Hybride werken in coronatijd

Hybride werken in coronatijd: 4 dont’s voor werkgevers

Khalid Toufik
14 januari 2022
 | Leestijd:

Wellicht heb je ons artikel met 5 tips voor werkgevers in het hybride werken-tijdperk al gelezen. Dat nuttige lijstje met do’s vullen we in deze blog aan met een lijstje dont’s. Wat zijn de afraders, na bijna twee jaar van thuiswerken afwisselen met versoepelingen? Vier tips, gebaseerd op trends, talloze surveys naar voorkeuren van medewerkers en lessen geleerd uit de eigen praktijk. Here we go!

1. Medewerkers niet betrekken bij het plannen van de toekomst

Veel organisaties vragen medewerkers om volledig vanuit huis te werken. Sommige bedrijven verplichten medewerkers als het even kan juist wel op kantoor te werken. Hoewel de redenen voor beide situaties ongetwijfeld goed onderbouwd kunnen worden, is het goed om na te denken over wat medewerkers zelf nodig denken te hebben, nu en in het post-coronatijdperk. Uit LinkedIn-surveys blijkt dat een deel van de professionals het prima vindt om thuis te werken. Een ander deel waardeert de mogelijkheid om dat zelf te bepalen. Onze tip: wat je ook beslist als werkgever, doe dat in goed overleg met medewerkers. En raadpleeg hen in wellicht een nog belangrijker vraagstuk: hoe gaan we het werken straks organiseren, in het post-corona tijdperk? Bij Talent&Pro werken we aan de inbedding van een medewerkersonderzoek dat periodiek precies dit soort informatie bij medewerkers uitvraagt. Zodat besluiten structureel gebaseerd worden op data over de wensen en voorkeuren van medewerkers. Zo worden we samen 366 Dagen Beter.

2. Onvoldoende op de hoogte zijn van/communiceren over actualiteiten

Maatregelen, versoepelingen en lockdowns wisselden elkaar de laatste twee jaar in rap tempo af. Met gevolgen voor het hybride werken. Is thuiswerken nu een advies of is het een verplichting? En wat doen andere collega’s en teams binnen ons bedrijf? Kun je met een goede motivatie wel terecht op kantoor of is het echt niet mogelijk? Voor medewerkers is het fijn als zij meegenomen worden in de gevolgen van nieuw beleid voor hun werksituatie. Verandering brengt nu eenmaal onzekerheid met zich mee. Dat men anderhalve meter afstand moet houden, regelmatig de handen moet wassen en dat je met ziekteklachten thuisblijft weet iedereen inmiddels. Helder communiceren over wat nieuwe maatregelen betekenen voor je organisatie is misschien minder vanzelfsprekend. Daarom doe je er goed aan om jezelf én je mensen scherp te houden op de laatste stand van zaken. Voorkom dat medewerkers zelf invullen wat ze niet weten. En daardoor wellicht kansen missen om het hybride werken zo aangenaam mogelijk te maken.

3. Geen ruimte laten voor maatwerk in hybride werken

Thuiswerken is voor sommige mensen makkelijker te organiseren dan voor anderen. Gezinssamenstelling, woonruimte, de ideale omstandigheden om productief te zijn, die kunnen per persoon verschillen. Voor medewerkers is het fijn dat ze de ruimte ervaren om over uitdagingen bij het thuiswerken in gesprek te kunnen. En met hun werkgever op zoek te gaan naar oplossingen die werken voor de professional. Een kantoor dat als meeting hub dienst doet voor dagen die gevuld zijn met (video)meetings of juist voorzien zijn van voldoende ruime zelfstandige flexplekken: beide kunnen al mooie kansen bieden voor collega’s die baat hebben bij een stukje maatwerk bij het hybride werken. Uiteraard combineer je dit maatwerk wel altijd met duidelijk beleid hierover en naleving van de geldende maatregelen.

4. Onvoldoende aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers

Hybride werken vraagt meer dan ooit om focus op de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers. Daarom is het des te belangrijk dat je de borging van professionele ontwikkeling in je bedrijfsprocessen bewaakt of herinricht. Dat vraagt een hoop van managers, teamleiders en de HR-afdeling. Laat de bila’s daarom vooral niet verwateren. En bedenk hoe je het hybride werken ook onderdeel kunt maken van de ontwikkeling van je medewerkers. Een training Effectief Digitaal Vergaderen, of een cursus Microsoft Teams Gebruiken als Projectmanagementtool is wellicht geen overbodige luxe. Zelf na bijna twee jaar hybride werken kun je hier prima mee aan de slag. Het is tenslotte nooit te laat om te verbeteren. Of begin, net als wij, een organisatiebrede verbeteragenda, en neem deze tip erin op!

Meer weten over hybride werken bij Talent&Pro?

Ervaar het zelf. Bekijk onze vacatures!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01