Blog vitaliteit en balans

Blog vitaliteit en balans | Efficiënt online

Khalid Toufik
29 april 2019
 | Leestijd:

We leven en werken steeds meer online. Op straat staart vrijwel iedereen onafgebroken naar zijn handpalm en anders zitten we thuis of op het werk wel achter een computer. En fair enough, het ‘online-zijn’ heeft ook wel enorm veel voordelen t.o.v. het leven in 1990 bijvoorbeeld. Tegenwoordig navigeert iedereen makkelijk door hartje Amsterdam of over de randweg van Parijs. En wat deden ze 15 jaar geleden in he-mels-naam als je vertraging had? Je kon immers geen appje of mailtje sturen met de mededeling dat je wat later bent. Nee, 2019 is zoveel beter dan 1990. Toch? Niet helemaal. Altijd online zijn heeft namelijk ook gevolgen voor jouw vitaliteit. Als mens en als professional. 

De keerzijde van de digitale verleiding

In deze moderne tijd met alle handige gadgets en snufjes zitten we helaas nog wel opgescheept met een prehistorisch lichaam en brein. Het digitale tijdperk houdt hier geen tot weinig rekening mee en is vaak in strijd met wat ons lichaam en brein nodig heeft. Bewust de tijd en aandacht pakken om je af te sluiten van input is niet een luxe, maar biologisch gezien zelfs noodzakelijk. Om neuro-pschychiater en brein expert Theo Compernolle te parafraseren: altijd online kunnen zijn is een zegen, maar altijd online zijn is een ramp voor ons brein.”

Minder online, meer Wabi Sabi!

Daarnaast heeft veelvuldig online zijn een ander effect op onze mentale gezondheid. Het verandert ook onze kijk op de wereld. Dat is heus niet altijd negatief, maar we hebben vaak wel de neiging om vooral de leuke, goede en het liefst perfecte dingen online te plaatsen. Alles líjkt perfect online. De perfecte vakantie, bruiloft of het perfecte festival. Die fantastische baan met idiote arbeidsvoorwaarden, noem maar op. Maar als je weer offline gaat zie je dat perfectie niet bestaat. Het nastreven van iets (perfectie) wat onhaalbaar is, is hét recept om ontevreden of misschien zelfs een beetje ongelukkig te zijn. Japanners kennen een hele levensfilosofie die op deze gedachte is gebaseerd: wabi sabi.

Hoe weersta je de online verleiding?

Dat is een lastige. De eerste stap is beseffen dat het probleem en de oplossing niet zozeer in de gadgets zelf zitten, maar in ons eigen gedrag. Telefoons, tablets, computers en apps doen namelijk precies wat ze moeten doen. Ons leven makkelijker maken door informatie en praktische hulp te bieden. Sommige apps en gadgets zijn daarin doorgeslagen en zelfs zo ontworpen dat we dankzij algoritmes non-stop online (willen) blijven, door te blijven klikken op het toch wel heel aantrekkelijke volgende aanbod. Zijn we een keer niet voor ons eigen vermaak online, dan is het wel onze omgeving (werk, vrienden, social-apps), die verwacht dat we doorlopend bereikbaar zijn.

Al je gadgets in de prullenbak werpen is natuurlijk geen oplossing. Wat dan wel? In ieder geval ermee leren omgaan. Dit vraagt om een kritische evaluatie van je eigen (surf)gedrag. Elke gedragsverandering begint tenslotte met een correct begrip van wat er precies fout gaat. Je schermtijd beter monitoren is daarbij een goede eerste stap. Online kun je verschillende manieren vinden om je schermtijd bij te houden. Hier een uitleg voor de Apple-gebruikers, en hier een uitleg voor de Android-gebruikers


Offline zijn = meer tijd voor je brein

Meer offline gaan heeft verschillende voordelen, waarvan het volgende misschien wel de meest belangrijke en tegelijkertijd vanzelfsprekende is: meer offline zijn betekent meer tijd overhouden. Zo simpel kan het zijn. Je brein heeft een aantal belangrijke functies, die wel varen bij het nemen van je tijd.

1. Reflectie en strategisch nadenken 

Een goedwerkend brein doet niets liever dan de tijd die ‘over’ is gebruiken om verbindingen te leggen tussen oude al opgeslagen data en nieuw binnenkomende informatie. Nieuwe inzichten en creativiteit is het gevolg van je brein de tijd en ruimte geven om deze verbindingen te leggen.

2. Focus op 1 taak

Minder afleiding door je telefoon en andere programma’s die op je computer staan betekent volledige concentratie op je werk. Door bewust je appjes, social media en e-mail uit te schakelen kun jij je volledig focussen op één taak, en daarmee de voorwaarden scheppen die je nodig hebt om de beste versie van je werk te leveren. Naast dit directe voordeel, ben je gedurende het proces van opperste concentratie ook nog eens jezelf aan het ‘trainen’. Het trainen van je aandacht en concentratievermogen werkt hetzelfde als een spier: hoe vaker je deze traint, hoe sterker hij wordt.

Zelfreflectie van je eigen gedrag is de sleutel tot succes

Net als bij de meeste problemen zul jij in meer of mindere mate herkennen wat we hierboven beschreven. Mijn advies aan jullie is dan ook niet ga volledig offline, maar vooral: reflecteer goed op je eigen gedrag. Besef dat aan elk voordeel een nadeel kleeft, dus ook aan alle digitale hulpmiddelen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Herken daarbij de signalen van nadelige effecten bij jezelf en leer jezelf handvatten aan die jou succesvol helpen zijn.

Meer lezen over vitaliteit? Bekijk dan ook onze blogs over multitasken en het belang van slaap. Of kom werken bij Talent&Pro voor onze inhouse-training Vitaal & Veerkrachtig. Check al onze vacatures en traineeships!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01