Emoties en beleggen

Emoties en beleggen: zo leer jij beleggen zonder stress

Lennart Helder
9 februari 2022
 | Leestijd:

Al ruim een jaar is oud-collega Jessy Oudeman, voormalig werkzaam binnen de unit Bancair, een actieve blogger op Happy Rich Millennial. Hier deelt zij haar ervaringen met personal finance en beleggen. Haar schrijfwerk blijft niet onopgemerkt: zo schrijft ze sinds kort columns voor 5 regiobladen over onderwerpen als beleggen, crypto en studieschuld. Met veel plezier spreekt ze over het behalen van financiële doelen als millennial. Van een strategie voor het aflossen van je studieschuld tot besparen en beginnen met beleggen; alles komt aan bod. Vandaag vertelt ze alles over beleggen zonder stress!

 

”Regelmatig krijg ik de vraag: vind je dat nou niet spannend, dat beleggen? Eigenlijk niet, ik ervaar weinig stress met beleggen. Dat komt voornamelijk door mijn manier van beleggen, door onder andere risicospreiding en het richten op de lange termijn. Ik heb vertrouwen in wat ik doe en al zou ik een keer een slechte keuze maken geloof ik dat ik een andere keer weer een goede keuze maak. In dit artikel deel ik mijn tips om met weinig stress te beleggen. ”

Beleggen is Loslaten

Je hoeft niet drie keer per dag je beleggingsapp te checken. Dit deed ik toen ik net begonnen was met beleggen wel maar je hebt er niks aan, mits je een daytrader bent. Je kunt zelfs overwegen de app van je telefoon te halen. Af en toe kijk ik op mijn laptop en koop ik maandelijks bij. Of het de ene dag beter gaat dan de andere maakt eigenlijk niks uit. Dit geeft mij rust! Mijn pensioenbeleggingsaccount gaat via automatische incasso en daar kijk ik zelden naar. Crypto bekijk ik wel regelmatig, omdat ik dat sneller koop en verkoop.

Gebruik alleen geld dat je niet nodig hebt

Misschien denk je ‘duh’, maar dit is voor iedereen het geval. Als je met weinig stress wilt beleggen zorg dan dat je de zaken op orde hebt en eerst een buffer opbouwt. Als je gaat beleggen met geld dat je ineens nodig hebt is het heel stressvol wanneer je ziet dat de beleggingen minder goed gaan. Daarnaast is het ook zonde van de transactiekosten als je iets snel weer moet verkopen omdat je het toch nodig hebt. Ook maak je eerder verlies omdat je dan op een slecht moment moet verkopen.

Aan de andere kant, het feit dát je in geval van een nood je beleggingen kunt verkopen geeft ook rust. Het geld staat niet vast, behalve bij pensioenbeleggen. Mocht je het geld toch nodig hebben kun je altijd verkopen. Hou er wel rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat het geld op je rekening staat.

Lange termijn beleggen en uitzoomen

Stel, mijn beleggingen gaan even wat minder goed, dan stress ik daar niet over. Er zijn altijd ups en downs op de markt. Dat is historisch gezien altijd het geval, zelfs na een crisis. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat ETF’s historisch gezien op de lange termijn rond de 6% rendement per jaar opleveren. Die slechte maand maakt dus niet zo veel uit. Zelf beleg ik voor over 10, 20 jaar en het pensioenbeleggen natuurlijk voor ‘later’.

Kijk dus niet alleen naar de dag, maar kijk ook naar de grafieken van 3 maanden, een jaar of langer. Dit noem je uitzoomen.

Beleggen zonder stress door uit te zoomen

Hierboven zie je een voorbeeld van uitzoomen. Links zie je de koers van mijn Vanguard All-World ETF van de afgelopen maand en rechts van het afgelopen jaar. Kijkt heel anders, toch?  

Risico spreiden

Voor velen is dit logisch, maar toch blijf ik mensen zien die all-in gaan op één product. Dan wordt het winnen of verliezen. Vooral met crypto hoor je zowel de succesverhalen van iemand die in één klap steenrijk is als de horrorverhalen van iemand die alles kwijtraakt. Zelf heb ik spreiding in producten: ETF’s (waaronder aandelen en obligaties), aandelen en crypto. Naast spreiding in producten kan je spreiden in sectoren (technologie, levensmiddelen) en regio’s (bijvoorbeeld wereldwijd, opkomende markten, Amerika).

Maandelijks beleggen oftewel periodiek beleggen

Een andere manier van spreiden is het maandelijks aankopen van producten. Zo koop je het ene moment tegen een hogere prijs dan op het andere moment. Dit wordt periodiek beleggen genoemd. Je belegt maandelijks, ongeacht of de beurs er beter of slechter voor staat ten opzichte van de vorige maand.

Laat je niet gek maken 

De meest voorkomende emoties op beleggingsgebied zijn hebzucht en angst. Hebzucht omdat de mens altijd meer wil. Laat je niet leiden door hypes of zaken waar je ‘ineens heel veel geld mee verdient’. Denk zelf na en doe onderzoek. Houd je hoofd koel en denk aan je lange termijn doel. Vind je het eigenlijk te stressvol om zelf te beleggen maar wil je wel graag gaan beleggen? Dan is beheerd beleggen een goede optie. Je geld wordt afgeschreven met een automatische incasso en het wordt voor je belegd, op de manier zoals jij het wilt. Zo ben ik zelf begonnen bij Brand New Day. Super makkelijk!

Leuk feitje: Wist je dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen? Zij nemen minder risico en handelen minder vaak.

Conclusie

Zorg eerst dat je je financiën op orde hebt, focus je op de lange termijn en laat je niet gek maken. Als je absoluut geen geld wilt of durft te verliezen, is beleggen misschien niets voor jou. Mocht je op een relaxte manier willen beleggen kun je beheerd beleggen proberen. Onthoud ook: uiteindelijk heb je pas echt verlies wanneer je met verlies verkoopt.


JOUW EIGEN CARRIÈRE IN HET BANKWEZEN STARTEN?

Bekijk dan onze traineeships en vacatures! 

Meer tips en adviezen van Jessy Oudeman? Check haar Instagram of haar eigen website Happy Rich Millennial!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01