Sandra is een echte T&P-ambassadeur: het visitekaartje naar onze opdrachtgevers en al vijf jaar een vaste kracht binnen de unit CRL. Die vijf jaar gingen niet altijd vanzelf, maar juist dat maakt het leuk, vindt Sandra. Vallen en opstaan en vooral blijven communiceren over je gevoel, dat heeft haar veel gebracht. In dit verhaal neemt Sandra jullie mee in haar reis bij Talent&Pro.
Sandra, zou je jezelf kunnen voorstellen?
Ik ben Sandra, 32 jaar, en ik woon in Meteren, een klein dorpje tussen Utrecht en Den Bosch, vlakbij Tiel. Waarschijnlijk ken je het niet, en eerlijk gezegd kende ik het zelf ook niet voordat ik er ging wonen. Oorspronkelijk kom ik uit Leiden, maar ja, de liefde doet soms gekke dingen met je.
Mijn hobby’s zijn vrij standaard, maar ik geniet er enorm van. Lekker uit eten gaan, leuke dingen doen, stedentripjes plannen, of gewoon ontspannen op de bank. Een heel weekend of zelfs een hele week vrij doorbrengen met niks op de planning vind ik heerlijk. Daarnaast doe ik aan crossfit en yoga, meestal twee tot drie keer per week.
Van de zomer heb ik in Zandvoort voor het eerst meegedaan aan een crossfitwedstrijd. Het was mijn eerste evenement, en hoewel ik zeker geen topper ben, vond ik het heel leuk om mee te doen. Het draait voor mij vooral om plezier maken, mezelf uitdagen en nieuwe mensen leren kennen.
Ik hou ook van weekendjes weg. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld in mijn eentje naar New York geweest. Dat was zo’n geweldige ervaring dat ik graag nog eens terug zou willen. Tegelijkertijd lijkt de westkust van Amerika me ook heel interessant- Los Angeles, San Francisco, Las Vegas – dat staat zeker op mijn lijstje.
Een tijdje terug ben ik nog naar Stockholm geweest. Er doen twee mensen van mijn crossfitbox mee aan een evenement daar, en we maken er meteen een stedentrip van. Heel spontaan allemaal, want een van de meiden regelt alles en ik loop er gewoon een beetje achteraan. Ik wist alleen de vertrektijd van het vliegveld en verder niks.
Hoe ziet jouw week eruit?
Momenteel werk ik bij Achmea en doe ik transactiemonitoring. Ik werk vanuit Tilburg, maar ik zit in een team dat deels ook in Amsterdam werkt. Mijn vaste locatie is dus Tilburg. Qua reistijd valt het wel mee. Het is zo’n 50 minuten rijden, vergelijkbaar met de afstand naar Amsterdam voor mij. Ik ben één dag per week op kantoor, meestal op donderdag. De rest van de week werk ik gewoon vanuit huis.
Bij Achmea werk ik specifiek op het gebied van spaarrekeningen die je kunt openen via Centraal Beheer. Het interessante is dat de rentes daar vaak wat hoger zijn dan bij de grote banken. Mensen gebruiken deze rekeningen vooral om hun overtollige spaargeld te stallen en te profiteren van die hogere rente. De rente ligt nu rond de 1,3 tot 1,4%, wat inderdaad iets hoger is dan bij andere banken zoals bijvoorbeeld ING of Rabobank. Meestal zie je dat mensen die bijvoorbeeld hun huis hebben verkocht, de overwaarde op zo’n rekening zetten.
Bij transactiemonitoring kijken we naar afwijkingen. Er zijn bepaalde normen: bijvoorbeeld, bij een bepaalde leeftijd past een bepaald maximumbedrag dat je normaal gesproken op een spaarrekening zou hebben. Als iemand daarboven zit, dan wordt er een alert gegenereerd. Wij onderzoeken dan waar het geld vandaan komt en hoe het verkregen is. Over het algemeen zijn de risico’s hier vrij beperkt omdat mensen altijd een Nederlandse tegenrekening moeten hebben om geld over te boeken. De echte risico’s liggen vaker bij de grote banken. Maar het is juist interessant om dit vanuit een verzekeringsmaatschappij te bekijken in plaats van de vaak chaotische setting bij grootbanken.
Sinds oktober werk ik bij Achmea op een opdracht die oorspronkelijk voor drie maanden was, om een achterstand weg te werken. Inmiddels heb ik gehoord dat ik nog zeker drie maanden mag blijven en waarschijnlijk zelfs langer. Het werk bevalt goed: de structuur is duidelijk, mijn teamleider is heel fijn, en er is weinig ruis. Het voelt als een fijne plek waar ik graag zo lang mogelijk wil blijven.
Waar haal je de meeste voldoening uit je werk?
Wat ik het leukste vind, is dat ik vaak zelfstandig op onderzoek kan uitgaan. Bij transactiemonitoring komen er alerts binnen, bijvoorbeeld als iemand een groot bedrag op een spaarrekening stort na de verkoop van een huis. Soms leveren mensen niet alle gevraagde documenten aan, en dan mag ik zelf gaan uitzoeken. Ik struin graag rond in open bronnen zoals het Kadaster of de KvK om alles te verifiëren. Dat speurwerk en het puzzelen geven me echt energie.
Het leukste aan starten bij een nieuwe opdrachtgever
Iedere opdrachtgever heeft zijn eigen manier van werken en risicobenadering. De basis blijft hetzelfde, maar hoe regels worden geïnterpreteerd en toegepast, verschilt enorm. Dat maakt het interessant, want je leert telkens iets nieuws. Tegelijkertijd is het een uitdaging, want je moet flexibel zijn en je steeds aanpassen aan een nieuwe werkwijze. Ik merk dat ik daardoor steeds beter weet wat wel en niet bij me past en ook sneller kan aangeven als iets niet lekker loopt.
Heb je in de afgelopen tijd nog een waardevol inzicht gehad?
Wat ik echt als heel waardevol heb ervaren, is dat ik alles open en eerlijk met mijn Peoplemanager kan bespreken. Dat soort ondersteuning waardeer ik enorm, want het gaf me de ruimte om verder te kijken zonder negatieve gevoelens.
Inhoudelijk heb ik al veel geleerd, al was het niet altijd makkelijk. Na een paar jaar werkervaring denk je dat je veel weet, maar dan krijg je dossiers terug vol feedback. Dat kan soms ontmoedigend zijn, en er waren momenten waarop ik dacht: “Zakt de moed me nu weer in de schoenen?” Maar uiteindelijk leer je er ontzettend veel van. Je merkt op een gegeven moment verbetering in je werk, en dat maakt het niet alleen leuker, maar het geeft je ook meer zelfvertrouwen.
Het was een periode waarin ik me zowel professioneel als persoonlijk sterk heb ontwikkeld. Inhoudelijk werd ik flink uitgedaagd door de controle op alles wat ik deed, maar ook persoonlijk leerde ik veel. Hoe ga je om met feedback? Hoe reageer je op kritiek? Je wordt als het ware een spiegel voorgehouden. Er waren momenten dat ik dacht: “Waarom maken ze er zo’n punt van?” Maar achteraf besefte ik vaak dat ze gelijk hadden, en dat helpt je om te groeien. Het is niet altijd gemakkelijk om geconfronteerd te worden met je eigen tekortkomingen, maar het heeft me wel sterker gemaakt.
Wat ik hieruit heb meegenomen, is dat je in dit vakgebied jezelf moet blijven ontwikkelen. Sommige mensen doen gewoon hun werk en trekken zich weinig aan van feedback, maar ik ben iemand die dat wel doet. Dat helpt me niet alleen om beter te worden in mijn werk, maar ook om het uiteindelijk leuker en waardevoller te vinden.
Als je kijkt naar de afgelopen vijf jaar, wat zou je dan willen adviseren?
Het is niet altijd rozengeur en maneschijn is. Het is echt een proces van vallen en opstaan, en dat is oké. Het belangrijkste is om open en eerlijk te zijn met je Peoplemanager en altijd te communiceren wat er speelt en hoe je je daarbij voelt. Ik heb gemerkt dat ze binnen Talent&Pro echt voor je klaarstaan en je willen helpen om beter te worden en vooruit te gaan.
Bijvoorbeeld, wanneer een Accountmanager langskwam en zag dat het niet helemaal goed ging, regelden ze iets anders voor je. Maar het zit ook in kleine dingen, zoals op kantoor even vragen hoe het met je gaat of even polsen wat er speelt. Dat geeft een prettig gevoel omdat ze op de hoogte zijn en je niet steeds alles hoeft bij te praten. Je kunt dan op een bepaald niveau het gesprek voortzetten, en dat maakt een groot verschil.
Ik weet van mezelf dat ik soms veel klaag, maar uiteindelijk heb je twee keuzes: blijven klagen en niets doen, of echt stappen ondernemen. Voor mij is het belangrijk om duidelijk te maken wat ik wil en niet met de meute mee te klagen. Klagen is makkelijk, maar het lost niets op.
Als ik kijk naar mijn toekomst binnen Talent&Pro, heb ik niet een specifieke stip op de horizon. Ik wil vooral mijn kennis en ervaring uitbreiden door bij verschillende opdrachtgevers te werken en op een bepaald gebied expert te worden. Ik heb niet de ambitie om bijvoorbeeld teamleider te worden, maar ik wil mezelf blijven ontwikkelen.
Toen ik hier net begon, had ik het idee dat ik alles voor mijn 30e op een rijtje moest hebben. Inmiddels ben ik over de 30 en heb ik dat losgelaten. Dat geeft me rust. Ik heb geleerd werkdruk makkelijker los te laten en tegen mezelf te zeggen dat werk maar werk is. Sommige mensen hebben veel ambities en weten precies wat ze willen, maar ik heb geaccepteerd dat ik dat niet altijd heb, en dat is ook prima. Ik wil mezelf uitdagen bij iedere opdracht en op deze manier blijven ontwikkelen.
Hoe houd je je werk-privébalans goed?
Wat betreft werk-privébalans gaat dat inmiddels vanzelf. Dat komt misschien ook door werkervaring en het ontwikkelen van een bepaalde mindset. Ik heb met mezelf afgesproken dat als ik in het weekend bezig ben met werk of me zorgen maak over maandag, ik actie moet ondernemen. Dan weet ik dat er iets niet goed zit en dat ik verder moet kijken. Zelfreflectie helpt hierbij enorm. Ik weet goed wat ik voel en wanneer ik iets moet veranderen. Het belangrijkste is om eerlijk te zijn naar jezelf én dit te bespreken met je Peoplemanager, zodat die ook op de hoogte is.
Ben jij benieuwd welke vacatures bij Sandra haar afgelopen vijf jaar passen? Bekijk ze hier of neem gerust contact op met onze recruiter Nino Klein via +31 6 83 52 72 67.