Traineeship Projectmanagement: een goede start van je carrière als projectmanager?

Khalid Toufik
9 januari 2024
 | Leestijd:

Een traineeship projectmanagement kom je online niet veel tegen. Apart, want iedereen heeft wel een beeld bij het idee van projectmanagement. Een beter beeld waarschijnlijk dan bij het werk van een business consultant, product owner of CDD analist. Toch bieden weinig werkgevers een traineeship Projectmanagement aan. Vreemd, want in elk bedrijf wordt projectmatig gewerkt. En er zijn niet veel bedrijven die het spel van projectmanagement uitgespeeld hebben. In deze blog vertellen we je alles over projectmanagement en waarom een traineeship niet áltijd de beste manier is om een vak te leren…

Wat is projectmanagement?

Projectmanagement draait om het proces van plannen, organiseren, beheren en controleren van middelen om specifieke doelen te bereiken binnen een bepaalde periode. De inhoud zelf is niet zo relevant, projectmanagement draait vooral om het proces. Want vrijwel elke onderneming, groot en klein, kan een project zijn. En zowat elke onderneming kan als project benaderd worden. Activiteiten die je leuk vindt, zoals het vinden van je eerste baan. Maar ook zaken waar je misschien wat tegenop kijkt, zoals verhuizen, kun je heel goed als project organiseren.

Projectmanagement-methodieken

Projectmanagement moet dus orde scheppen in de chaos. Binnen organisaties is dat de chaos van processen, collega’s en werkzaamheden van verschillende collega’s en soms zelfs afdelingen. Je stelt een doel en realistische deadline, je formuleert de stappen die je moet nemen, je verdeelt de taken in een logische volgorde en je maakt een planning waarmee je gestructureerd en holistisch naar dat doel toe kunt werken. Om dat effectief te doen zijn er verschillende tools en methoden die je kunt gebruiken, waaronder Prince2, de Waterval-methode en Scrum.

Het doel van projectmanagement

De ene projectmanagementmethodiek werkt beter in een dynamische omgeving waarbij (deel)doelen kunnen wijzigingen. De andere werkt beter in een omgeving die statisch en lineair is en waarbij de planning vaststaat, bijvoorbeeld omdat aanpassingen te kostbaar zijn. Maar elk project in een bedrijfsomgeving heeft grofweg de volgende doelen:

  • Bedrijfsmiddelen zo effectief mogelijk benutten
  • Risico’s voor de bedrijfsvoering minimaliseren
  • Specifieke kwaliteitsdoelstellingen halen en borgen
  • Aanpassen aan veranderende omstandigheden
  • Bijdragen aan verbetering en innovatie

Wat maakt een goede projectmanager?

Het is duidelijk wat de toegevoegde waarde is van goed projectmanagement voor organisaties. Maar wat maakt een goede projectmanager? En kun je een projectmanager in wording goed voorbereiden op het werk van een projectmanager, als deze geen relevante werkervaring heeft?

De meeste projectmanagers zullen zeggen: natuurlijk. Als projectmanager sta je los van het project. Je faciliteert, plant, controleert en stelt bij. Toch valt er ook iets voor te zeggen om eerst wat werkervaring op te doen voordat je je specialiseert in het vak van projectmanagement. Want dat het een vak apart is moge duidelijk zijn. Niet iedereen met de ambities heeft het ook direct in zich om een proces en groep samenwerkende mensen effectief te coördineren. Het helpt zeker als je wat inhoudelijke bagage hebt of ervaring met projectmatig werken. Daarom beginnen onze trainees vaak met het opdoen van inhoudelijke werkervaring. Zodat je op de werkvloer de kennis, het vertrouwen en de eigenschappen van een goede projectmanager kunt ontwikkelen.

De belangrijkste eigenschappen van een projectmanager

Een projectmanager moet namelijk een aantal belangrijke eigenschappen en vaardigheden in zijn bagage hebben. Zo vergt omgang met een groep mensen waarmee je iets wilt bereiken leiderschap. Het managen van verschillende persoonlijkheden vraagt goede schriftelijke en verbale communicatievaardigheden en het vermogen om goed samen te werken. Je moet kunnen organiseren, prioriteren en technisch vaardig genoeg zijn om de digitale tools te gebruiken waarmee je voortgang effectief kunt moniteren. Een stukje flexibiliteit komt ook goed van pas. Maar niet te veel, want je wilt de klus ook op tijd geklaard hebben. Je hebt inzicht en overzicht nodig om te bepalen wie mogelijke stakeholders zijn. En aangezien het werk van een projectmanager cyclisch is moet je áltijd willen en kunnen reflecteren op successen en mislukkingen.

Waarom werkervaring een belangrijk onderdeel van goed projectmanagement is

Projectmanagement is dus een pittig vak. Als projectmanager draag je veel verantwoordelijkheid. Het is meer dan aanschuiven bij vergaderingen om te vragen naar statusupdates, de planning bijwerken en collega’s met klem vragen om deadlines te respecteren. Integendeel. Goed projectmanagement betekent anticiperen. Het betekent alle risico’s en mogelijke knelpunten vooraf inschatten. Het gaat niet alleen om het project managen, maar ook de tijd, het karakter en de bijdrage van de mensen die een rol hebben in het project op waarde schatten. En als een project ook maar een beetje in de soep dreigt te lopen, communiceren met alle betrokkenen en zorgen voor een breed gedragen oplossing.

Een traineeship Projectmanagement volgen?

Verdiep je dan eerst in hoe het is om fulltime binnen een project te werken. Of überhaupt fulltime te werken. Kijk de kunst af van ervaren projectmanagers. Ervaar welke persoonlijkheden je binnen een project tegenkomt. Ontdek welke projectmanagementmethodieken in de praktijk geschikt zijn voor welk doel. Wijsheid komt met de jaren. Na een jaartje werkervaring en projectmatig werken nog steeds verliefd op projectmanagement? Dan komt jouw droombaan als projectmanager vanzelf wel op jouw pad.

Werkervaring opdoen bij Talent&Pro

Onze trainees komen tijdens of na hun traineeship regelmatig in de rol van projectmanager of vergelijkbare functies zoals product owner of PMO terecht. Bekijk jouw mogelijkheden bij Talent&Pro op onze traineeshippagina.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01