Wall of Fame | Talent & Pro

Wall of Fame | Michel Huijbers: van trainee naar directie!

Khalid Toufik
18 september 2019
 | Leestijd:

“Tien man en een hond”. Een accurate beschrijving van Talent&Pro in 2000. Het zijn de woorden van Michel Huijbers. Michel was een van de eerste mensen die vielen voor de charmes van een traineeship bij Talent&Pro. Mede dankzij zijn commercieel talent zouden er nog velen volgen. Hij zwaaide in 2008 af als commercieel directeur en verdiende in zijn jaren bij Talent&Pro een vereeuwiging op onze Wall of Fame. We zochten Michel op om hem te vragen naar zijn tijd bij ons, de voorwaarden voor professionele groei, zijn grootste momenten van trots, en wat een salesprofessional succesvol maakt. Spoiler ahead: het is niet degene die het hardst kan brallen…

Ha Michel! Net als een aantal andere Wall of Fame-leden begon jij bij ons toen we nog A Sure Talent heette. Wanneer ben je precies gestart als trainee?

Op de kop af was het 1 januari 2000. Toen werkte er 10 à 11 man. En een hond. Nee, dat was niet Disco. Onze oprichter Cint en zijn vrouw Lieke hadden ook een hond die vrolijk rond hobbelde. A Sure Talent zat toen nog boven een lampenkappenzaak in Leusden. Ik was trainee nummer 12 denk ik…

Veel van onze Talenten zijn net afgestudeerd. Was jij ook starter toen je begon met het traineeship?

Nee, ik had wel al iets van werkervaring. Ten tijde van mijn afstuderen was de arbeidsmarkt dramatisch. Op elke vacature kwamen 200 reacties binnen. Bij Klaverblad kreeg ik toen via via de kans om op gesprek te komen. Dat gesprek ging lekker. Ik mocht in een management traineeship laten zien wat ik kon. Dat betekende twee jaar in wisselende rollen ervaring opdoen. Ik heb daar een stukje procesoptimalisatie gedaan. Ook even als afdelingshoofd meegedraaid. Mooie ervaringen natuurlijk, maar wilde ik echt carrière maken dan zou ik er binnen zo een grote verzekeraar waarschijnlijk twintig jaar over doen. Ik wilde toch iets sneller gaan.

Je dacht dat dat bij ons wel kon. Hoe hebben we je kunnen verleiden om, zoals we nu zeggen, te komen groeien in de zesde versnelling?

Van verleiden was zeker enige sprake. Ik kwam in het Assurantie Magazine een advertentie van A Sure Talent tegen. Daar stonden kreten in met een vrij hoog, tja…Veronica-gehalte. Een beetje van “je bent jong en je wilt wat.” Ik vond het wel lachen. Ik heb toen gewoon gebeld om te informeren. Voor ik het wist zat ik op de motor richting het sollicitatiegesprek met Cint Kortmann en Maarten Timmerman. De klik was er meteen. De vibe klopte, een enorm hoog energieniveau ook, maar tegelijkertijd heel down to earth. Aan het eind van het gesprek dachten we alle drie: we gaan het gewoon doen. Maarten was op zoek naar een wat zwaarder profiel. Meer wat jullie nu een Pro’er noemen. Hij zei dat hij een passende opdracht voor me had klaarstaan. Daar ben ik toen mee begonnen.

´Voor ik het wist zat ik op de motor richting het sollicitatiegesprek met Cint Kortmann en Maarten Timmerman. De klik was er meteen. De vibe klopte, een enorm hoog energieniveau ook, maar tegelijkertijd heel down to earth.´

Wat weet je nog van die eerste opdracht?

Die was bij Vocal Group, een leasemaatschappij van Pon. Maarten had mij vrij zwaar verkocht. “Hij kan de processen hier wel optimaliseren” had hij gezegd. Eenmaal gestart liep ik natuurlijk snel tegen de nodige knelpunten aan, ook organisatietechnisch. Het was best een heftige opdracht. Ik ontdekte al vrij snel dat het een en ander ook in het management moest veranderen. We hebben toen verschillende afdelingen moeten reorganiseren. Ik heb er uiteindelijk acht maanden gezeten. Een pittige start van mijn traineeship, maar oprecht ook leuk en natuurlijk uitermate leerzaam.

Wat was je tweede opdracht?

Mijn tweede opdracht was bij Mr. Finch, een vergelijkingssite van Achmea. Achmea had een pot met geld vrijgemaakt voor wat internet start-ups. Ik kwam daar binnen en zag dat een groepje McKinsey-jongens mooie modellen had gemaakt. De marketingplannen lagen er, het concept was uitgewerkt. Maar heel de voorkant – de sales, contracten, inzicht in hoe je die leads gaat creëren en meten – Dat was er niet. Ik had zelf nooit pure sales gedaan, maar ben gewoon gestart. Ik ben letterlijk met een telefoonboek op tafel verzekeraars gaan bellen. Mooie deals gesloten. Dat ging hartstikke goed.

Twee uitdagende opdrachten in twee jaar met mooie successen. Hoe heb je toen toch nog een volgende stap kunnen zetten?

De volgende stap was op kantoor; na Mr. Finch kwam namelijk het moment dat Maarten mij vroeg of ik op kantoor wilde komen werken. Dit weten veel T&P’ers waarschijnlijk niet, maar in die tijd richtten we ons met Max Talent en Arrange Talent ook op detachering bij de overheid, in de juridische sector en facilitaire dienstverlening. We waren zo’n 35 man sterk. Samen met collega’s als Daphne Boogh, Marieke van Haarlem, Nicole Weghuis en Patricia Vlooswijk hebben we toen de organisatie verder uitgebouwd naar 60 medewerkers.

In welke rol heb jij bijgedragen aan die groei van de organisatie?

In eerste instantie werd ik gevraagd voor een stukje accountmanagement binnen A Sure Talent. A Sure Pro was inmiddels gestart voor collega’s met meer dan twee jaar ervaring. Marco Hoekstra stuurde dat onderdeel aan. Met die groei ontstond de gedachte om van alle labels één vehikel te maken. Na verschillende sessies zijn we uiteindelijk tot de naam Talent&Pro gekomen. Met daarbinnen verschillende units. Het concept van Cint was namelijk: kleine units, grote verantwoordelijkheid laag in de organisatie. “Het moet in een bus passen.” Informeel vroegen Maarten en Cint toen of ik sales binnen Talent&Pro voor mijn rekening zou willen nemen. Er stonden niet echt strepen op mijn schouder, puur op overtuigingskracht geloofden ze dat ik het wel kon. Na een jaar volgde toen ook echt mijn riddering tot commercieel directeur. Dat heb ik tot 2008 gedaan.

Wat heeft Talent&Pro geleerd van jouw snelle ontwikkeling binnen de organisatie?

Ik was denk ik de eerste die hier ging werken met ervaring in de verzekeringsbranche. Het feit dat ik die relatief zware opdrachten bij Vocal Group en Mr. Fincher kon doen was een signaal dat we moesten upscalen. De eerste rollen als talent zaten ook toen vooral op het operationele vlak. Heel hands-on, met die toegevoegde waarde van de inhoudelijke kennis en vaardigheden van onze mensen. Maar de vraag van de klant lag soms wel op een hoger vlak. We moesten dus de organisatie optuigen om onze mensen klaar te stomen voor die zwaardere opdrachten.

De organisatie optuigen, hoe ging dat in zijn werk?

Dat begon heel simpel met het opstellen van een opleidings- en ontwikkelplan. Maar belangrijk was ook dat we keken naar waar starters behoefte aan hadden. Onze initiële visie was “de verzekeringsbranche is niet sexy, detachering is dat wél.” Wisselende opdrachten, een lease-auto, en op een bepaald moment dus ook een uitgebreider opleidingsaanbod. Verzekeraars kregen het niet voor elkaar om dat talent naar zich toe te trekken. Wij waren jong, hip en wild, dus dat ging als een dolle. We hadden een enorme aantrekkingskracht op jonge hoogopgeleiden. Datzelfde gold dus ook voor de facilitaire dienstverlening, overheid en later met de unit Actuarieel voor de bèta’s. Later pas werd onze boodschap meer “wij ontwikkelen mensen voor de markt”. Dat was ook omdat we vanuit sales steeds beter signaleerden waar opdrachtgevers behoefte aan hadden. Dan merkten we bijvoorbeeld dat er mensen nodig waren met kennis van hypotheken en organiseerden we een opleidingsklasje voor hypotheken. Pensioenspecialisten nodig? Dan gingen we dat regelen. Op die manier kreeg Talent&Pro steeds meer vorm.

Talent&Pro staat tegenwoordig net zo bekend om haar People Managers als om haar sexy karakter. Hoe ging coaching bij T&P in jouw tijd?

Toen ik op kantoor kwam werken hebben we de talenten die er toen waren een beetje verdeeld. We werkten heel erg op intuïtie, maar waren zeker ook geïnspireerd door de wijze waarop Maarten en Cint met ons omgingen. De mate van zelfreflectie was sky high. Wat doe ik verkeerd? Wat kan ik anders doen? Wat voor invloed heeft mijn gedrag op anderen? Vanuit die inzichten gingen wij als T&P’ers later ook de andere Talenten en Pro’ers coachen. Op een gegeven moment bleek die rol van sales, coaching én leidinggeven lastig combineren en is die formele splitsing in Sales en People Management gemaakt.

Jij volgde Maarten op als hoofd sales, eerst binnen A Sure Talent, daarna binnen Talent&Pro. Wat was jouw kracht als salestijger?

Ik moest er primair voor zorgen dat we die 60 man die we toen binnen hadden continu van opdrachten konden voorzien. Dat ging me redelijk goed af. Aan de saleskant wist ik de kansen wel te creëren bij klanten. Dat betekende ons netwerk uitbouwen, nieuwe opdrachtgevers binnenhalen en preferred supplierships onderhandelen. Dat kwam toen net op. Ik heb bijvoorbeeld aan de wieg gestaan van het preferred suppliership van T&P bij De Goudse Verzekeringen en Achmea. Zij waren op dat moment ook zoekende in de wildgroei van interimbureaus en leveranciers. Met behulp van een preferred suppliership konden we ze duidelijkheid verschaffen en een langdurige samenwerking aangaan.

Waar ben je persoonlijk het meest trots op?

Een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van een organisatie van 10 tot 350 mensen, inclusief buitenlandvestigingen in bijvoorbeeld Londen. Dat is gewoon gaaf. Dat is kicken. Wat ik mooi vind aan het concept is de ontwikkeling die je mensen ziet doormaken. Ik heb mensen van superklein naar reuzen zien groeien. Als je iemand van bescheiden en introvert naar zware manager vol vertrouwen ziet gaan, dat is gaaf. Dat deed ik natuurlijk niet alleen, dat deden we met zijn allen. Ik ben dan denk ik niet zozeer trots op mijn eigen aandeel erin, maar wel op de impact die we als organisatie maakten op het leven van mensen.

´Wat ik mooi vind aan het concept is de ontwikkeling die je mensen ziet doormaken. Ik heb mensen van superklein naar reuzen zien groeien. Als je iemand van bescheiden en introvert naar zware manager vol vertrouwen ziet gaan, dat is gaaf.´

In het kader van zelfreflectie, heb je zelf weleens twijfels gehad in jouw eigen ontwikkeling van talent naar commercieel directeur?

Oh, iedere dag. Maar daar ging het juist om. Je kunt alleen groeien als je je kwetsbaar durft op te stellen. Een alcoholist kun je ook niet helpen zolang hij ontkent dat er iets anders moet. Je kunt van alles tegen hem aan houden, maar zolang hij niet openstaat werkt niets. Een beetje een gewaagde vergelijking, maar in essentie klopt hij wel. De meest succesvolle mensen hebben óf een ongelofelijke plaat voor hun kop óf de eigenschap dat ze naar zichzelf kijken en zich zo continu blijven ontwikkelen. Daar zit heel weinig tussen.

´De meest succesvolle mensen hebben óf een ongelofelijke plaat voor hun kop óf de eigenschap dat ze naar zichzelf kijken en zich zo continu blijven ontwikkelen. Daar zit heel weinig tussen.´

Het Talent&Pro DNA zit duidelijk nog steeds in je. Hoe zet je dat nu nog in?

Ik werk nog steeds in de arbeidsbemiddeling, als Associate Director bij Steens & Partners. Dat is een interim management en consultancy-organisatie. We bemiddelen net als Talent&Pro, maar zitten in een iets zwaarder segment in de markt. We werken uitsluitend met zzp’ers, en dan van manager-level tot CFO’s en CIO’s. Als een Shell, Unilever, ASML, AKZO, of grote banken of verzekeraars een uitdaging op managementniveau zien vliegen wij een interimmer in. Dat bemiddelen – toen intuïtief, nu echt als vak – heb ik geleerd bij Talent&Pro. Maar ook het stukje zelfreflectie. Ik merk dat in mijn coaching richting collega’s nu nog. Als ze die sleutel goed leren hanteren, schieten ze omhoog.

Wat maakte Talent&Pro in jouw tijd uniek?

Ik durf wel te stellen dat Talent&Pro een van de mooiste periodes uit mijn leven is geweest. Ik heb ontzettend gelachen, enorm veel fun gehad. Maar ook de gelijkgestemdheid was bijzonder om te ervaren. Natuurlijk vielen er weleens woorden. Maar echt écht heel zelden. Iedereen ging er gewoon voor. Dat is bizar om te zien. Het energieniveau, de drive en het commitment van mensen was zo hoog, waardoor die organisatie in een paar jaar ook van 10 naar 350 medewerkers kon schieten. Het mooie is, aan de basis stonden eigenlijk vrij simpele, maar heldere principes: als je gelooft dat je iets kunt, dan kun je het. Dat soort ‘simpele’ grote dingen, is altijd de kracht van Talent&Pro geweest. Lekker bezig zijn, ergens in geloven en er gewoon voor gaan. Dan ben je succesvol, no matter what.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01