De wondere wereld van compliance

De wondere wereld van compliance

Kine Bakers
31 januari 2018
 | Leestijd:

Financiële sector saai? Absoluut niet! Elke dag worden we geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen, uitdagingen en kansen. Met zoveel collega’s werkzaam in de financiële sector, hebben we ook een heleboel kennis in huis. En die kennis? Die delen we graag. Deze maand neemt collega Dirk Wilken (senior interimspecialist in het traineeship Compliance/CDD bij Talent&Pro) ons mee in de wondere wereld van compliance.

Je komt haast niet meer om de krantenkoppen heen;

Even los van het feit dat deze artikelen heel interessant zijn om te lezen, ze laten ook het (maatschappelijke) belang zien van goede klantmonitoring. Weten wie je klant is, een gedegen onderzoek doen en weten wat (en wie) je in huis haalt. Zowel zakelijk als particulier.

Wat is compliance nou precies?

Even een stapje terug. Wat is compliance precies? Eigenlijk is het niet meer dan het naleven van de wet- en regelgeving. De overheid en financiële toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) leggen steeds meer regels op aan financiële instellingen. Aan de ene kant om de integriteit te bevorderen en aan de andere kant (nieuwe) financiële schandalen te voorkomen. Weet je het beursschandaal van Ahold nog? Na die tijd is het begrip compliance, en vooral het belang hiervan, actueel geworden onder het brede publiek.

Wet- en regelgeving is altijd in beweging

Het belang van goede wet- en regelgeving wordt namelijk steeds groter. Om die reden wordt zowel de Nationale als Europese wet- en regelgeving constant aangescherpt. Deze gestelde kaders geven aan de ene kant duidelijkheid aan financiële instellingen maar aan de andere kant is er ook ruimte om als financiële instelling hier een gedegen, eigen invulling aan te geven. Dat klinkt gek, want wetten en regels zijn er om na te leven zou je zeggen. Maar even als voorbeeld: De Nederlandsche Bank stelt kaders, het is vervolgens aan de financiële instelling om binnen de kaders te bewegen en een eigen beleid te vormen. Aan dit beleid wordt uiteindelijk inhoudelijk kracht gegeven door onder andere de Compliance Officers. Aan de hand van dit beleid wordt er klantonderzoek gedaan naar alle (zakelijke en particuliere) binnenkomende én bestaande klanten.

Door alle verschillende klantenonderzoeken die je doet, is een werkdag van een Compliance medewerker nooit saai. Elke klant is namelijk anders en elke klant kent een ander dossier. Aan de hand van het klantonderzoek worden er bepaalde conclusies getrokken en worden de betreffende afdelingen geadviseerd over hoe bepaalde risico’s die spelen bij deze klant kunnen worden verminderd.

De rol van Talent&Pro in de compliance wereld

Compliance is een hot issue waardoor de vraag naar goed opgeleide Compliance professionals toeneemt. Talent&Pro heeft een hoop professionals in dienst en zorgt dat zij continu bijgeschoold worden. Hiervoor is een unieke opleidingsstraat ontwikkeld die gevolgd wordt als onderdeel van het traineeship Bancair. In het traineeship Compliance/CDD faciliteert Talent&Pro de ontwikkeling van enthousiaste en gemotiveerde professionals op het gebied van Compliance, CDD (Custumor Due Diligence) en klantintegriteit. Door middel van verdiepende opleidingen en interactieve workshops word je meegenomen in actuele compliance thema’s en vraagstukken.

Klinkt dit interessant voor je? En lijkt het werken in de financiële sector je wat? Neem dan contact met ons op of bekijk onze traineeships.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01