Dag van de Duurzaamheid

Dag van de Duurzaamheid: 5 dingen die je zélf kunt doen!

Khalid Toufik
9 oktober 2020
 | Leestijd:

Nu we gedwongen meer thuis werken en minder reizen zijn we onbewust al een stuk duurzamer bezig met z’n allen. Moet je nagaan wat je voor elkaar kunt krijgen als je wél bewust aan de slag gaat met duurzaam leven. Natuurlijk, dat probeer jij al decennia. Ondertussen ligt die papieren folder voor een Toyota Prius nog steeds ergens in een la, eet je nog steeds runderworst inclusief plastic op je ontbijtboterham en sta je tijdens het koken op je tablet de re-run van The Fresh Prince of Bel Air te kijken via een van de 1400 streamingdiensten die de wereld inmiddels rijk is, terwijl de televisie in de woonkamer ook aanstaat. “Wat, ik heb nu een tablet die op elektriciteit werkt in plaats van fossiele brandstoffen hoor.” Chapeau, makker. Maar… Het kan altijd beter. Daarom proberen we het gewoon lekker nog een keer. Met vijf tips. Probeer er eens één consequent na te leven. En gebruik dit podium (heet LinkedIn, werkt ook op elektriciteit) om anderen van nuttige tips te voorzien. Cliché incoming: alleen samen krijgen we het voor elkaar. Komt ‘ie.

1. Raap tijdens je dagelijkse wandeling ook eens andermans afval op

Voelt een beetje onnatuurlijk, andermans afval opruimen. “Waarom zou ik, straks zien ze me.” Een simpel antwoord: omdat het kan. Een mooier antwoord: omdat je er de wereld beter mee maakt. Nu je waarschijnlijk meer thuis zit dan buiten zijn de wandelingen voor mensen steeds heiliger geworden. Je ziet ze vast weleens lopen als je nog even snel je manager probeert terug te mailen over die ene mail waaruit bleek dat die vorige mail niet helemaal duidelijk was. Waarschijnlijk zijn de rollen net zo vaak omgedraaid en ben jíj lekker aan de wandel daarbuiten. In plaats van dan alleen je eigen broodtrommel keurig op te bergen na gebruik, pak eens een stukje afval en werp het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Voor de dromers onder ons, gooi het eens van een afstandje in de prullenbak. Een driepunter scoren in de finale van de NBA is knap van LeBron James, maar kan hij ook de winnende maken met een propje plastic bij wind op een regenachtige middag in Rotterdam? Jij kan dat wel. Ergo, jij hebt meer talent dan LeBron. Het is simpele wiskunde eigenlijk. Oh, kun jij het beter? Probeer dan maar eens het traineeship Actuarieel Rekenaar.

2. Duurzaam eten begint bij duurzaam weten

Dit is een gevalletje open deur, of misschien open darm. Maar wist jij dat koeienwindjes slecht zijn voor het milieu? Kijk maar eens naar een documentaire over koeien. Of over windjes. Of over de vleesindustrie. Bij Talent&Pro laten we iedereen in zijn of haar waarde. Ook vleeseters. Dus wees vooral lekker je vleesetende zelf. Maar mocht je gevoelig zijn voor dierenleed, dan kan het geen kwaad om even lekker op je schuldgevoel in te praten. Af en toe geen vlees eten maakt namelijk al een wereld van verschil. Als jij half zo veel vlees eet als je nu doet, is de wereld al twee keer duurzamer. (Oké, misschien zijn wij zelf niet helemaal geschikt voor het traineeship Actuarieel Rekenaar.) Tegenwoordig zijn er zo veel goeie vleesvervangers te vinden, dat je eigenlijk nauwelijks doorhebt dat je geleidelijk transformeert van carnivoor naar herbivoor. Schijnt ook met de dino’s gebeurd te zijn. Google het maar. Misschien een slecht voorbeeld, die wezens schijnen uitgestorven te zijn. Maar zij hadden dan ook geen hamburgers van Beyond-meat-burger. En bunkers. En blikvoer. Nog drie subtips op voedingsgebied: hergebruik je restjes, gun producten een tweede leven met de app Too Good to Go en eet in godsnaam nou eens seizoensgroente. Nog meer tips voor creatief koken heeft onze lunchdame Cherry, als je komt werken bij Talent&Pro.

3. Consuminder, minder, minder!

Minder is niet altijd een slecht woord. Het is vaak wel een uitdaging. Bijvoorbeeld als het gaat om consumeren. Toen we na de Tweede Wereldoorlog massaal bewegende mannequins werden ging het snel bergopwaarts met de economie, maar bergafwaarts met de realiteitszin. Heb je écht nog een skinny jeans in die tint zwart nodig? En echt niemand, maar dan ook niemand ziet dat dat basic witte shirtje anders is dan die vijf andere exemplaren die je in de kast hebt liggen. Voel je de drang om toch te blijven shoppen, ga dan eens op zoek naar duurzaam geproduceerde kleding. Project Cece is een platform dat verschillende aanbieders van duurzaam geproduceerde kleding samenbrengt. Kies voor kleren die langer meegaan én waarvan je weet dat er geen kinder- of katoensoorten door uitsterven.

4. LED there be light

Licht, beste uitvinding ooit. Light is life. Maar LED light is duurzaam licht. Overweeg eens om al je lampen thuis te vervangen door LED-lampen. Een LED-lamp verbruikt 85% minder energie dan een gewoon lampje, bevat geen schadelijke stoffen, is recyclebaar én heeft een langere levensduur. Het Oude Testament probeerde je een paar duizend jaar geleden al duidelijk te maken dat je op LED moet overstappen: LED there be light. Maar de boodschap is ergens vervormd geraakt. Een typefout met catastrofale consequenties, zullen we maar zeggen. Maar het is nooit te laat om je leven te beteren.

5. Helden gezocht!

Dat waren vier dingen die je zelf kunt doen. Maar als je echt iets wilt veranderen, heb je ook helden nodig. Symbolen van hoop die voorop gaan in de strijd en in staat zijn anderen te motiveren en activeren. Geen beweging is ooit succesvol geweest zonder. En dat is precies wat er ontbreekt binnen de duurzaamheidsbeweging. De burgerrechtenbeweging in de VS had Martin Luther King. De vrouwenbeweging in Nederland had Aletta Jacobs. De schaarbeweging had Cristiano Ronaldo. De beweging voor een duurzamere wereld heeft… niemand. Maar in potentie zijn het er miljoenen, want als er iets is wat elk levend wezen verbindt, dan is het duurzaamheid. Dus ga op zoek naar die helden. Ook in je eigen omgeving. Herken ze. Erken ze. En zet ze in de schijnwerpers.

Om af te sluiten, wist je dat wij Nederlanders per persoon meer dan 30 kilo voedsel verspillen? Per week! Oké, per jaar. Maar dat is nog steeds belachelijk veel. Dat is in carnivorentaal een klein kalf en meerdere biefstukken. In herbivorentaal is dat gelijk aan zo’n 4 maanden groentesoep. Dit is een ruwe schatting, rustig maar. Het is een blog, geen proefschrift. Wat we willen zeggen, de volgende keer dat je een overgebleven broccoli of bloemkoolstronk in de GFT-bak wilt werpen, of met een grote boog om een stuk plastic heen loopt, denk dan eens aan die moraalridders van Talent&Pro. “Waarschijnlijk doen ze het zelf niet”, denk je dan. Maar hopelijk denk je ook, “ze hebben wel gelijk, een duurzame wereld begint inderdaad bij jezelf. Laat ze maar allemaal kijken. Swish! Eat that, Lebron.”

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01