De vier voordelen van zelfstandig ondernemen

Get the job (done): 7 Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Khalid Toufik
8 maart 2023
 | Leestijd:

Het sollicitatiegesprek is misschien wel de belangrijke stap in het proces om de baan van je dromen te scoren. Met dat cv en die motivatiebrief kun je veilig van achter je laptop indruk maken. Maar dat kennismakingsgesprek, dat is waar het allemaal om draait. Superspannend, maar tegelijkertijd ook een kans om te laten zien wie jij precies bent, wat je komt brengen en waarom jouw kennis en vaardigheden, maar nog belangrijker, jouw persoonlijkheid en ambities perfect passen bij het bedrijf en de functie waar je op hebt gesolliciteerd. Deze 7 tips helpen jou daarbij.

1. Onderzoek het bedrijf vóór de kennismaking

Uiteraard is het enorm lastig om goed en geloofwaardig uit te leggen waarom je zó graag voor een bedrijf wilt werken dat marktleider is in de productie en verkoop van toiletpapier. Daar ligt vooral een uitdaging voor het bedrijf. Maar natuurlijk wil elk bedrijf wel weten wat jou precies aanspreekt in de organisatie.

Bekijk de website, bekijk de missie en visie van de organisatie en check ook welke producten en diensten het bedrijf aanbiedt. Heb je die zaken scherp? Dan weet je niet alleen goed uit te leggen welke toegevoegde waarde jij hebt voor het bedrijf, maar ook of je daar écht wilt werken.

2. Oefen, oefen, oefen het sollicitatiegesprek

Iemand die duizend keer een penalty neemt zal nummer 1001 er sneller inschieten dan iemand die er 10 nam penalty nummer 11.  Noem het muscle memory, noem het kansberekening, noem het gezond verstand. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het je af gaat.

Dat geldt ook voor het sollicitatiegesprek. De meeste recruiters stellen toch elk gesprek dezelfde vragen. Waarom wil je bij ons werken? Waar zie je jezelf over vijf jaar? Hoe zou je om gaan met een collega die tijdens jouw koffiepauze stiekem mails vanaf jouw laptop stuurt? Die laatste stellen alleen onze Recruiters overigens. Solliciteer je bij Talent&Pro, dan kun je daar alvast over nadenken.

3. Kleed je passend

Na corona is dit bij sommige organisaties een beetje in het slop geraakt. Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker CEO’s bedrijfspresentaties houden in een onesie. Of erger nog, een coltrui. Maar daar kunnen we alleen de Fransen de schuld van geven. De coltrui is ooit uitgevonden omdat het harnas van ridders anders zo tegen hun nek aanschuurde. Je kunt natuurlijk ook als ridder komen opdagen. Dat zal zeker indruk maken. Je komt denk ik wel wat moeilijk een eventuele trap op.

Wil je het wat veiliger spelen? Check dan even de website en socials van het bedrijf. Is iedereen stijf zwart in pak, business casual of juist ultra trendy met felgekleurde baggy broeken en tweedehands trainingsjackjes? Dan kun je een beetje inschatten hoe strak jij in de pas moet lopen. Als dat is wat je wilt.

Eigenlijk zou dit helemaal geen tip moeten zijn. Vergeet wat we hebben gezegd. Draag lekker waar je je goed bij voelt. Blaas ze weg met jezelf. En zorg er voor de zekerheid misschien toch maar voor dat je kleren netjes gestreken en schoon zijn…

4. Be on time

Een bus die niet rijdt, een treinstoring, een enorme file, er is natuurlijk zoiets als overmacht. Maar maak er geen sport van, bijvoorbeeld als je nog een tweede gesprek hebt.

Check of er op de dag van het sollicitatiegesprek geen stakingen in het OV zijn, of er geen boze boeren zijn die de A2 blokkeren en of jouw outfit de avond ervoor al helemaal klaarligt. Kom je te laat, dan sta je toch vaak al met 1-0 achter. Je zult dan twee keer zo hard moeten werken om de achterstand in te halen. De recruiter overtuigen dat je betrouwbaar bent begint met op tijd komen.

5. Let op je lichaamstaal

Wat je zegt beïnvloedt je lichaamstaal, maar je lichaamstaal beïnvloedt ook wat je zegt. Kijk maar eens hoe moeilijk het is om iets enthousiast te roepen als je statisch voor je uit kijkend met je handen over elkaar zit. That’s just weird. Andersom is het heel lastig om strak voor je uit te kijken terwijl je zojuist een hilarische grap hebt verteld. Wees je ervan bewust dat je met je lichaamstaal al een gevoel oproept bij je gesprekspartner.

Ontspan je, knik rustig en glimlach als de recruiter vertelt hoe leuk het is dat ze aan bedrijfshockey doen. Weet dat jij waarschijnlijk niet de enige bent binnen het bedrijf die liever met een zak chips op de bank zit na het werk.

6. Stel zelf ook vragen

Bijvoorbeeld, waar zien júllie mij over vijf jaar? Leuk als daar door de inhurend manager of recruiter ook over is nagedacht. Love is a two way street, zeg maar. De beste vragen zijn overigens niet echt voor te bereiden maar komen spontaan in je op. Wacht dus niet tot het einde van het gesprek om je lijstje zorgvuldig samen met je BFF opgestelde vragen te stellen. Iets niet weten is ten slotte geen schande. Daar zijn vragen voor bedacht. Na vuur en die chocoladebolletjes met rozijntjes erin de beste uitvinding ooit.

7. Dont worry, be happy

De wereld vergaat niet als je die baan niet krijgt. Wees jezelf. Lijkt de baan je heel leuk, dan komt de rest echt wel vanzelf. Komt die prachtige glimlach niet als vanzelf tevoorschijn bij de kennismaking, en rollen die slimme antwoorden niet van je tong tijdens het gesprek? Dan lag het waarschijnlijk niet aan jou. Schouders eronder en vind die baan die wél perfect bij jou past op dit moment in je leven.

Kom anders werken bij Talent&Pro

We zijn altijd op zoek naar talent. Voor onze traineeships, of voor ons netwerk van interim professionals. Check alle vacatures hier!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01