Wat Talent&Pro succesvol maakt, zijn de ambitieuze mensen waarmee we samenwerken. Dat zijn er heel wat: ruim 800 medewerkers, een breed netwerk van opdrachtgevers én natuurlijk onze alumni. In alles wat we doen hopen we dat al deze mensen zich trots voelen om deel uit te maken van Talent&Pro. Daarom is elkaar inspireren onderdeel van onze ‘way of life’.

De komende tijd gaan we met een groot deel van deze ambitieuze mensen in gesprek. Op zoek naar leuke verhalen van onze medewerkers, bijzondere herinneringen van onze oud-T&P’ers én ervaringen ‘aan de kant van de klant’. Deze week kijken we door de ogen van Sven Klijnhout. Over hoe hij bij Talent&Pro is terechtgekomen, zijn ervaringen met de combinatie van werken – leren én zijn bijzondere nevenactiviteiten.

Wie: Sven Klijnhout, 30 jaar.
Wat: Op papier Actuarieel Analist en op dit moment werkzaam als ALM (Asset en Liability Management)-specialist bij Syntrus Achmea.
T&P’er sinds: Februari 2011.
Unit: Actuarieel.
Werk en opleiding: Technische Natuurkunde gestudeerd in Delft en daarna meteen bij de Unit Actuarieel van Talent&Pro terechtgekomen. Van daaruit verder gegroeid én gestudeerd tot Actuarieel Analist.
Privé: Woont nu nog alleen in Pijnacker, maar binnenkort samen met zijn vriendin. Ze hebben een nieuwbouwwoning gekocht in Wageningen waar ze in 2018 gaan wonen.
Passie: “Ik ben echt een mooi-weer aanbidder: ‘s avonds lekker lang op een dakterras zitten, wijntje erbij, spelletje doen. Én skaten. Daar word ik blij van!”
In 3 woorden: “Enthousiast, vasthoudend (ik leg me niet snel neer bij zaken zoals ze zijn en kom vaak ergens op terug als ik het er niet mee eens ben) en veeleisend, maar dan vooral van mezelf. En o ja, mijn T&P collega’s vinden mij een echte ‘pensioennerd’!”


Sven, je bent al ruim 6 jaar werkzaam bij Talent&Pro. Vertel, hoe ben je hier terechtgekomen?
“Met mijn achtergrond in natuurkunde vond ik dat er in de actuariële wereld toentertijd veel te weinig rekening werd gehouden met fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld bij verzekeraars om per persoon een risico inschatting te maken. Ik wilde graag bijdragen aan die discussie, maar had natuurlijk geen financiële opleiding – en veel bedrijven vonden dat wel een vereiste. Uiteindelijk kwam ik uit bij Talent&Pro en zij waren het enige bedrijf dat actuariële ontwikkeltrajecten aanbood. Toen ik vervolgens Paul Woerde (Unit Manager Actuarieel red.) op de Nationale Carrièrebeurs sprak, was ik om: hij vertelde enthousiast over de mogelijkheden en mijn natuurkundige achtergrond was geen enkel probleem!

“Toen ik op de Nationale Carrièrebeurs over T&P hoorde, was ik om: ik hoorde een enthousiast verhaal over de mogelijkheden en mijn natuurkundige achtergrond was geen enkel probleem!”

En zo begon ik 6 jaar geleden bij MN, op de afdeling cao-regelingen. Ik vond het meteen een superleuke startersopdracht, omdat ik met het hele proces van pensioenen, spaarlonen, beheer, het innen van premies, etc. bezig kon zijn. Ook mocht ik bij strategiebijeenkomsten aanschuiven en meepraten. Dat was best bijzonder, want als T&P’er mag dat niet bij alle opdrachtgevers. Voor mij was dat toen heel leerzaam.”

Je bent Actuarieel Analist, maar ook Actuaris en bij Syntrus Achmea ALM-specialist. Kun je uitleggen wat het verschil is? En wat doe je op een dag?
“Het is soms een beetje ingewikkeld inderdaad. Ik heb een diploma voor Actuarieel Analist. En mijn functie bij Syntrus Achmea is die van ALM-specialist. Intern noemen ze het daar ook Actuaris ‘i’ (van schaal ‘i’). Maar eigenlijk ben ik (nog) geen Actuaris, want dat mag je jezelf pas noemen als je een diploma Actuaris AG hebt.

Als ALM-specialist voer ik ALM (Asset en Liability Management)-studies uit voor verschillende pensioenfondsen. Dit betekent dat ik in kaart breng wat de verwachtingen en risico’s zijn van een beleggingsbeleid, zodat fondsen hun beleggingsstrategie kunnen bepalen. Daarnaast houd ik me bezig met (jaarlijkse) haalbaarheidstoetsen ten behoeve van offertes voor het Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds en diverse andere pensioenfondsen. Ook het onderhoud aan de Kasstroom/ALM model in Excel/VBA valt onder mijn functie.”

Hoe ervaar jij als T&P’er de combinatie van werken en leren?
“Heel waardevol! Samen met alle ervaring die ik heb opgedaan bij de bedrijven waar ik heb gezeten en de verschillende (pensioen administratieve) klussen, heeft het mij gebracht waar ik nu ben. Maar het is soms ook best pittig! Ik heb eerst opleidingen gedaan bij het Actuarieel Instituut en nu bij de Universiteit van Amsterdam. Daar ligt het niveau een stuk hoger. Ik studeer nu ook regelmatig in mijn ‘vrije’ tijd. Maar mij houdt dat niet tegen. Ik ben nu bezig met de pre-master aan de UvA om verder te studeren voor Actuaris.”

Naast werken en leren doe jij nog veel meer voor en met Talent&Pro! Zo ben je o.a. bestuurslid van de NTPP, wat mogelijk maakt om samen met de directie een eigen cao af te sluiten: waarom vind je dat zo belangrijk?
“Ik ben van mening dat er een groot verschil is tussen ‘uitzenden’ en ‘detacheren’. Als je bij Talent&Pro goed functioneert krijg je al vrij snel een vast contract, vervolgens werk je als gedetacheerde projectmedewerker bij een opdrachtgever. Als uitzendkracht heb je (vaak) geen vast contract en betekent de ABU-cao: geen werk = geen loon. Dat model past niet bij Talent&Pro. Daarom is het Netwerk van T&P Professionals (NTPP) in september 2016 opgericht om het mogelijk te maken om samen met de directie van Talent&Pro een eigen cao af te sluiten voor de T&P-medewerkers.

Inmiddels hebben we met elkaar een basis-cao opgesteld, zeg maar een formele vastlegging van het personeelshandboek. Dat vormt weer de basis voor verdere onderhandelingen met de directie. Ik ben trots op wat we al hebben bereikt. Vanuit de medewerkers van Talent&Pro is NTPP ontstaan, we zijn dus echt een werknemersvereniging. Een soort van een vakbond 2.0!”

Het Pensioenlab, waar we elkaar in 2015 over gesproken hebben, was ook zo’n mooi initiatief waar je aan werkte. Doe je dat nog steeds? En zijn jullie ideeën verder gekomen?

“Vanwege mijn studie zit ik nu niet meer actief in het Pensioenlab, maar het bestaat nog steeds. En het mooie is dat je onze ideeën nu terugleest in het Regeerakkoord. Bijvoorbeeld de degressieve opbouw van pensioenen, dat was (mede) ons idee. Ook pleitten wij bijvoorbeeld voor een goed partnerpensioen en ook dat is nu in het Regeerakkoord afgesproken. De overheid heeft dus naar het Pensioenlab ‘geluisterd’ en dat vind ik heel mooi.”

Tot slot, kun jij in 3 woorden zeggen wat Talent&Pro voor jou betekent?
“Ten eerste: ontwikkeling!, coaching (met je People Manager) en variatie: je komt terecht bij zo veel verschillende opdrachten. En daar leer je niet alleen veel van, het is ook nog eens heel leuk!”

“Je komt terecht bij zo veel verschillende opdrachten. En daar leer je niet alleen veel van, het is ook nog eens heel leuk!”