Crazy casussen

Crazy casussen in het traineeship Schadespecialist: Deel 2

Khalid Toufik
24 februari 2022
 | Leestijd:

Stel: je bent een jonge boer die de gigantische boerderij van zijn vader overneemt. Waarschijnlijk is het goed verzekeren van die grote varkensstal niet het eerste waar je aan denkt wanneer dat gebeurt. In de jaren dat je vader over de zaak ging, is er nooit een brand geweest in of om de stal. Waarom zou je je hier druk om maken? Als consultant binnen de unit Schade, Zorgen & Inkomen met ervaring in de acceptatie van brandschade-claims weet ik maar al te goed: een ongeluk zit écht in een klein hoekje.

Hooibroei

Want je zou het misschien niet meteen verwachten, maar een van de grootste brandoorzaken in een (varkens)stal is hooibroei. “Hooi-watte?” Hooibroei dus. Hooibroei ontstaat sneller wanneer hooi te weinig ventilatie krijgt en strak op elkaar geperst ligt. Door deze “broei” stijgt de temperatuur van het hooi, wat een zelfversterkend effect heeft op de temperatuur van het hooi. Bij elkaar opgeteld kunnen die temperatuurstijgingen uiteindelijk leiden tot grote brandschades. Belangrijk om te beseffen als ondernemer, maar ook als verzekeringsacceptant.

Hoe te handelen als verzekeringsacceptant

Stel: je bent consultant bij Talent&Pro en ingehuurd door een verzekeraar als Brand/Agro-acceptant. Je krijgt de jonge boer aan de telefoon die zijn stal toch graag laat verzekeren. Dan is het dus van belang om goed door te vragen over de eventuele aanwezigheid van hooi bij het verzekeren van zijn varkensstal. Ben je dan klaar? Zeker niet. Wat verder nog meer van belang is bij het beoordelen van een dergelijk object, is de constructie van het gebouw en eventuele aanwezigheid van asbest op het dak. Je wilt als schadespecialist natuurlijk een zo passend mogelijke verzekering aanbieden aan de klant. Bovendien bevind jij je als expert in de unieke positie om de verzekerde te wijzen op risico’s. Zodat je niet alleen in het geval van daadwerkelijke schade iets kunt betekenen voor de boer, maar ook de kans op schade vooraf zo veel mogelijk kunt beperken. Het is bovendien niet alleen een ramp voor de jonge boer als zijn boerderij in rook opgaat, denk eens aan het dierenleed dat met zo’n situatie gepaard gaat en de eventuele financiële gevolgen voor de boer. Stel je voor dat de brandoorzaak niet binnen de polisvoorwaarden valt…

Tip voor de boer: weet wat je verzekert

Want hoe zit het nu precies met het afsluiten van een verzekering? Goed om te weten is dat een verzekering maatwerk is. Daar zijn in eerste instantie de klant en de acceptant bij betrokken, maar soms ook een tussenpersoon. De acceptant maakt een offerte op die past bij de situatie van de klant en neemt daar vaak clausules in op die bepaalde schadeoorzaken uitsluiten of juist insluiten. Op die manier voorkom je als klant dat je je laat oververzekeren of onderverzekeren. Wanneer de tussenpersoon (degene die de verzekeringen van de boer regelt) in bovenstaande casus dus aangeeft dat er geen hooi aanwezig is in de varkensstal, dan kan de acceptant ervoor kiezen om hooibroei als schadeoorzaak uit te sluiten via zo’n clausule. Wanneer hooibroei dan toch tot een brand zou leiden, zou de boer geen aanspraak kunnen maken op een uitkering vanuit de verzekeraar.

Conclusie: als schadespecialist ben jij van wezenlijk belang voor de klant. Transparantie tussen de boer, de tussenpersoon en de acceptant zorgen ervoor dat zowel klant als verzekeraar en er lekker warmpjes, maar niet te warm, bij zitten!

Meer ontdekken over het werk van een schadespecialist?

Bekijk het traineeship Schadespecialist van de spannendste business unit van Talent&Pro Schade, Zorg & Inkomen!

Bram van Gulick startte zijn Crazy Career bij Talent&Pro in september 2019. In 2021 werd hij Pro’er voor de unit Schade, Zorg & Inkomen.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01