traineeship Pensioen & Leven

Ontwikkel jezelf tot pensioenspecialist in het traineeship Pensioen & Leven

Khalid Toufik
11 oktober 2018
 | Leestijd:

Heb jij al eens nagedacht over een carrière in de pensioensector? Joline Trompenaars niet, totdat zij in 2016 startte met een traineeship van Talent&Pro. Deze vrolijke juriste kwam na verschillende banen en haar zoektocht naar mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen terecht bij Talent&Pro. Inmiddels zijn we meer dan twee jaar verder en heeft Joline al meerdere mooie stappen gezet in het traineeship Pensioen & Leven.

De pensioensector is volop in beweging

Wat de pensioensector kenmerkt zijn de vele ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving en de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er bijvoorbeeld veel verandert in de verschillende pensioen- en levenproducten die consumenten afsluiten voor hun oude dag. Dit maakt het werk in de pensioensector heel uitdagend. Alle veranderingen moeten worden doorgevoerd door de pensioenuitvoerders, pensioenfondsen én verzekeraars. Joline: “Als trainee Pensioen & Leven ben je onder andere bezig met producten die bijvoorbeeld in het verleden zijn afgesloten, gericht zijn op uitbetaling in de toekomst en waarvan de toepasselijke wetgeving regelmatig wijzigt. Het komt dus voor dat producten niet langer worden verkocht, terwijl het in het verleden verkochte product nog wel 20 jaar loopt. Voor de resterende 20 jaar moet je een oplossing bedenken, deze doorvoeren en de klant vertellen wat voor gevolgen dat heeft.” Pensioenspecialisten denken actief mee over deze ontwikkelingen en veranderingen, komen met innovatieve ideeën en maken complexe materie begrijpelijk voor de klant.

Naast veranderingen in het huidige pensioenstelsel zijn ook de functies in beweging. Zo kun je doorgroeien tot pensioenjurist, project- of teamleider, pensioenadviseur of data-analist. Genoeg kansen en mogelijkheden als pensioenspecialist in het traineeship Pensioen & Leven!

Groeien in het traineeship Pensioen & Leven

Joline begon bij Talent&Pro met een opdracht waarbij zij samen met veel andere T&P’ers klanten van de ABN AMRO Bank hielp met vragen over levensverzekeringen, spaarplannen en lijfrentes. Na deze opdracht startte zij bij Allianz Nederland waar ze op de backoffice heeft gewerkt en de rol van contractbeheerder heeft vervuld. “Ik heb mij bij Allianz Nederland een tijdje beziggehouden met de gevolgen van overlijden en echtscheidingen, omdat dit goed aansloot bij mijn juridische achtergrond. Vervolgens ben ik door mijn leidinggevende gevraagd om op de pensioenafdeling aan de slag te gaan als ondersteunend relatiebeheerder: regelingen aanpassen en producten omzetten.”

De volgende uitdaging die Joline is aangegaan past volledig bij haar ambitie om meer juridische werkzaamheden te verrichten en zich bezig te houden met beleid. Ze is namelijk gestart als fondssecretaris. “Organiseren en plannen vind ik heel leuk om te doen. Ook denk ik graag mee over het beleid van organisaties. De overstap naar fondssecretaris past dan ook goed bij mij, omdat ik bestuursleden van een pensioenfonds ondersteun in hun werkzaamheden. Ontzettend tof!”

Doorstuderen als young professional

Voor veel starters is het traineeship Pensioen & Leven onbekend terrein. Als young professional denk je meestal nog niet na over je pensioen. Dit komt vaak pas aan de orde als je bijvoorbeeld in scheiding ligt, gaat trouwen, kinderen krijgt of de pensioenleeftijd in de buurt komt. Desalniettemin is het een interessant en dynamisch vakgebied waar je, net als Joline, een kickstart in je carrière kunt maken. Met het opleidingsaanbod, gefaciliteerd vanuit de Talent&Pro Academy, word je snel opgeleid om in de pensioensector jouw kwaliteiten in te zetten. Zo behaal je Wft-diploma’s waarbij je je onder andere bezighoudt met het driepijlerstel van pensioen in Nederland: overheid, werkgever en eigen voorziening. Ook leer je meer over risicomanagement, de verschillen tussen pensioenregelingen en het adviseren van particulieren en werkgevers.

Het voordeel van detachering is dat je bij verschillende organisaties en afdelingen komt te werken. Zo kun je in verschillende keukens kijken en erachter komen welke het best bij jou past. Ondanks dat Joline haar opdracht bij één van onze opdrachtgevers uitvoert, voelt zij zich altijd verbonden met Talent&Pro. Niet alleen door de samenwerking, gesprekken en sparmomenten met haar People Manager, ook de evenementen dragen bij aan deze verbondenheid. “De sfeer bij Talent&Pro vind ik echt top. Het is altijd leuk om collega’s uit het traineeship weer te zien en zowel de inhoudelijke avonden als de gezellige uitjes zijn voor mij van toegevoegde waarde. Je breidt hiermee ook weer je netwerk uit.”

Pensioenspecialist_Traineeship

Ontwikkel jezelf tot pensioenspecialist

Vraag jij je af  of je een pensioenspecialist zou kunnen zijn? Dan kunnen volgens ervaringsdeskundige Joline in ieder geval de volgende kwaliteiten je helpen: een onderzoekende en analytische houding, procesmatig denken en het willen verdiepen in complexe materie. Ben jij iemand die houdt van zaken uitzoeken, soms onverwacht uit de hoek komt, proactief meedenkt en doordachte beslissingen maakt? Dan helpt het traineeship Pensioen & Leven ook jou de eerste stappen in je carrière te zetten!

Neem voor meer informatie contact op met onze recruiters of solliciteer meteen op de vacature voor trainee Pensioen & Leven.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01