Wie: Cheryl Kong Tse Lam, 36 jaar.
Wat: Compliance Officer bij BNP Paribas Asset Management in Amsterdam.
Over BNP Paribas: BNP Paribas in Nederland biedt haar klanten een uitgebreid scala aan financiële producten en diensten aan, zowel voor particulieren als de zakelijke markt. Het hoofdkantoor in Nederland houdt zich met name bezig met Corporate & Institutional Banking en Securities Services activiteiten. De (lokale) dochterondernemingen bieden producten en diensten aan op het gebied van leasing, asset management, consumentenkrediet, vastgoedadvies, factoring en verzekeringen.
T&P’er van: 2007 tot en met 2013.
Werk en opleiding: Trade Management gericht op Azië aan de Hogeschool Rotterdam. Te vergelijken met Management, Economie en Recht (MER) maar dan met de specifieke focus op handel. In dit geval de import en export van goederen met Azië. Gestuurd in Nederland en Japan en stage gelopen en afgestudeerd bij de ING in Tokyo.
Privé: Woont sinds 2011 in Amstelveen met man en dochter.
Passie: “Ik vind meerdere dingen erg leuk. Tijd doorbrengen met mijn dochter, familie en vrienden, verre reizen maken en sporten. Ik kickboks twee keer in de week en fiets iedere dag zo’n 30 kilometer woon-werkverkeer van Amstelveen naar hartje Amsterdam aan de Herengracht.”
In 3 woorden: “Collega’s beschrijven mij als ‘vriendelijk eigenwijs’, collegiaal – ik maak graag tijd voor collega’s – en professioneel.”


Cheryl, alweer elf jaar geleden ging je voor Talent&Pro werken. Waarom koos je destijds voor Talent&Pro?

“Samen met een vriendin ging ik toentertijd naar de carrièrebeurs. Bij de ingang stonden we te dubben over waar we naartoe wilden gaan. Bij de zilveren Talent&Pro caravan die bij de ingang stond, werden we aangesproken en de rest is eigenlijk geschiedenis. Mijn interesse ging toen sowieso al uit naar de financiële dienstverlening. Bovendien had Talent&Pro destijds een buitenlandse vestiging in Shanghai. Vanuit mijn studie vond ik dat natuurlijk erg interessant. Los daarvan zag ik Talent&Pro ook als een goed startpunt om mezelf eerst in te werken in de (basis van) financiële dienstverlening. Uiteindelijk is het buitenland niet meer doorgegaan, maar heb ik via Talent&Pro wel mijn draai en vooral mijn droomjob gevonden.”

Welke gebeurtenis in jouw carrière bij Talent&Pro is belangrijk voor je geweest?

“Dat was niet zozeer tijdens mijn carrière, maar vooral het begin ervan. Bij mijn eerste potentiële opdracht werd ik helaas niet gekozen, maar de organisatie wilde me wel heel graag hebben voor iets anders: compliance. Het was de eerste compliance opdracht die ik deed – ook voor Talent&Pro als detacheerder – en die opdracht is bepalend geweest voor wat ik nu doe. [Lachend]: Sindsdien ben ik gegrepen door het compliancevirus!”

“Sinds mijn eerste compliance opdracht bij Talent&Pro ben ik écht gegrepen door het ‘compliancevirus’.”

Je bent na zes jaar Talent&Pro begonnen als Compliance Officer bij BNP Paribas Asset Management (BNPP AM) in Amsterdam. Vertel, wat doe je?

“Over het algemeen gaat compliance om de naleving van wet- en regelgeving, maar eigenlijk is het niet in één definitie te vatten. Het hangt af van het type financiële instelling waarvoor je werkt en dan nóg verschilt het per organisatie wat voor werkzaamheden je doet. Mijn werkzaamheden bij BNPP AM zijn heel breed. Op het gebied van communicatie en marketing kijk ik of uitingen (zoals de websites, advertenties, artikelen en interviews) voldoen aan interne regels, maar ook bepaalde wet- en regelgeving. Daarnaast bekijk ik ook of deze feitelijk juist, eerlijk en niet misleidend zijn. Ook kijken we bijvoorbeeld als één van de vele disciplines binnen de organisatie naar hoe mandaten voor onze institutionele klanten ingeregeld kunnen worden. De klant heeft eisen, wij hebben bepaalde voorwaarden en regels waar we aan moeten voldoen. Samen spreken we af hoe we het ons toevertrouwde vermogen van de klant het beste kunnen beheren. Daarnaast hebben we veel te maken met toezichthouders waaronder de AFM en DNB en voeren we diverse periodieke controles uit, bijvoorbeeld op het gebied van marktintegriteit, professionele ethiek en financiële zekerheid. Ook kijken we mee met het ‘onboarden’ van nieuwe klanten: wie is die klant? Wat is zijn of haar verleden? Zijn er gekke dingen aan de hand? Op basis van een dossier dat we opbouwen, bepalen we mede of er een rekening geopend wordt of niet. Kortom: mijn job is elke dag anders!”

Wat is jouw leukste herinnering aan jouw tijd bij Talent&Pro?

“Ik heb meerdere fijne herinneringen aan Talent&Pro. Maar wat me écht is bijgebleven is de goede, gemoedelijke sfeer: joviaal, collegiaal, persoonlijk en zeker ook professioneel. Over het algemeen zijn Talent&Pro’ers jonge mensen die net zijn afgestudeerd en beginnen aan hun eerste baan. Je zou denken dat het dan heel studentikoos is, maar dat is het dus niet. Wel heel informeel en losjes, maar er wordt hard en professioneel gewerkt. De uitjes vond ik ook altijd leuk. Ik ben geen wintersportfan, maar ging wel mee op skitrip. Ook nu heb ik af en toe nog contact met (oud)Talent&Pro’ers en toevallig werken er twee bij een andere BNP Paribas groepsentiteit. Binnenkort gaan we een keer lunchen.”

Wat zou jij tegen toekomstige Talent&Pro’ers willen zeggen of adviseren?

“Wat ik aan toekomstige T&P’ers wil meegeven is: creëer je eigen kansen! Natuurlijk moet je soms geluk hebben met de opdrachten waarop je wordt geplaatst – net als ik – maar als je écht iets wilt, werk er dan hard voor om dat ook te bereiken. En natuurlijk hoef je dat niet alleen te doen, daar heb je ook je People- en Account Manager voor om je bij te ondersteunen. Neem zelf het initiatief, want alleen op die manier kun je groeien. En… altijd blijven leren! Daar krijg je bij Talent&Pro genoeg mogelijkheden voor, dus pak die ook aan.”

“Creëer je eigen kansen en blijf altijd leren. Daar krijg je bij Talent&Pro genoeg mogelijkheden voor, dus pak die ook aan!”

Talent&Pro in 3 woorden voor jou…?

“Een mooi begin van mijn carrière, een warm nest waaraan ik goede herinneringen heb en een dynamisch bedrijf dat volop in beweging is.”