Portretfoto Naomi

Naomi – Zaakbehandelaar bij de Belastingdienst

mathijs.jongsma
28 juli 2023
 | Leestijd:

Naomi Scheer is sinds kort de gelukkige eigenaresse van haar eerste koopwoning in Lopik. Samen met haar vriend is het een nieuwe fase in hun leven, waar ze beide erg naar uitkijken! Naomi spendeert graag tijd in de keuken voor haar favoriete filodeeg taart met spinazie en feta, mits ze thuiswerkt. Anders schuift ze (nu het nog kan) gewoon aan bij haar ouders. Na een jaar is Naomi nog niet uitgeleerd en klaar om nog meer initiatief te tonen. Een jongedame met veel ambitie! Daar houdt toch iedere werkgever van? Naomi neemt je mee in haar Talent&Pro carrière. 

Hé Naomi, leuk je te leren kennen! Vertel eens iets kort over jezelf?

Ik ben Naomi, 24 jaar en ik kom uit Lopik. Toevallig heb ik een paar weken terug mijn eerste huis gekocht in Lopik. Daar ben ik heel blij mee! In mijn vrije tijd vind ik het leuk om met vrienden af te spreken. Ja wie doet dat niet in zijn vrije tijd? Een balletje slaan op de tennisbaan, daar kan ik echt mijn energie kwijt. Dat is voor mij ook ontspanning en dat vind ik erg belangrijk.

Op de dagen dat ik thuiswerk vind ik het heerlijk om te koken. Dan heb je net iets meer tijd om boodschappen te doen, alles voor te bereiden en om er iets lekkers van te maken. Op de dagen dat ik naar kantoor ga, schuif ik thuis luxe aan en eet ik wat de pot schaft. Nu ik een eigen huis heb, wordt het vanaf september iedere dag zelf koken. Dat komt wel goed!

Als je zegt dat je van koken houdt, krijg je de vraag; wat is jouw specialiteit of wat vind je leuk om te maken? Ik zeg dan; filodeeg taart met spinazie en feta. Dit gerecht is erg lekker, makkelijk en snel te bereiden. De ideale combinatie.

Hoe ging de zoektocht naar een woning?

Al langere tijd hadden we het idee om samen op zoek te gaan naar een woning. Vorig jaar begin je dan met het opstellen van een lijstje met onze eisen en wensen. En sinds januari zijn we ook echt huizen gaan bezichtigen en hebben we eerste biedingen gedaan. Er kwam een mooi huis op ons pad en binnen 2,5 week was alles geregeld! Hier en daar een likje verf en dan kunnen we al inrichten. Vanaf september kunnen we er echt gaan wonen!

Neem ons is mee naar je eerste contact met Talent&Pro?

Tijdens mijn studententijd heb ik voor Profource gewerkt. Vooral administratieve werkzaamheden op kantoor. Helaas hadden zij niet echt de richting waar ik naartoe wilde gaan. Toen ben ik om mij heen gaan kijken. Via Profource leerde ik Talent&Pro kennen en kwam ik aanraking met hun traineeships binnen Sociale Zekerheid en Zorg. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd en daarna een master in sociologie afgerond. De mix van bedrijfseconomie, sociologie en andere interesses is precies wat Talent&Pro aanbiedt met deze traineeships. Ondertussen ben ik sinds 14 juli vorig jaar in dienst bij Talent&Pro.

Kan je ons iets meer vertellen over je traineeship?

Binnen de Sociale Zekerheid en Zorg heb je vier richtingen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je één richting kiest, maar dat is nu nog niet aan de orde. Mijn eerste opdracht heb ik gedaan bij de Kredietbank Nederland en de schuldhulpverlening. Dat vond ik superleuk. Mijn tweede opdracht is bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) van de Belastingdienst, als zaakbehandelaar eerste herstel. In dit werk spreek ik veel ouders die financiële problemen hebben, dus dit raakt de kant van schuldhulpverlening. Al weet ik nog niet zeker of ik deze kant uiteindelijk op wil gaan. Gelukkig is er vanuit Talent&Pro veel hulp om hierover te sparren.

Sinds 1 maart werk ik bij de UHT in het team Informatie en Contact van de Belastingdienst in Utrecht. Wij houden ons bezig met ouders die mogelijk gedupeerd zijn tijdens de toeslagenaffaire en voeren een eerste toets uit. De UHT is in 2020 opgericht, dus het is echt groeiende. Je ziet wekelijks processen verbeterd worden en zo proberen we altijd de puntjes op de i te zetten. Op de maandag of dinsdag krijgt je nieuwe dossiers met mogelijk gedupeerde ouders en daarmee ga je aan de slag. Je onderzoekt wat zich bij deze ouders hebben afgespeeld en welke eventuele fouten zijn gemaakt in het verleden door de Belastingdienst.

“Je probeert rustig te blijven en vooral te benadrukken dat jij er bent voor de ouders”

In ieder dossier is ruimte voor het verhaal van de ouder. Hierin spreek je telefonisch met de desbetreffende ouder. Het zijn pittige gesprekken, want je krijgt heftige verhalen te horen. Ik vind zelf het persoonlijke contact met de ouders een toevoeging in mijn werk. Ervoor zorgen dat de ouders hun verhaal kunnen doen en hen zo goed mogelijk te woord staan. In het begin word je bijgestaan door een ervaren werknemer van de UHT en die ondersteunt met lastige gesprekken. Meeluisteren hoe zij dat aanpakken en daarna is het zelf gesprekken voeren. Uiteindelijk leer je het pas door het zelf te doen. Vanuit de Belastingdienst zijn er ook beltrainingen georganiseerd. Deze trainingen zijn ervoor om jouw verbeterpunten aan te pakken.

Het zijn meestal het boze ouders en merk je dat zij hun agressie kwijt moeten. Je probeert rustig te blijven en probeert vooral te benadrukken dat jij er bent voor de ouders om hen te helpen. Niet alle ouders komen in aanmerking voor compensatie, dan gaat het ook om dit nieuws te vertellen. Je kan dan alvast een felle reactie verwachten.

Hoe kijk je terug op je eerste jaar?

Ik kijk terug op een jaar waar ik ontzettend veel over mezelf heb geleerd. Hierin heeft mijn zelfverzekerdheid een enorme groei doorgemaakt.

Van een onzekere dame tijdens de onboarding naar een veel zelfverzekerde dame na het eerste jaar bij Talent&Pro. In het begin twijfel je aan alles. Waar ben ik nou precies goed in? Ga ik wel een leuke plek vinden en wat gaat mijn toekomst brengen? Nu we een jaar verder zijn merk ik juist dat ik dingen heel snel oppak en mijn mening durf te geven. Ik ben gaan inzien dat het allemaal niet zo spannend is, als toen ik eerst dacht.

En nu verder in je tweede jaar?

Aankomend jaar wil ik iets meer focussen op mijn hard skills. Veel onder de knie krijgen en bepaalde projecten naar mij toetrekken. Op het moment dat ik hier iets actiever in word, kan ik ook meer bereiken en uiteindelijk hogerop komen. Meer verantwoordelijkheden krijgen. Volgens mij vindt iedere werkgever het tof om te zien dat hun werknemers initiatief nemen. Dit zijn ook punten die ik bespreek met mijn People Manager.

“Ik zou het tof vinden als mijn takenpakket steeds uitgebreider wordt en meer verantwoordelijkheden krijg”

Wat motiveert jou nog iedere dag?

Het motiveert mij om alle ouders zo goed mogelijk te woord te staan en dat zij ophangen met het gevoel; zij heeft mij echt geholpen. Ook al heeft niet iedere ouder recht op compensatie. Tijdens het gesprek krijg je soms al een terugkoppeling en geven ze complimenten, dat is altijd fijn om te horen!

Waarin kan jij je onderscheiden vergeleken met andere collega’s?

Op de UHT ben daar dus pas achter gekomen. Dat is mijn kritische blik en nauwkeurigheid. Kritisch en nauwkeurig zijn ook de twee punten wat dit werk vraagt. Het gaat om gevoelige onderwerpen en daarin kan je naar mijn mening niks missen. Ook denk ik dat mijn behulpzaamheid een goede eigenschap is op de werkvloer. Ik ben nu ook buddy voor nieuwe medewerkers. Ik begeleid hen met hun onderzoek in de systemen en de gesprekken met ouders. Dat zijn wel al die extra verantwoordelijkheden. Toch een eer als je pas vier maanden aan het werk bent.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01