Slimme spaartips voor studenten

Slimme spaartips voor studenten: 3 handige tools in jouw bank-app!

Khalid Toufik
27 mei 2020
 | Leestijd:

Als student had T&P’er Marle het gevoel altijd nét iets meer geld uit te geven dan dat er binnenkwam. Na het ontvangen van studiefinanciering en salaris, zette ze (heel ambitieus) een groot gedeelte opzij naar haar spaarrekening. Voor een auto, voor een verre backpackreis, of gewoon voor ‘later’. Toch slurpte ze die spaarrekening langzaam maar zeker – binnen een maand – weer leeg. Ze wist wel waar het aan lag. Uitgaven voor kleding, uitgaan of verse koffie van de Starbucks waren vaak de boosdoener. Maar minderen op die uitgaven, dat leek een haast onmogelijke opgave. Zo bleef die verre reis wel héél ver weg. Voor studenten is het een herkenbaar verhaal. Daarom vroegen we een aantal collega’s om handige tips waarmee jij wél je spaardoelen behaalt. Mede mogelijk gemaakt door een aantal jaren werkervaring in de financiële dienstverlening en een dosis vallen-en-opstaan… Na deze tips voor inzicht krijgen in je eigen financiën, in deze blog een aantal handige diensten die banken bieden om eenvoudig en regelmatig te sparen!

Bijna iedere bank heeft namelijk wel een hulpmiddel om voor jou het sparen wat makkelijker te maken. De mogelijkheden en vorm verschillen per bank. Dit zijn in ieder geval een aantal uitstekende opties, die laagdrempeligheid, flexibiliteit en regelmaat combineren. Drie sleutel-elementen voor succesvol sparen als student!

1. Pinsparen

Bij pinsparen wordt er na iedere betaling met je pinpas, een bepaald percentage van het aankoopbedrag naar je spaarrekening overgemaakt. Dus zou je 20 euro afrekenen in een kroeg en je hebt je spaarpercentage op 10% staan, dan wordt er automatisch 2 euro gespaard. Het pinsparen werd een aantal jaren geleden gepionierd door de ABN AMRO en biedt een handige en flexibele manier van sparen. Je bepaalt zelf je spaarlimiet en -percentage. De Rabobank lanceerde later Peaks, een variant waarmee je het percentage niet op je eigen spaarrekening zet, maar belegt in duurzame bedrijven.

2. Sparen wat je aan het einde van de maand overhebt

Alles wat je niet nodig hebt elke maand naar je spaarrekening overmaken, zonder dat je er zelf elke maand aan hoeft te denken? Dat kan met Slim Saldo Beheer van Knab Bank. Het is een handige vorm van flexibel sparen, zeker als je goed weet wat je elke maand kunt missen. Met onze tips voor inzicht krijgen in je eigen financiën moet het geen probleem zijn om het maandelijkse overschot op je rekening te voorspellen. Zo zie je elke maand jouw spaarsaldo langzaam maar zeker groeien. Uiteraard kun je als Knab-klant in de app zelf eenvoudig de bedragen instellen.

3. Automatisch sparen

Met automatisch sparen stel je in dat er automatisch bedragen naar je spaarrekening over worden gemaakt. Dat kan een vast bedrag per maand zijn of een variabel bedrag. Bij een vast bedrag sparen stel je zelf de datum van overmaken in, en natuurlijk de hoogte van het gewenste spaarbedrag. Extra tip voor automatisch sparen: stel zeven willekeurige spaarbedragen in. Als je deze relatief klein en willekeurig houdt, lijken ze op ‘gewone’ uitgaven voor koffie, een broodje of een lunch. En valt het bijna niet op dat de bedragen van je betaalrekening verdwijnen. Is jouw inkomen wat moeilijker te voorspellen, dan kun je kiezen voor flexibel sparen. Bij flexibel sparen van Rabobank bijvoorbeeld, stel je een maximaal spaarbedrag in, de gewenste overschrijfdatum en het bedrag dat minimaal op je betaalrekening moet blijven staan. Zo spaar je regelmatig, voorkom je tegelijkertijd dat je in het rood komt te staan, of zonder geld voor de boodschappen komt te zitten.

Bij al deze hulpmiddelen hebben we nog een extra spaarhack: overweeg eens om je spaarrekening onzichtbaar te maken in je internetbankieren-overzicht. We weten allemaal hoe verleidelijk het is om, als je eens krap bij kas zit, toch wat van dat spaarsaldo af te snoepen. Zolang je het saldo op je spaarrekening niet ziet, is die verleiding stukken kleiner!

Kijk op jouw bank welke hulpmiddelen voor sparen jouw bank biedt. De kans is groot dat ze jou helpen beter te sparen. Bedank ons later!

In de volgende blog in deze spaartips voor studenten-reeks gaan we dieper in op een bijzondere vorm van sparen: beleggen!


Deze blog is geschreven door Marle Haarhuis en Ernst de Jager. Marle heeft diverse bancaire rollen gehad bij onze opdrachtgevers, waaronder die van kredietacceptant Startersleningen bij SVn en Adviseur Inkomen & Vermogen bij ABN AMRO. Ernst heeft in vier jaar Talent&Pro eveneens gedetacheerd opdrachten uitgevoerd bij SVn en ABN AMRO, waaronder als klachtbehandelaar Hypotheken en Levensverzekeringen.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01