Wie: Sjoerd Spaans, 26 jaar.
Wat: Functioneel Beheerder bij NN Group (Nationale-Nederlanden).
Unit: Business IT.
T&P’er sinds: Maart 2015, als één van de eerste medewerkers van de unit Business IT.
Werk en opleiding: Technische Bedrijfskunde en na zijn studie meteen bij Talent&Pro begonnen.
Privé: “Ik woon in Alkmaar en heb toevallig nèt een nieuw huis gekocht!”
Passie: “Uitdaging hebben is wat mij beweegt. In mijn werk vind ik het heel leuk om bezig te zijn met het oplossen van moeilijke (IT) vraagstukken. Privé houd ik ervan om met vrienden een biertje te drinken en te sporten. Ik fitness en ik speel volleybal.”
In 3 woorden: “Collegiaal, ik probeer vaak met humor dingen op te lossen en ik ben positief ingesteld.”


Sjoerd, je bent alweer bijna drie jaar werkzaam bij Talent&Pro. Welke eerste indruk maakte Talent&Pro op jou en hoe vond je het om in de (toen nog) nieuwe unit Business IT terecht te komen?

“Mijn eerste indruk was erg positief. Vooral de informele sfeer die er hangt, de uitgebreide mogelijkheden om opleidingen te volgen en opdrachten te doen bij verschillende opdrachtgevers. Ik begon als vijfde (!) medewerker bij de unit Business IT, die begin 2015 is opgericht. De basis van de unit was er dus wel, maar als één van de eerste medewerkers help je ook mee uitbouwen. Inmiddels is de unit gegroeid naar ongeveer 40 T&P’ers. Ik vind het erg leuk en uitdagend wat we doen binnen de unit: er is steeds meer behoefte aan mensen die weten wat financiële dienstverleners doen en dat vervolgens kunnen vertalen naar IT-oplossingen.”

“Mijn eerste indruk van Talent&Pro was heel positief. Vooral de informele sfeer en de mogelijkheid om veel te leren sprak mij aan.”

Je bent business IT consultant en momenteel werk je bij Nationale-Nederlanden als functioneel beheerder. Kun je meer vertellen over wat je doet?

“Ik houd me bezig met het functioneel applicatie beheer. Dat houdt in dat ik – samen met het ‘run’ team – de systemen van NN beheer en ook de kleine(re) aanpassingen doe. We zorgen ervoor dat de data tussen de verschillende applicaties ‘stroomt’. Kortom: we zorgen ervoor dat alles op IT-gebied werkt en dat alle aanvragen die binnenkomen worden verwerkt. Ik vind het een hele leuke opdracht en zit er echt op mijn plek. Mijn dagen zijn heel afwisselend, want de invulling ervan is afhankelijk van wat onze interne klanten (accountants van NN, de financiële afdelingen, etc.) van ons vragen.”

Je kwam bij Nationale-Nederland voor een opdracht van drie weken, maar inmiddels zit je er al ruim een jaar. Vertel!

“Tijdens mijn eerste opdracht bij NN hielp ik mee met het opstellen van de jaarrekening: het opbouwen van de structuur in het rapportagesysteem en de juiste data aanvullen. Op zich niet zo’n hele grote klus, maar ik heb mijn toegevoegde waarde goed kunnen laten zien: ze waren heel positief. Dat was ik zelf ook, dus ik heb gevraagd of er meer werk was. Dat was op dat moment niet het geval, maar na twee weken werd ik tóch benaderd om hetzelfde systeem te beheren maar dan voor een andere afdeling. Dat heb ik een paar maanden gedaan én daar kwam ik in contact met mijn huidige manager. Hij had handen tekort en zag mij zitten voor extra ondersteuning. Zodoende werk ik er al ruim een jaar!”

“Hoewel het een korte opdracht was, heb ik mijn toegevoegde waarde goed laten zien: ik werd namelijk teruggevraagd voor een andere opdracht.”

Wat vind je van het ontwikkeltraject van Talent&Pro en hoe ervaar jij de combinatie van werken en leren? Zou jij mensen adviseren om hun carrière – net als jij – bij een detacheringsorganisatie te werken?

“Met het groeien van de unit Business IT is ook de opleidingsstraat steeds verder uitgebreid en kun je verschillende richtingen kiezen om je te verdiepen. Zelfs zonder achtergrond in de IT is dit mogelijk bij Talent&Pro. Ook als je zelf iets anders interessant vindt – bijvoorbeeld een bepaalde programmeertaal – dan kan dat geregeld worden. Dat vind ik heel fijn. We hebben wat dat betreft veel vrijheid in wat we zélf uit de opleiding(en) willen halen. Ik heb ook mijn Wft opleidingen (wet op financieel toezicht) gehaald en hoewel ik die kennis niet per se nodig heb in mijn huidige functie, ben ik toch blij dat ik door deze opleidingen meer weet over de kerntaak van het bedrijf waar ik werk.

Soms vind ik het lastig om een goede mix tussen werken en leren te vinden. Het is een kwestie van ‘even je schouders er (extra) onder zetten’ en dan lukt het prima! Ik zou mensen zeker aanraden om bij een detacheringsorganisatie als Talent&Pro te beginnen. Maar dan moeten ze wel de motivatie hebben om na hun studie door te leren – zowel door de opleidingen als de verschillende opdrachten waar je terechtkomt. Denk je na je opleiding ‘ik ben wel klaar met studeren’, dan zou ik het niet doen. Volgens mij zijn we nooit uitgeleerd! Een dikke aanrader dus.”

“Ook als je zelf een andere opleiding interessant vindt, kan dat geregeld worden. Dat vind ik heel fijn.”

Tot slot, kun jij in drie woorden zeggen wat Talent&Pro voor jou betekent?

“Ten eerste ontwikkeling. Daar staat Talent&Pro voor. Ten tweede betrokkenheid. Iedereen is altijd erg betrokken bij hoe je persoonlijk functioneert en hoe jij je ontwikkelt. Als derde spreekt de open sfeer mij heel erg aan. ‘Work hard, play hard’ is wat we bij Talent&Pro zeggen en dat is ook echt zo. Er worden vaak genoeg feestjes en leuke activiteiten met collega’s georganiseerd. Omdat je doordeweeks extern op een opdracht zit, houd je door deze activiteiten contact met collega’s van Talent&Pro zelf. Dat vind ik erg leuk.”