Innovation Contest

Winnaars Innovation Contest aan de slag met VR assessment tool

Khalid Toufik
26 mei 2022
 | Leestijd:

2 maart vond de prijsuitreiking van de House of HR Innovation Contest plaats in Parijs. De Talent&Pro delegatie van powerhouse Redmore ging ervandoor met goud. Het winnende idee: een state of the art VR assessment tool waarmee bedrijven en kandidaten beter en objectiever gematcht worden. Het team van Talent&Pro bestond uit Tobias Weier (People Manager), Sofie Bijvoet (Account Manager), Mathilde de Oude (Unit Manager), Seda Westerbeek (Human Resource Development Manager) en Charlotte van Ouwerkerk (Corporate Recruiter). Laatstgenoemde vroegen we hoe zij samen van idee naar innovatie toewerk(t)en.

Charlotte van ouwerkerk vertelt hoe haar team de House of HR Innovation Contest won

The Innovation Contest, wat is dat precies?

Charlotte: House of HR is een van de grootste HR dienstverleners van Europa. Om het jaar organiseren zij de House of HR Innovation Contest, waarmee zij aangesloten organisaties uitdagen om met vernieuwende ideeën te komen die binnen de groep toegepast kunnen worden. In de vorige editie was “Videorecruitment: storify your vacancy” de grote winnaar. Dit jaar mogen wij onze VR assessment tool gaan realiseren.

Een Virtual Reality Assessment tool: wat houdt het concreet in?

Charlotte: Met deze tool kunnen we door middel van een VR-omgeving competenties van kandidaten meten. Niet zozeer om te toetsen of je een vaardigheid wel of niet bezit, wel om te kijken welke rol het best past bij de competenties waar je goed op scoort. We geloven dat iedereen kwaliteiten bezit. Een schriftelijk assessment of een sollicitatiegesprek slaagt er alleen niet altijd in om die goed in kaart te brengen. Door kandidaten in een VR-omgeving met praktijksituaties kennis te laten maken maak je het proces voor hen leuker én krijg je een zuiverder beeld van de kandidaat. Hoe mooi zou het zijn als je als werkzoekende niet meer elke keer opnieuw hoeft te beginnen, maar meteen hoort waar je dan wél goed zou passen. Dat doen we al bij Talent&Pro, straks binnen heel House of HR ook nog eens op basis van data en met minder gevaar op “bias”.

Hoe mooi zou het zijn als je als werkzoekende niet meer elke keer opnieuw hoeft te beginnen, maar meteen hoort waar je dan wél goed zou passen.

Wat was jullie inspiratie voor dit idee?

Charlotte: Op LinkedIn kwam ik een tijdje terug een artikel tegen over gamification en de werving en selectie van actuarissen. Dat bericht stuurde ik diezelfde vrijdag door naar Mathilde (de Oude, Manager House of Bèta, red.). De insteek van dat bericht was: wat doe je als het aanbod van talent opgedroogd is voor jouw organisatie? Want goede actuarissen zijn heel moeilijk te vinden en ze opleiden kost tijd. Dat weten onze collega’s van House of Bèta maar al te goed. In het weekend maakte ik de optelsom: dit zou een fantastisch idee zijn voor de Innovation Contest van House of HR.

Ik stelde het voor bij Mathilde. Samen haakten we Tobias aan, vanuit zijn rol als recruiter van actuarieel talent destijds. Toen moesten we nog Seda aan boord krijgen om het concept te helpen uitwerken vanuit HRD-perspectief. En voor nog iets meer kennis en brainpower bij de uitwerking kwam Sofie bij de groep. Ik wil echt ook even een shout-out doen naar deze toppers, want het was een team-effort. Iedereen heeft vanuit zijn eigen expertise een enorm belangrijke bijdrage geleverd aan het winnende concept.

Samen hebben we het idee van gamification, het gebruik van spelelementen in een niet-spelomgeving, vertaalt naar onze core business: talenten hun talent helpen ontdekken en verder ontwikkelen.

De weg naar Parijs was lang, welke route hebben jullie afgelegd?

Charlotte: Na het indienen van ons voorstel mochten we ons idee binnen Redmore pitchen. In deze ronde namen we het op tegen teams van onze zusterbedrijven ITDS, Profource en Triple A. We wonnen omdat we volgens de jury op inhoud het meest innovatief en passend waren bij wat wij en onze collega-labels doen. Na deze ronde hebben we verder gewerkt aan onze presentatie. Dat heeft geholpen, want op 2 maart wonnen we ook de finale in Parijs. Zeven House of HR Powerhouses kregen daar op de seconde af tien minuten om hun idee te pitchen. De beste drie hielden een powerpitch van drie minuten. Toen de kruitdampen opgetrokken waren stonden wij als enige overeind. De jury en House of HR CEO Rika Coppens vatten onze VR assessment tool samen als “a true reflection of innovation.”

De jury en House of HR CEO Rika Coppens vatten onze VR assessment tool samen als “a true reflection of innovation.”

De winst is binnen, maar hoe nu verder?

Charlotte: Nu gaan we het idee uitvoeren met de €250.000,- die daarvoor beschikbaar is gesteld vanuit House of HR. We zijn momenteel in gesprek met een partij voor het ontwerp van de VR-omgeving. Zij hebben dit eerder gedaan voor verschillende organisaties, waaronder de politie. Ook werken we samen met een specialist die ons helpt met het valideren en wetenschappelijk onderbouwen van de competenties. Hoe maak je deze meetbaar, welke indicatoren horen daarbij en welke praktijksituaties kun je daarbij opstellen voor in de VR-omgeving? We streven ernaar om een metaversie te tonen tijdens het House of HR festival in september en uiterlijk begin 2023 de VR assessment tool te introduceren binnen Talent&Pro en House of HR.

Op de hoogte blijven?

Van nieuws over de VR assessment tool en andere ontwikkelingen binnen Talent&Pro? Schrijf je dan snel in voor onze TalentPool, of bekijk onze vacatures en traineeships.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01