceren met anderen een uitdaging zijn. Hoewel de voertaal bij sommige mogelijke werkgevers Engels is, kan het zijn dat je een nieuwe taal moet leren of doorontwikkelen om te kunnen functioneren op het werk en in het dagelijks leven. Leerzaam en handig, maar een vreemde taal leren kost natuurlijk ook veel tijd en energie.
  • Ver van huis zijn: Als je ver weg gaat werken, kan het moeilijk zijn om familie en vrienden te missen. Je kunt je eenzaam en geïsoleerd voelen, vooral als je in een land woont waar je de taal en/of cultuur niet begrijpt. Heimwee, de een heeft er meer last van dan een ander. Bepaal zelf hoe zwaar dit voor jou meeweegt.
  • Kosten van levensonderhoud: Het kan duur zijn om in sommige landen te wonen en te werken, vooral als je naar een metropool zoals New York verhuist, of een welvarend land zoals Zwitserland. Je zult misschien meer moeten betalen voor huur, voedsel en andere dagelijkse uitgaven dan je gewend bent. Je financieel aanpassen aan de nieuwe realiteit kan lastig zijn.
  • Visum en werkvergunningen: Het verkrijgen van een visum en werkvergunning kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn. Je moet misschien veel papierwerk invullen en de juiste documenten verzamelen om aan de vereisten te voldoen. Bereid je voor op de mogelijke administratieve rompslomp.
  • Kans op traineeship mislopen: Als je overweegt te gaan werken in het buitenland, loop je de kans mis om dezelfde periode een traineeship bij Talent&Pro te volgen. Waar je ook veel inzichten op doet, je meer leert dan in een gemiddelde baan en uit je comfortzone wordt getrokken.

Werken voor Nederland, in het buitenland?

Uiteraard zijn er ook Nederlandse bedrijven die in het buitenland actief zijn, zoals House of HR. Neem gerust een kijkje op hun internationale website om te onderzoeken of er een leuke functie tussen zit.

Werken bij Talent&Pro

Net terug van jouw avontuur in het buitenland? Of ben je juist nog niet helemaal klaar voor een groots avontuur overzees? Bekijk dan onze traineeships of overige vacatures.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01