Hoe is het nu met; Anneloes van der Horst

mathijs.jongsma
5 oktober 2023
 | Leestijd:

Vandaag blikken we terug met Anneloes van der Horst. Twee jaar geleden verliet Anneloes Talent&Pro en momenteel werkt ze bij ConnectingTheDots, waar ze nu 1,5 jaar verantwoordelijk is voor de HR-afdeling. Bij Talent&Pro begon Anneloes als trainee binnen de unit Bancair en even later groeide ze door als People Manager. Ze neemt ons mee in de start van haar carrière en geeft enkele adviezen voor de nieuwe generatie.

Hi Anneloes, neem ons eens mee naar het begin van jouw carrière?

Tijdens mijn studententijd volgde ik de opleiding Toerisme en Recreatie, maar wat kan je nou precies na zo’n studie? Die vraag heb ik mezelf meerdere keren gesteld. Mijn vader werkte destijds bij OHRA en zei tegen mij; “Je kan ook op zoek gaan naar een traineeship”. Bij een traineeship maakt het tenslotte niet uit dat je nog geen ervaring hebt en kijken ze meer naar jouw motivatie en hoe jij bent als persoon. Een traineeship leek mij interessant en na een online zoektocht kwam ik uiteindelijk bij Talent&Pro uit.

Mijn eerste gesprek bij Talent&Pro stond precies op de dag ingepland, dat ik zou horen of ik mijn laatste vak zou halen. Ik ging heel open het gesprek in en liet het maar op mij afkomen. Mijn gesprek was met een Interim Recruiter. Er werden vragen gesteld over mijn motivatie binnen de verzekeringswereld en ik dacht alleen maar; Ik weet er eigenlijk niet heel veel van. Toen kreeg ik de vraag; kan je mij garanderen of je dit leuk gaat vinden? Dat vond ik een lastige vraag om antwoord op te geven. “Hoe kan ik iets garanderen terwijl ik nog nooit in die branche gewerkt heb?”. Wel kon ik garanderen dat het mij interessant leek en dat ik er een succes van zou maken!

Je begon bij Talent&Pro! Hoe verliepen de eerste weken?

In het begin startte ik in de Interim poule en dan misschien later doorschuiven naar een traineeship. Al snel kwam er bij ABN AMRO een opdracht vrij als Hypotheek Acceptant. Direct had ik wel de mindset van; “ik ga ze even laten zien dat ik dit kan”. In de eerste week werd mijn accountmanager gebeld met de boodschap; dit is een goeie hoor! En dat was ook precies wat ik wilde laten zien.

Binnen deze opdrachtgever groeide ik al snel door als begeleider van de flexpoule en later als coach om mensen op te leiden. Tijdens deze functie merkte ik dat mensen begeleiden/coachen erg leuk vond en sprak ik uit dat ik graag voor de functie als People Managar wilde gaan. En alsof het zo had moeten zijn, stond er een vacature open als People Manager voor de unit Match&More! Als ik alles zou opsturen, kon ik nog meegenomen worden met alle sollicitanten. Snel begon ik een motivatiebrief te schrijven en mijn cv te updaten.

En toen je sollicitatie als People Manager?

Het eerste gesprek was met Seda en Ellen, twee ervaren krachten binnen Talent&Pro. Dat gesprek ging heel soepel, qua energie matchte dat helemaal. Het tweede gesprek daarentegen was met Camiel en Lisette, veel blauwer. Na dat gesprek heb ik mijn vriend gebeld met de boodschap; “dit gaat hem niet worden, volgens mij waren ze niet onder de indruk”. Iedereen die mij kent weet dat ik een aardige flapuit ben, dus zo ging het ook tijdens mijn tweede gesprek. Ik bleef maar praten. Ik had zoveel gepraat dat ze achteraf helemaal geen vragen meer hadden.

Hoe ging jij als People Manager te werk?

Als People Manager had ik wel een vast kernprincipe. Je moet een goede dosis nieuwsgierigheid hebben. Je moet echt achterhalen welke beweegreden de consultant hebben bij een bepaalde keuze. Veel vragen stellen, geen vooroordelen hebben en ieder gesprek open ingaan. Het is geen eerlijke behandeling als je met een oordeel over de consultant het gesprek ingaat. Ik probeerde te reflecteren op wat ik had verwacht hoe de consultant zou handelen en wat in de praktijk had plaats gevonden. Daarna ging ik het gesprek aan over waar het verschil in zat en hoe dat zo is ontstaan.

Na ongeveer twee jaar kwamen we binnen de unit voor een aardige uitdaging te staan. Door uitval en vertrek hadden we maar twee People Managers en daardoor ieder 50 consultants. Dat is hard werken, maar we hadden allebei de mindset van; “wij gaan dit cheffen”. De weken zaten vol, max twee dagen naar kantoor en de overige dagen reed ik door heel het land om consultants te bezoeken bij hun opdrachtgever. Om zo effectief mogelijk de dagen te vullen, sprak ik zo vier of vijf consultants in een loop achter elkaar. Dit kon op kantoor zijn of bij de opdrachtgever.

Wat heb je geleerd van andere People Managers?

Ik heb heel veel geleerd van andere People Managers. In mijn tijd waren veel ervaren People Managers in dienst, dus dat was geweldig voor mijn ontwikkeling. Van Seda, Mathilde & Madelon kon ik veel leren en sprak ik graag mee. Je merkt aan hen dat zij al veel gesprekken hebben gevoerd met consultants. Vooral de consultants aan het woord laten en hen centraal zetten tijdens het gesprek. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch knap om dat bij 40 consultants zo toe te passen. En continu de spiegel voorhouden en de consultants laten reflecteren op hun eigen handelen. Als ik hen dan aan het werk zag gaan of we spraken elkaar, dan waren dat wel People Managers waar ik tegenop keek.

“De snelheid in denken en vooral in oplossingen denken. Als je dat onder de knie krijgt, dan maak je de functie van People Manager een stuk makkelijker”

Welk advies heb je voor startende consultants?

Neem je tijd. Ik heb heel veel consultants gezien die binnenkwamen met een heel plan en dat is goed hoor, maar staar je daar niet blind op. Als het dan even niet lekker loopt, dan heb je direct al een teleurstelling. Probeer in het begin meer situaties open te benaderen, vertrouw op je eigen kracht en eigen kunnen. Durf ook te vertrouwen op de kennis en kunnen van Talent&Pro. Talent&Pro werkt echt volgens een bepaalde methode waarin de consultants centraal staan en iedereen zich optimaal kan ontwikkelen. Probeer tussentijds jezelf heel vaak de vraag te stellen; ben ik nog bezig met de juiste stappen? Is dit nog de stap die mij verder gaat ontwikkelen?

En welke tips heb je voor beginnende People Managers?

Luisteren naar wat de consultant zegt. Echt die nieuwsgierigheid laten zien. Probeer ook niet te veel te sturen naar een bepaalde uitkomst. Geef tijdens het gesprek genoeg ruimte om het alle kanten op te laten gaan. Je bent ook een mens, dus je mag een eigen mening hebben en een bepaald gevoel erbij hebben. In hoeverre jij dit deelt met een ander, dat moet je aanvoelen en is per gesprek anders.

Je doel moet altijd zijn om in verbinding te blijven met de consultants. Het is geen scholier of stagiair. Als People Manager moet je niet de consultants willen opvoeden. De consultants zijn gelijkwaardige professionals, alleen in een ander traject. Als je dat scherp houdt, dan blijf je de goede balans houden.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01