Werken als letselschadebehandelaar

Werken als letselschadebehandelaar: ‘Geen cliënt is hetzelfde’

Lennart Helder
7 september 2021
 | Leestijd:

Voor een schadebehandelaar ziet elke werkdag er anders uit. Je komt steeds weer in contact met verschillende mensen, situaties en persoonlijke verhalen. Als schadebehandelaar vertegenwoordig je primair een verzekeraar, maar toch moet je vanuit je zorgplicht ook rekening houden met andere belangen. De specialisatie van de letselschadebehandelaar is hierbinnen een bijzondere tak van sport. Je hebt niet langer alleen te maken met materiële schade, maar ook met fysieke en (mogelijk) psychologische schade. Het gaat dus vaak om complexe situaties die een grote impact hebben op het leven van mensen. Dat maakt het vak niet alleen spannend en uitdagend, maar ook enorm belangrijk. Tijd om je alle ins en outs te vertellen over een Crazy Career als letselschadebehandelaar.

Wat doet een letselschadebehandelaar?

Als letselschadebehandelaar verdiep jij je dagelijks in de impactvolle gebeurtenissen die mogelijk blijvend letsel hebben veroorzaakt. Denk hierbij aan lichamelijke of psychische schade, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval. Je krijgt dus te maken met complexe situaties, waarin de emoties van slachtoffers hoog op kunnen lopen. Als letselschadebehandelaar krijg je de ingewikkelde taak om het opgelopen letsel te vertalen naar een passende compensatie. In de vorm van een geldbedrag of wellicht in de vorm van huishoudelijke hulp of zorg. En dat kan best lastig zijn. Want hoe vertaal je een trauma, een verwonding of zelfs een verlamming in geld of een verzekeringsoplossing? Dat vergt het nodige reken- en denkwerk. Daarnaast is geen enkele situatie hetzelfde. Het ene slachtoffer is alleenstaande moeder, de andere is een voorheen op en top gezonde topsporter die zijn vak nu niet meer kan uitoefenen. En wat dacht je van die arts die het werk niet meer kan doen waar hij of zij een peperdure studie voor gevolgd heeft. Dat heeft naast het inkomensverlies ook nog eens maatschappelijke gevolgen. Voor al deze mensen beïnvloedt het opgelopen letsel hun leven anders. Letselschade raakt mensenlevens. Daarom dient elk letselschadegeval ook met zorg opgelost te worden.

Werken als letselschadebehandelaar

De kwaliteiten van een goede letselschadebehandelaar

Vooraf weet je nooit precies hoe het contact met het slachtoffer zal verlopen. Iemand die te maken heeft met letselschade kan boos, gefrustreerd of verdrietig zijn. Misschien is de klant wel wantrouwig over jouw intenties als schadebehandelaar. Andere slachtoffers blijven juist positief, denken graag mee aan een oplossing die iedereen recht doet, hebben begrip voor de juridische kaders waarbinnen je als schadebehandelaar werkt en waarderen je inzet. Dat veelvoud aan emoties waar jij mee te maken kunt krijgen als letselschadebehandelaar maken empatisch vermogen een van de belangrijkere kwaliteiten die je moet bezitten. Met begrip, aandacht en geduld maak jij voor verzekerde en andere belanghebbenden het verschil. Omdat je werkt aan vraagstukken die vrij gevoelig kunnen liggen is het ook essentieel dat je nauwkeurig en secuur te werk gaat. Communicatieve vaardigheden zijn voor deze carrière bovendien een absolute must. Of je nu in naam van het slachtoffer werkt, of de rol hebt van verzekeringsprofessional: jouw manier van communiceren bepaalt voor een groot deel het gevoel dat het slachtoffer overhoudt aan de zaakafhandeling.

Waar ga je werken als letselschadebehandelaar?

Als letselschadebehandelaar kun je op verschillende plekken aan de slag. Verzekeraars, juridische dienstverleners, advocatenkantoren, belangenbehartigers; allemaal hebben ze letselschadebehandelaren in dienst. Bij een verzekeraar toets je met name of (en in hoeverre) de geclaimde schade gedekt wordt door de verzekeringspolis. Waar een verzekeraar op zoek gaat naar de juiste balans tussen schade, wetgeving en polis zal een belangenbehartiger of advocatenkantoor inzetten op de hoogste compensatie voor de cliënt. Als letselschadebehandelaar krijg je ongeacht je werkgever dus veel verantwoordelijk om tot een passende oplossing te komen. Een die ook zo goed mogelijk uitpakt voor de benadeelde. De zorgplicht die je hebt als professional in de financiële dienstverlening betekent immers ook dat je cliënten zo goed mogelijk moet informeren over rechten en plichten. Daar is een rechtvaardige compensatie bij letselschade onderdeel van.

De opleiding en Wft-diploma’s van een letselschadebehandelaar

Er is voor een letselschadebehandelaar geen specifieke opleiding voorhanden. Vaak verwacht een toekomstig werkgever een juridische hbo- of academische opleiding, omdat je te maken krijgt met onderliggende juridische beginselen. Ook een opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening biedt daarom een goede basis voor een carrière als letselschadebehandelaar. Maar uiteindelijk zijn er meerdere wegen die leiden naar Rome. Voor het uitvoeren van het beroep van letselschadebehandelaar zijn verder een aantal Wft-diploma’s (wet financieel toezicht) belangrijk. De Wft Basis is daar een van, De Wft Schade Particulier is daarop een goede aanvulling.

  • Wft-basis: deze opleiding zorgt voor alle basiskennis die je nodig hebt om te werken in de financiële dienstverlening. Door het behalen van dit vakdiploma voldoe je aan de minimale vakbekwaamheidseisen. Je leert de markt, de wetten en regels maar ook de fundamentele financiële aspecten kennen van het werk als professional bij een bank, verzekeraar of pensioenorganisatie.
  • Wft-schade particulier: Tijdens deze opleiding leer je alles over schadeverzekeringen, met name de mogelijkheden die een verzekering klanten biedt. Je leert actuele wet- en regelgeving, de belangrijkste schade-afhandelingsprocessen en ontwikkelt kennis over de vertaling hiervan naar goede verzekeringsoplossingen.

Beide opleidingen vormen onderdeel van de traineeships van Talent&Pro.

Traineeship vacatures: start jouw carrière als letselschadebehandelaar!

Lijkt het jou wel wat, werken als letselschadebehandelaar? Bij Talent&Pro helpen we je op weg en maakt je carrière een vliegende start. Tijdens het traineeship Schadespecialist (Verzekeringen) leer je alles over de bruisende wereld van schadeverzekeringen. Na twee jaar oriënteren, groei je door naar het specialisme wat jou het beste past en waar je met jouw talent in uitblinkt. Door middel van uitstekende begeleiding, veel verantwoordelijkheid en opdrachtgevers waar je kostbare ervaring opdoet, krijgt jouw loopbaan een knallende start. Ready, set, go!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01