7 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek!

Solliciteren: 7 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek!

Khalid Toufik
27 mei 2019
 | Leestijd:

Sollicitatietips. Bloedirritant, negen van de tien keer betreft het een open deur, of een deur waarvan je denkt dat je die simpelweg niet door kunt. “Ik kan er nu eenmaal niets aan doen dat ik zenuwachtig ben voor een eerste kennismaking, dat valt gewoon niet te fiksen.” We geven ze je toch. Want zelfs met een arbeidsmarkt die krapper is dan een speedo, zul je jezelf als starter moeten blijven bewijzen. Of je nu consultant wilt worden bij McKinsey, floormanager bij de Mickey D’s, of financieel adviseur bij de Belastingdienst. Je hebt werk nodig, dus ook tips voor het voeren van een sollicitatiegesprek!

1. Social media… Doe het veilig

Droomvacature gevonden? Sollicitatiebrief een succes? Strak cv’tje in Canva opgemaakt ter ondersteuning van het verhaal waarin je feilloos uitlegt wat jij in je nieuwe rol straks kan betekenen voor je nieuwe werkgever? Dan volgt binnenkort het sollicitatiegesprek. Je hebt je outfit al gekozen en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. In de tussentijd is de dienstdoende recruiter druk aan het googelen geslagen: “Pietje Jansen rare foto’s Lloret de Mar 2018”. Tip nummer 1, en iets wat je onze afdeling Marketing nooit zult horen zeggen: zorg ervoor dat je niet in de zoekresultaten voorkomt! Google jezelf, zet je accountinstellingen van social media-profielen op privé en zorg ervoor dat je niet met een 1-0 achterstand het gesprek in gaat.

2. Wees even betrokken als je gesprekspartner

Klaar met jezelf googlen? Doe vervolgens precies hetzelfde voor je gesprekspartner. Zoek uit welke functie hij/zij bekleedt. Wat voor berichten hij/zij retweet en interessant vindt. En of het een Feyenoorder of Ajacied is. Je hoeft niet al je munitie te gebruiken, maar het is wel fijn om wat achter de hand te hebben. Los van gespreksstof verzamelen, laat je zo ook zien voorbereid, geïnteresseerd en betrokken te zijn. Maak dan ook geen nep-account aan om je toekomstige collega te bespieden. Je hebt tenslotte niets te verbergen… Als het goed is. Let wel: ingewonnen informatie gebruik je om goed voorbereid te zijn, niet om geforceerd onderwerpen aan te snijden die niet relevant zijn voor het sollicitatiegesprek. De scheidslijn tussen stalken en voorbereiden kan een dunne zijn.

3. Zorg dat je matcht met het bedrijf

Naast verdiepen in je gesprekspartner, verdiep je je voor een sollicitatiegesprek ook in het bedrijf! ‘Matchen met het bedrijf’ betekent niet dat je bij Talent&Pro solliciteert in een rood-wit trainingspak. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je precies weet waar het bedrijf voor staat. Bekijk de website, bestudeer de social media-kanalen, lees de nieuwsberichten, maar vooral ook de missie en visie. Verdiep je in de cultuur, alsof je drie weken naar Thailand gaat. Dan kun jij straks in een vloeiend verhaal vertellen waarom jij de persoon bent die past bij het bedrijf.

4. Verplaats jezelf in de werkgever: welke vragen krijg ik tijdens het sollicitatiegesprek?

In het kader van voorbereid zijn is een lijstje maken met vragen die jou gesteld kunnen worden door de recruiter of leidinggevende een absolute must. Niet alles wat je moet weten voor het gesprek is namelijk online te vinden. Gebruik voor het lijstje vooral je gezond verstand. Wie ben jij? Waarom moeten we jou aannemen? Wat zijn jouw sterke punten en waar blijkt dit uit? Wat zou je nog willen leren? Waarom pas je bij ons bedrijf? Tip 4 is dan ook: verplaats jezelf in je gesprekspartner door te bedenken wat jij van een sollicitant zou willen weten. En zorg ervoor dat je overal een goed antwoord op hebt. Extra tip: Met de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) kun je jouw antwoorden goed stroomlijnen.

5. Bereid je voor op een conversatie, niet een examen: jouw eigen vragen voor het sollicitatiegesprek

Een examen is eenrichtingsverkeer, een sollicitatiegesprek niet. Maak daar dan ook gebruik van. Je hebt levende mensen tegenover je, die niet alleen iets komen halen, maar ook veel kunnen brengen. Zij kunnen je vertellen waar je komt te werken, wie je collega’s worden, wat je doorgroeimogelijkheden zijn, welke vaardigheden belangrijk zijn en belangrijke aanvullingen op de vacaturetekst bieden. Ook zij vinden: een geschikte kandidaat heeft goede antwoorden, de perfecte kandidaat stelt de juiste vragen. Slaag je er in het gesprek in om dit te laten zien? Dan zul je zien dat jouw gesprekspartner zijn doordringende kritische blik verruilt voor een comfortabele hoera-houding. En de rest van het gesprek extatisch geniet van jouw sprankelende aanwezigheid.

6. Kledingkeuze sollicitatiegesprek: tips en trucs

Wat we daarmee bedoelen is dat er voor alles een tijd en een plek is. Op het strand trek je ongetwijfeld veel bekijks met een Ray-ban Wayfarer, tribal-tattoo en leren teenslippers. Tijdens een sollicitatiegesprek doe je er goed aan om net zo in je omgeving op te gaan. Wederom is online research enorm handig. Op de website iedereen strak in pak? Dan doe jij dat ook. Twijfel je? Bel gerust en vraag de recruiter om de dresscode. Getuigt ook weer van een goede voorbereiding. Je wilt je uiteraard onderscheiden van de andere kandidaten, maar doe dat liever met jouw verhaal dan een gewaagde outfit. Wat je ook aandoet, zorg voor gestreken, schone en nette kleding. Laatste kledingtip: overdressed is beter dan underdressed.

7. Let op je houding

Je houding en stemgebruik tijdens het gesprek bepalen voor een groot deel hoe je op je gesprekspartner overkomt. Probeer kalm te blijven en in ieder geval helder te vertellen wat je hebt voorbereid. En onthoud ook: niemand heeft overal een antwoord op. Ja, misschien Google. Maar ook die doet het niet alleen. Zorg verder voor een actieve houding: ga rechtop zitten in plaats van onderuit gezakt. Kijk je gesprekspartner aan en besef dat wat je vertelt en hoe je het vertelt elkaar versterken. Het enthousiasme over iets waar je trots op bent of wat je dolgraag zou willen leren in je nieuwe rol straal je waarschijnlijk ook uit. En dat is precies wat het verschil kan maken tussen jou en een andere sollicitant. De meest waardevolle tip: wees jezelf, dat is de beste versie van jou!

Talent&Pro: casual kennismaken in plaats van spannend sollicitatiegesprek

Bij Talent&Pro snappen we dat een sollicitatiegesprek extra spanning met zich mee kan brengen, vooral als je solliciteert voor je eerste fulltime-baan. Daarom kun je ook vrijblijvend een kennismakingsgesprekje inplannen bij ons. Wij ontmoeten graag de echte jij! Bekijk daarvoor onze traineeships.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01