Tips en tools voor het schrijven van een sollicitatiebrief

10 tips en tools om jouw motivatiebrief te optimaliseren

Khalid Toufik
20 april 2023
 | Leestijd:

Heb je ook weleens een killer van een motivatiebrief geschreven, jezelf praktisch al in je beste zakelijke outfit gehesen voor het kennismakingsgesprek om vervolgens een teleurstellend mailtje te ontvangen met daarin ook de tekst: “Helaas hebben we besloten om door te gaan met andere kandidaten.”? Balen is dat, hè? Extra vervelend is het dat regelmatig een goede onderbouwing voor de afwijzing ontbreekt. Nog meer balen. Van al dat balen helpen we je graag af.

In deze blog vertellen we je waar recruiters op letten bij het lezen van jouw motivatiebrief. En geven we je een aantal tips en tools om je motivatiebrief te sterker, mooier en sprankelender te maken.

De 5 criteria van een goede motivatiebrief

Een goede motivatiebrief voldoet aan vijf criteria. Wil je een recruiter of HR-medewerker overtuigen, dan moet jouw sollicitatiebrief in ieder geval:

  1. relevant zijn;
  2. goed geschreven;
  3. persoonlijkheid tonen;
  4. origineel zijn;
  5. laten zien dat je echt gemotiveerd bent om de functie te vervullen.

Checklist: 5 tips voor bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief

  1. Wees beknopt en duidelijk

Houd in gedachten dat de recruiter of de HR-manager mogelijk een hele rits aan sollicitatiebrieven moet doornemen.

Een HR-Manager die twee vacatures beheert zal er misschien iets meer tijd voor nemen, een recruiter leest er dagelijks misschien wel tien. Wat is dan de ideale lengte van een motivatiebrief? Daar kun je geen exacte word count aan hangen, maar de gemiddelde motivatiebrief past in ieder geval op één kantje en telt dus ongeveer 300 – 500 woorden.

Belangrijker dan het aantal woorden is de inhoud. Lever de belangrijkste informatie zonder overbodige details. Hoe leuk het misschien ook is om uitgebreid te vertellen over de leiderschapskwaliteiten die jij hebt ontwikkeld als aanvoerder van het leukste vriendenteam van VV Bal op het Dak.

  1. Personaliseer je brief

Pas je brief aan de functie en het bedrijf waar je solliciteert aan.

Qua inhoud, het bedrijf wil natuurlijk afvinken aan welke functie-eisen jij voldoet, maar ook qua toon en stijl. Daarmee laat je zien dat je het bedrijf goed onderzocht hebt en, gezien je sollicitatie, weloverwogen tot de conclusie kwam dat het bedrijf uitstekend bij je past. Werkgevers investeren niet voor niets flink in marketing en communicatie. Ze willen iets uitstralen. Als jij kan laten zien dat jij dezelfde taal spreekt, dan ben je per definitie een interessante kandidaat.

  1. Wees enthousiast

Enthousiasme kun je natuurlijk veinzen. Zeker bij schriftelijke communicatie. Heb jij de blunder begaan van niet vooraf bellen om te informeren naar de vacature? Dan is het nog belangrijker dat jij de motivatiebrief gebruikt voor een spectaculaire entree.

Vertel daarbij niet alleen over jezelf, maar leg ook uit wat je zo tof vindt aan het bedrijf. Vind jij de TikTokvideo’s van het bedrijf geweldig en wil je dolgraag werken bij een bedrijf waar de CEO niet schroomt om de hoofdrol te spelen in een hilarisch satirisch filmpje op de socials? Zeg dat dan. Maar let op: zelfs vleierij kun je overdrijven.

  1. Beschrijf je sterke punten en ervaring

Waar ben je goed in en hoe zou je die kwaliteiten, kennis en competenties gebruiken om je nieuwe functie in te vullen?

Wees daarbij concreet. Solliciteer je voor de functie van teamleider bij de Coolblue klantenservice? Vergeet dan niet te vertellen dat je als senior contact center agent bij je vorige werkgever trainingen gaf aan nieuwe collega’s en het werkproces hebt verbeterd door het keuzemenu aan te passen. Ik roep maar wat.

Solliciteer je voor een traineeship bij Talent&Pro? Geef dan vooral voorbeelden waaruit blijkt dat je enorm leergierig bent en hoe onze opdrachten en opleidingen jou kunnen helpen je ambities te verwezenlijken.

  1. Sluit niet af, maar nodig uit

Laat blijken dat jouw motivatiebrief wat jou betreft niet het einde van je sollicitatie is. Vraag om een gesprek en om aanvullende informatie en vergeet vooral de lezer niet te bedanken voor het aandachtig lezen van je brief. In het ergste geval kom je dankbaar over, in het beste geval kan jouw beleefdheid de beslissende (gun)factor zijn om jou toch uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.

Hoe schrijf je ook een ‘mooie’ motivatiebrief?

Een aantrekkelijk geschreven brief kan net zo belangrijk zijn als een inhoudelijk sterke brief. Als de relevante informatie in je brief goed aansluit bij de vacature mag je verwachten dat je een uitnodiging voor een kennismaking ontvangt. Toch kan een goed geschreven brief je een extra voordeel geven ten opzichte van de concurrentie. Deze schrijftips helpen je daarbij:

Vermijd complexiteit

Schrijf in korte, eenvoudige zinnen waar je als lezer lekker vlot doorheen gaat. Een recruiter die sommige zinnen twee of drie keer moet lezen zal je niet heel erg gunstig gezind zijn aan het eind van de brief…

Varieer

Eentonigheid is de vijand van aandacht. Gebruik daarom variatie in je tekst. Wissel lange zinnen af met korte, experimenteer met bijzinnen en voorkom herhaling door synoniemen te gebruiken. Maar ook voor je alinea’s kun je variëren in lengte, taal en inhoud.

Schrijf actief

Dat helpt bij het beknopt houden en verbeteren van de leesbaarheid van je brief. Vergelijk de volgende passages bijvoorbeeld:

Passief: Mijn leiderschapskwaliteiten zijn ontwikkeld tijdens projecten die door mij zijn geleid, en ik ben vastbesloten om deze vaardigheden toe te passen voor uw bedrijf. (24 woorden)

Actief: Ik heb ervaring met het leiden van projecten en ben zeer gemotiveerd om deze vaardigheden in te zetten voor uw bedrijf. (21 woorden)

Wees creatief

Daarvoor kun je bijvoorbeeld beeldspraak gebruiken. Metaforen en vergelijkingen maken je tekst levendiger, getuigen van intelligentie en goede communicatievaardigheden én dragen bij aan de variatie in je tekst. Vergelijk:

saai: Ik vind het leuk om in een dynamische werkomgeving te werken.

creatief: In een dynamische werkomgeving voel ik me als een vis in het water.

Laat je inspireren

Bestudeer de schrijfstijl bij alles wat je leest. Door bewust te zijn van hoe anderen hun zinnen construeren, woorden kiezen en verhaal organiseren doe je ideeën op voor je eigen motivatiebrief. En als je die baan hebt, helpt dat je ook nog eens beter schriftelijk communiceren!

Het schrijven van een motivatiebrief kan een uitdaging zijn. Met deze tips wordt het schrijven van een sollicitatiebrief een kans. Veel succes!

Meteen uitproberen?

Bekijk dan onze traineeships en vacatures en solliciteer snel. We zijn benieuwd naar jouw killer van een motivatiebrief.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01