Baan van de toekomst

Baan van de toekomst: interview met een business analist!

Khalid Toufik
19 juni 2019
 | Leestijd:

Business analist is een functie die je regelmatig voorbij hoort komen bij grote organisaties. Wat een business analist precies doet weet je vaak pas als je er direct mee te maken krijgt. Jammer, want het is een functie waarin je opereert op het snijvlak van organisatie en IT. Waar je geen bedrijfseconomische of IT-achtergrond voor hoeft te hebben om te excelleren. En een functie die superinteressant is voor jonge hoogopgeleiden die zijn opgegroeid in het tijdperk van digitalisering. Herman Engee is business analist en werkzaam bij Nationale-Nederlanden. We stelden deze T&P-topper en Erasmus-alumnus Klinische Psychologie acht vragen over zijn werk als business analist. 

Wat doet een business analist?

Business analist is een vrij algemene term die in de invulling van de functie voldoende ruimte biedt voor verschillen. Mijn vrouw is bijvoorbeeld ook business analist geweest, maar deed weer hele andere dingen dan ik. De werkomgeving en vraagstukken waar je mee te maken krijgt zijn daar voor een groot deel bepalend voor. Maar altijd geldt wel: op de eerste plaats ben je een analist. De organisatie zit met een bepaald vraagstuk, je wordt gevraagd daar een analyse van te maken en een advies uit te brengen. Dat betekent in de praktijk heel veel informatie ophalen bij verschillende partijen, die informatie filteren en analyseren tot je de informatie overhoudt die bijdraagt aan het oplossen van het betreffende vraagstuk.

Waarom is data zo belangrijk voor een business analist?

De business analist is een vrij jong beroep. De functie is denk ik ooit in het leven geroepen om de automatisering en de moderne mogelijkheden van data-opslag binnen organisaties te optimaliseren en zoveel mogelijk te benutten. Je ziet de rol denk ik ook vaker bij grote organisaties, omdat in grotere organisaties simpelweg meer data opgeslagen zit en veel verschillende collega’s en afdelingen betrokken zijn bij het vinden van een oplossing. Je zult bij dat kleine advocatenkantoor om de hoek dan ook niet snel een business analist aantreffen. De lijntjes zijn daar kort, de klantinformatie is overzichtelijk en makkelijker toegankelijk. Binnen grote organisaties, bijvoorbeeld pensioenverzekeraars met honderdduizenden klanten en honderden collega’s is dat natuurlijk anders.

Welke vraagstukken kun je tegenkomen als business analist?

Professionals zijn vaak óf specialist op het gebied van de producten of systemen óf juist totaal niet van de inhoud. De business analist functioneert daartussenin als vertaler. Bij een pensioenverzekeraar bijvoorbeeld door bij fusies de data-migratie van verzekeraar 1 naar verzekeraar 2 in goede banen te leiden. Voorbeeldje: genoemde pensioenverzekeraar 1 biedt producten aan die polistechnisch verschillen van de producten die pensioenverzekeraar 2 aanbiedt. De clausules zitten anders in elkaar en de producten vragen om andere klantinformatie. De twee verschillende datasets integreren, passend en volledig maken en de ‘vervuiling’ en tegenstrijdigheden in informatie signaleren bij zo een fusie is iets waar een business analist voor wordt ingezet.

Welke vaardigheden en eigenschappen zijn belangrijk als business analist?

Werken met grote hoeveelheden informatie vraagt natuurlijk om een sterk analytisch vermogen. Met Excel en Microsoft Access kun je een heleboel informatie al filteren, maar dan blijft altijd een percentage data over waar je met gezond verstand en analytisch vermogen naar moet kijken. Stakeholdermanagement, dus eigenlijk een gezonde relatie onderhouden met verschillende belanghebbenden, is ook een hele belangrijke. Dit aspect is meteen het belangrijkste verschil met de data analist, die zich voornamelijk bezighoudt met de harde data en een stuk minder met de stakeholders. Als business analist ben je voor informatie van andere collega’s en afdelingen afhankelijk. Ik heb weleens gehad dat ik een gevraagde dataset dezelfde dag nog ontving. Een andere keer keek ik er hoogstpersoonlijk naar en kreeg ik de gevraagde informatie toch pas drie weken later in mijn mailbox. Een kop koffie drinken doet wel wonderen om die bureaucratie te omzeilen heb ik gemerkt. Dat stukje netwerken is niet alleen leuk, maar ook nuttig als business analist. De winst die je hebt behaald vervolgens goed verbaal en schriftelijk kunnen rapporteren is de derde hele belangrijke vaardigheid als business analist. Je moet in duidelijke en begrijpelijke taal kunnen vertellen wat je nodig hebt, wat je hebt ontdekt, wat je adviseert en waarom.

Casus: aan welk project werk je momenteel als business analist?

Momenteel werk ik binnen de afdeling Pension Services bij Nationale-Nederlanden aan het project Digital Selfservice. Met dat project willen we klanten activeren een MijnNN-account aan te maken. Het gaat om duizenden klanten en nog meer rijen data. Het is dus een flink project, met een flink technisch aspect. De daadwerkelijke portal moet continu verbeterd worden. Voorheen had je namelijk als klant voor elke organisatie waar je in je werkende leven werkzaam bent geweest een apart werkgeversportaal. Met voor elk werkgeversportaal een eigen inlog, zelfs binnen dezelfde pensioenverzekeraar. Wilde je als klant al je pensioenproducten inzien, dan moest je dus meerdere keren inloggen. Dat hoeft nu niet meer.

Wat is de belangrijkste bijdrage van de business analist?

Om klanten te activeren is communicatie enorm belangrijk. Als organisatie willen we dat de informatie die in de portal staat klopt. Het feit dat veel informatie vroeger door verschillende mensen is ingevoerd zorgt vaak voor oneffenheden in de systemen. Als je wilt dat klanten zelf dingen gaan regelen in een handige online-portal moet die basis goed staan. Systeem, klant en organisatie moeten die digitaliseringstransitie aankunnen, begrijpen en erin mee willen gaan. Dat betekent dat je als pensioenverzekeraar zoveel mogelijk belemmeringen weg moet nemen en de doelen van organisatie en klant verenigt. Dat is het resultaat dat ik als business analist in de pensioensector dagelijks probeer te bereiken. Bij de Belastingdienst zeggen ze: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Als business analist in de pensioenwereld kun je pensioenzaken juist leuker maken door het voor iedereen ook makkelijker te maken.

Wat is het groeiperspectief van een business analist?

Ik heb tijdens mijn traineeship bij Talent&Pro verschillende rollen gehad. Ik heb gewerkt op de klantenservice bij Delta Lloyd, bij Nationale-Nederlanden gezeten als projectleider en zit daar nu ook als business analist. Wat mijn huidige rol heel gaaf maakt is dat het tussen management en specialist in zit. Je moet iets afweten van data-analyse. Aan de andere kant is het ook een stukje people management. Het woord business kan dus wel een beetje misleidend zijn. Je moet sociaal zijn en kunnen schakelen tussen verschillende types mensen, van project leads tot software developers. Professionals die beide talen spreken zijn ook in de toekomst heel belangrijk, dus ik verwacht nog wel voldoende vraag naar business analisten. Wat ik in vorige opdrachten heb gemerkt is dat er soms een flink gat zit tussen wat managers willen en wat mogelijk is volgens de specialist. Dan krijg je het verzoek van de manager, die verwacht dat de aanpassing wel in een weekje gedaan kan worden. Blijkt de specialist het heel anders in te schatten, en dan alsnog iets anders op te leveren dan wat de manager wenste. Mijn ervaring is dus elke keer weer dat er iemand nodig is om dat gat te vullen. Iemand die de manager begrijpt en meteen kan inschatten wat de IT’er of data scientist zou kunnen leveren. Daarin kun je als business analist altijd groeien.

Opleiding business analist: welke mogelijkheden zijn er?

Als business analist zijn vooral de juiste vaardigheden belangrijk. Ik heb zelf Klinische Psychologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, maar werk nu als business analist voor een pensioenverzekeraar. De opleidingen die ik bij Talent&Pro kan volgen, helpen mij beter te worden in mijn werk. Ik heb net Agile afgerond en ben nog bezig met Prince2 en Microsoft Acces. Daarna staan Lean Six Sigma en de programmeertalen R of Python op de planning. Niet om er meteen iets mee te doen, maar het zijn wel nuttige trainingen voor een business analist. Het helpt me dat samenspel tussen manager, projectleider, data en klantbehoefte beter managen. En zo het samenwerkingsproces soepeler te laten verlopen.

Solliciteer op het traineeship Business Analist!

Ben jij (bijna) afgestudeerd? Analytisch supersterk? En wil je net als Herman leren (net)werken als Business Analist bij een grote organisatie. Check dan ons Traineeship Business Analist (Pensioenen) en solliciteer. Tot snel!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01