LinkedIn for dummies: 6 simpele tips voor een goed LinkedIn profiel

LinkedIn tips toon je competenties

Een volledig ingevuld LinkedIn-profiel is een must voor elke professional. Niet alleen heb je een handige online database waarin je jouw professionele loopbaan snel en makkelijk kunt bijhouden en actualiseren. Ook is het een manier om snel en makkelijk vindbaar te zijn voor werkgevers en  recruiters die actief ‘jagen’ op personeel. Er zijn zes punten die onmisbaar zijn bij het invullen van je profiel. Tip: als je liever niet hebt dat iedereen ziet dat je aanpassingen doorvoert op je profiel. Vergeet dan niet om eerst in je instellingen ‘Profielwijzigingen delen’ op ‘nee’ te zetten. Volg de onderstaande zes tips voor het verbeteren en optimaliseren van je Linkedin profiel!

1. Maak je profiel compleet

Een gedeeltelijk ingevuld profiel kan slordig overkomen en is niet interessant voor bezoekers. Vul daarom alle relevante informatie over jezelf, je opleiding(en) en werkervaring in. Vergeet daarbij niet een zakelijke profielfoto en een korte omschrijving van relevante banen die jij al hebt gehad. LinkedIn is een zakelijk netwerk, daarbij hoort ook een professionele foto. Vakantiefoto’s en foto’s waarop jij je hobby aan het beoefenen bent kun je dus beter achterwege laten. Bedenk te allen tijde dat LinkedIn in de eerste plaats een weergave is van jou als professional, en dat uit onderzoek van Jobvite blijkt dat bij 41% van de recruiters hun eerste indruk beïnvloed wordt door een foto van de kandidaat.

2. Schrijf een samenvatting

Dat betekent niet dat er helemaal geen ruimte is voor een persoonlijke touch. Dat kan bijvoorbeeld met de samenvatting. Het grootste deel van je profiel is een opsomming van wat je op opleiding- en werkgebied hebt gedaan. Een weergave van de feiten dus. Met de samenvatting kun je de bezoeker kennis laten maken met de persoon achter de feiten. Maak geen samenvatting van wat al op de rest van de pagina te lezen is, maar gebruik de ruimte om kort iets over jezelf en je ambities te vertellen. Een goed verhaal trekt volgens LinkedIn zelf de bezoeker vaak over de streep om de rest van je profiel te bekijken. Daarbij hoort ook een uitnodiging om contact op te nemen met jou.

Tips voor LinkedIn

3. Personaliseer de URL

Een professionele uitstraling betekent oog voor detail hebben. Een manier om te laten zien dat jij precies en nauwkeurig bent is de URL van je profiel personaliseren met je voor- en achternaam. Deze bestaat normaal gesproken uit een lange reeks letters en cijfers, maar is aan te passen naar www.linkedin.nl/voornaam-achternaam. Om dit te doen ga je naar ‘Openbare profiel en URL bewerken’ en pas je rechtsboven in het geopende venster de URL van jouw LinkedIn-profiel aan. Een mooie quick win. Bovendien staat je nieuwe URL met naam en voornaam een stuk netter op je cv.

Tips voor LinkedIn

4. Toon je competenties

Iets onder je ‘opleiding’ vind je de mogelijkheid om vaardigheden in te vullen. Werkgevers zijn net zo hard op zoek naar competenties als naar personen. Een LinkedIn-profiel zonder vaardigheden is vanuit die gedachte als een profiel zonder voor- en achternaam. Bij het invullen van je competenties is belangrijk: niet te veel, niet te weinig. Vijf à tien is genoeg. Wees niet te bescheiden, maar ga ook geen dingen verzinnen omdat je denkt dat werkgevers dat graag horen. Met LinkedIn willen jij en potentiële werkgevers kijken of er een match is. Jullie zijn beiden gebaat bij een echte match qua vaardigheden en ambities. Gebruik je samenvatting om competenties te noemen waarin jij je nog graag zou willen ontwikkelen, maar beperk je voor dit onderdeel tot de skills die jij aantoonbaar goed beheerst. Met een volledig ingevuld LinkedIn-profiel word je sneller gevonden: een volledig en correct ingevuld profiel biedt simpelweg meer trefwoorden en mogelijkheden voor hits, en vergroot dus je vindbaarheid. Bij het invullen van je vaardigheden zie je gelijk ook suggesties voor trefwoorden die populair zijn onder recruiters. Zeker als je op zoek bent naar een nieuwe baan en je de concurrentie voor wilt blijven is dit een handig en makkelijk duwtje in de rug.

LinkedIn tips

 

5. Vraag om aanbevelingen

Nu heb jij je vaardigheden ingevuld. Wat dan helpt is dat connecties (collega’s, medestudenten) dezen onderschrijven en dus garant staan dat jij de genoemde vaardigheden inderdaad bezit. Dat kan door die vaardigheden te onderschrijven met een simpele muisklik. Maar het kan ook met een stukje tekst. Deze aanbevelingen kun je wel alleen ontvangen van eerstegraads connecties; een extra reden om te connecten met studiegenoten, collega’s en ex-collega’s. Niet iedereen denkt eraan om aanbevelingen te geven, hoezeer diegene misschien ook vindt dat je ze verdient. Vraag er dus vooral om. Let er daarbij wel op dat je geen aanbevelingen uit gaat wisselen met je vriendengroep. Je kunt vrij makkelijk zien van wie je aanbevelingen hebt ontvangen en aan wie je deze hebt gegeven.

Linkedin-tips

6. Word lid van groepen

Dit doe je simpel door naar in het zoekvenster op LinkedIn de organisatie of thema in te vullen waar jij in geïnteresseerd bent. Achter de resultaten staat vervolgens of het een ‘Bedrijfspagina’ of ‘Groep’ is. Bedrijven kun je volgen voor updates in je tijdlijn, bij groepen kun je een lidmaatschapsverzoek indienen. Lid worden van groepen en organisatie volgen op LinkedIn is waardevol om verschillende redenen.

  • Je blijft goed op de hoogte van ontwikkelingen binnen de branche waarin jij geïnteresseerd bent.
  • Je ziet wie er actief zijn in het werkgebied waar jij je op richt en waarin eventueel relevante connecties zijn.
  • Je kunt gericht vacatures zoeken.
  • Je kunt antwoorden en tips vinden die voor jou van belang zijn.
  • Het biedt een laagdrempelige mogelijkheid om jezelf te profileren door het delen van interessante content.
  • Het geeft recruiters een extra mogelijkheid tot inzage in jouw persoonlijke en professionele interesses.
LinkedIn-tips

Het beste voorbeeldprofiel voor LinkedIn?

De verleiding is groot om dan te kijken naar mensen met veel volgers en connecties. Mensen als Bill Gates en Richard Branson staan bovenaan die lijsten, maar hun doelstellingen voor het gebruik van LinkedIn zullen enorm verschillen ten opzichte van die van jou. Evenals die van Nederlands bekendste LinkedIn-persoonlijkheid en verbinder Rob Mes. De kans is groot dat jíj LinkedIn gebruikt om na je studie een leuke startersbaan te vinden, een professioneel netwerk op te bouwen of jouw connecties op de hoogte te houden van jouw carrièrestappen. Je zult dan ook zien dat good ol’ Bill en Sir Richard weinig inspiratie bieden. Wees dan ook niet bang om zelf wat minder bekende LinkedIn-profielen te bekijken om te zien hoe verschillende mensen hun professionele online-profiel vormgeven. Met bovenstaande tips staat de basis in ieder geval goed. Succes!

Jouw LinkedIn-profiel aanvullen met gave opdrachten, vaardigheden en opleidingen?

Bekijk dan ons traineeship-overzicht met startersfuncties en talentprogramma’s, toegankelijk met alle hbo- en wo-opleidingen!