In deze blog belichten w we het belang van communicatie en waarom communicatie een belangrijke rol speelt in de traineeships van Talent&Pro.

Traineeship Communicatie: waarom elke nieuwe baan zou moeten beginnen met een opleiding in communiceren

Khalid Toufik
18 oktober 2023
 | Leestijd:

Goede communicatie is de basis van succes bij vrijwel elke onderneming. Dat geldt des te meer in de wereld van werk, waar samenwerken en diensten verlenen aan klanten, consumenten of burgers negen van de tien keer negentig procent van de werkzaamheden omvat. Hoeveel mensen ken je die solo succesvol een bedrijf runnen? Succes op het werk is afhankelijk van het succes dat je hebt in het vragen van hulp en begrijpen van de hulpvraag en behoefte van anderen. In deze blog geven we vijf redenen waarom communicatie de sleutel is tot succes en waarom elk traineeship bij Talent&Pro met trainingen Disc, Effectief Communiceren eigenlijk ook een beetje begint als traineeship Communicatie.

  1. Effectieve communiceren leidt tot beter samenwerken

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar ervaringen en arbeidsomstandigheden op de werkvloer, waaronder door onderzoeksbureau TNO in de Arbobalans en Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Let je goed op de belangrijkste thema’s die daarin terugkomen, dan valt op dat de oplossing vrijwel altijd met betere communicatie op te lossen is. Werkdruk, ongewenst gedrag en fysieke belasting: kennis van de oorzaken en gevolgen van dit soort problemen is altijd een voorwaarde voor het formuleren van oplossingen ervoor. En die kennis krijg je alleen door jezelf te kennen, je collega’s te snappen en effectief te communiceren met medewerkers, leidinggevenden of andere stakeholders. Met trainingen in het communicatiemodel DISC helpen we startende consultants bij het ontwikkelen van die kennis.

  1. Communicatie is essentieel voor de ontwikkeling van leiderschap

In staat zijn om duidelijk je gedachten en ideeën over te brengen, maakt dat je anderen kunt overtuigen en betrekken. Essentieel voor managers, maar zeker ook belangrijk voor iemand in een startersfunctie en alles wat daartussen zit. Leiders én volgers moeten in staat zijn om hun visie en mening te communiceren, elkaar te inspireren en elkaar heldere richtlijnen te geven. Ook dat begint met sterke communicatievaardigheden. Daarom zijn de communicatiecursussen die Talent&Pro in de onboarding aanbiedt zo belangrijk. Ze geven je inzicht in jouw handelen en wandelen en houden je een spiegel voor die jou al bij de start van je carrière een voorsprong geven.

  1. Klantgerichte communicatie onmisbaar voor meetbaar resultaat

Genoeg over de vorm, hoe zit het met gewoon praktisch kunnen communiceren om een klant vooruit te helpen? Want of je nu werkt als communicatieadviseur, op de klantenservice van een grote bank of applicaties ontwikkelt voor een innovatieve start-up, begrijpen wat je klant precies wil en verwacht van een product vergt stevige communicatieskills. Iedereen wil begrepen worden, en elke klant, consument en burger zal sneller geneigd zijn jouw product of dienst beter te beoordelen als ervaren wordt dat ze gehoord en geholpen zijn. Getraind worden in effectief communiceren leert je op de juiste toon de juiste vragen te stellen om dat te bewerkstelligen. Dit onderdeel van je stoomcursus communiceren tijdens een carrière bij Talent&Pro leert je ook tussen de regels lezen, een onderschatte maar belangrijke communicatieve vaardigheid.

  1. Leren communiceren staat gelijk aan problemen leren oplossen

In elke functie, ook de rollen die je als consultant bij Talent&Pro gaat ervaren, krijg je te maken met uitdagingen en problemen. Een inhoudelijk probleem bij een opdrachtgever waar je niet uitkomt, een meningsverschil met een Account Manager over de beste volgende opdracht voor jou of het bewaken van een gezonde werk-privébalans tijdens een periode waarin je druk bent met extra opleidingen. Effectieve communicatie gaat om de verbale vaardigheden en het zelfvertrouwen om knelpunten onder woorden te brengen, ideeën voor oplossingen te vragen en samen te werken aan structurele oplossingen. Leren communiceren maakt je niet alleen een actieve oplosser van andermans vraagstukken, maar ook effectiever in het oplossen van je eigen uitdagingen.

  1. Communicatie weerspiegelt professionaliteit

Professionaliteit verwijst naar de kwaliteiten, gedragingen en kenmerken die een persoon beroepsmatig vertoont. Samen met zaken zoals deskundigheid, betrouwbaarheid en ethisch gedrag is goede communicatie een van de belangrijkste aspecten van professionaliteit. Helder en respectvol communiceren, zowel schriftelijk als verbaal, getuigt van controle en autoriteit. Zaken die op hun beurt weer wijzen op een vermogen om conflicten op te lossen, kennis over te dragen en waardevolle relaties op te bouwen. Bij elkaar opgeteld leiden deze zaken vaak tot een grotere kans op promotie en het zetten van carrièrestappen voor professionals.

Dat maakt de cirkel waarmee we de blog begonnen weer rond: goede communicatie is de basis voor succes bij vrijwel elke onderneming. Op strategisch bedrijfsniveau, maar dus ook op operationeel en individueel niveau. Als professional en als organisatie doe je er goed aan om elke nieuwe medewerker op te leiden in communicatie. In de vorm van een traineeship communicatie, het verwerken van communicatietrainingen in de onboarding of naast vakinhoudelijke bijscholing ook doorlopend de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden te stimuleren en belonen.

Jouw opleiding communicatie vervolgen bij Talent&Pro?

Kies uit dertig specialisatiemogelijkheden en solliciteer nu. Bekijk jouw mogelijkheden op onze traineeshippagina.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01