Wie: Ruud Hoonhorst, 30 jaar.
Wat: Coördinator Jaarlaagcontrole bij PGGM.
T&P’er sinds: April 2014.
Unit: Pensioen & Leven.
Werk en opleiding: Hbo Management Economie & Recht (MER) in Twente en na een schakeljaar aan de universiteit Twente en Groningen uiteindelijk de master Bedrijfskunde met HRM-specialisatie in Groningen gedaan.
Privé: “Ik woon in Utrecht, ik heb een vriendin en de kans is groot dat we binnenkort gaan samenwonen in Wageningen. Zij heeft daar een appartement en ik woon hier nog in een soort van studentenkamer.”
Passie: “Ik ben niet gepassioneerd van één specifiek iets. Ik hou gewoon van ontspanning en nieuwe dingen doen of uitproberen en plekken ontdekken waar ik nog nooit ben geweest. Zo heb ik Oud & Nieuw gevierd in Kopenhagen en ik ben een keer op een vrije dag spontaan naar Texel gereden voor een parachutesprong. Ik vind het ook leuk om muziek te luisteren, films te kijken en te tennissen.”
In 3 woorden: “Benaderbaar, rustig en met Twentse nuchterheid. Mij maak je niet zo snel gek.”


Ruud, dit voorjaar werk je alweer 4 jaar bij Talent&Pro. Vertel, hoe ben je hier terechtgekomen?

“Na heel veel – misschien wel tientallen – sollicitaties die daaraan vooraf gingen. Toen ik afstudeerde in Groningen, ging ik eerst in die regio op zoek naar een baan. Ik was daar óf te hoog opgeleid óf juist onder gekwalificeerd. Er zat eigenlijk niets tussenin. Na een paar maanden ben ik mijn horizon gaan verbreden buiten Groningen en Twente en op zoek gegaan naar een baan in de Randstad. Terwijl ik aan het zoeken was, heb ik nog een praktijkdiploma loonadministratie gehaald. Daar kwam onder andere ook het onderwerp pensioen in voor – wat ook raakvlakken met HRM heeft – en zo kwam ik terecht bij het traineeship Pensioen & Leven van Talent&Pro. Een ideale combinatie, want ik wilde namelijk graag werken én leren.”

“Het traineeship van Talent&Pro is voor mij de ideale combinatie van werken én verder leren.”

Na een eerdere opdracht kwam je een half jaar geleden weer terug bij PGGM als Coördinator Jaarlaagcontrole waarbij je verantwoordelijk bent voor de operationele werkzaamheden van een team van 25 mensen. Hoe heb je dat aangepakt en kun je in het kort vertellen wat je doet?

“Het kwam eigenlijk heel toevallig. Ik had een leuke eerste opdracht gedaan bij PGGM, maar omdat het niet mijn ambitie is om inhoudelijk specialist te worden, ben ik weggegaan. Ik had daar wel een hele goede klik met de manager en heb op een gegeven moment bij Stefan (mijn Account Manager) aangegeven dat ik graag weer een keer koffie wilde drinken met hem. Op dat moment vroeg diezelfde manager bij Stefan naar mij!

Ik kan heel veel vertellen over de opdracht, maar in het kort ging het hier om: PGGM heeft een nieuwe systematiek ontwikkeld om de gegevens van medewerkers bij de aangesloten organisaties binnen te halen. Vanwege die verandering was er niet een heel jaar, maar vijf maanden beschikbaar om alle controles van het voorgaande boekjaar uit te voeren. Een hele club aan extra (externe) mensen werd aangenomen. Om alles in goede banen te leiden was de manager op zoek naar iemand die het hele (controle)proces al kende en daardoor het proces kon bewaken. Omdat hij wist dat ik de ambitie had om door te groeien naar een coördinerende rol, vroeg hij of ik die verantwoordelijkheid op me wilde nemen. Die mooie uitdaging wilde ik natuurlijk aangaan!

Concreet was ik tijdens deze opdracht 60 tot 75 procent van mijn tijd bezig met de operationele aansturing: het team aansturen, targets bepalen, coördineren, voorbereidend werk doen en kijken waar we efficiënter en effectiever konden werken. Regelmatig nam ik de tijd om met medewerkers te zitten om te bespreken hoe het ging. De rest van de tijd was ik zelf ook bezig met het uitvoeren van controles.

Sinds 1 januari 2018 is – vanwege de verandering in de controlesystematiek – deze afdeling opgehouden te bestaan. De nieuwe manier van pensioengegevens verzamelen is operationeel en de oude manier van controles uitvoeren daardoor niet langer van toepassing. Samen met PGGM is er gekeken naar een nieuwe passende en uitdagende rol voor mij op een andere afdeling, maar die hebben we nog niet gevonden. Daarom kijk ik nu samen met mijn People Manager en Account Manager verder naar een nieuwe opdracht buiten PGGM.”

Volgens je collega’s ben je een T&P’er in hart en nieren: hard werken en leergiering, goedgemutst en altijd aanwezig bij de uitjes. Wat vind je daar zelf van? En welke ingrediënten heeft een echte T&P’er volgens jou nodig?

“Leuk om te horen van collega’s! Ik ben er inderdaad meestal bij. In ieder geval bij de personeelsfeestjes en het eindejaarsfeest. Én de skitrip. Wat een (aanstaande) T&P’er nodig heeft is een algemene positieve instelling: iemand die kijkt naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. En wat mij gebracht heeft tot de opdrachten die ik nu doe, is een stukje flexibiliteit en creatief (mee)denken met de opdrachtgever. Niet achterover gaan hangen, maar zelf ook initiatief en pro-activiteit laten zien. Soms een stapje harder zetten dan strikt noodzakelijk, want dan is de kans groot dat (eerdere) opdrachtgevers je terug willen voor een volgende opdracht. Als jij dat zelf ook wilt natuurlijk!”

“Een echte T&P’er heeft een positieve instelling: hij of zij denkt in mogelijkheden, is proactief en zet soms nét even een stapje verder dan strikt noodzakelijk.”

Je bent gestart met een traineeship van Talent&Pro omdat je graag wilde werken én leren. Hoe ervaar jij de combinatie van een drukke 40-urige werkweek met het volgen van opleidingen en cursussen?

“Ik ervaar dat als erg goed te doen. Maar ik heb dan ook het ‘geluk’ dat ik in Zeist werk en in Utrecht woon dus mijn reistijd is relatief kort. Als we ’s avonds een cursusavond op kantoor hebben [in Utrecht red.] dan ben ik daarna met tien minuten rijden weer thuis. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die langer moeten reizen en verder weg van Utrecht wonen ‘timewise’ een grotere uitdaging is. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze voor het traineeship en het werken op detacheringsbasis, omdat ik die leermomenten én variatie in mijn werk nodig heb.”

Tot slot, kun jij in 3 woorden zeggen wat Talent&Pro voor jou betekent?

“Ten eerste vrijheid, in de zin van dat ik zelf invloed kan hebben op de opdrachten die ik wil doen. Ten tweede: leermogelijkheden. En tot slot, maar dat kan ik niet in één woord zeggen, vind ik de begeleiding en coaching heel belangrijk. Het is fijn om samen met je People Manager te reflecteren op jezelf en de dingen die je doet. Bij Talent&Pro is dat niet alleen in het eerste jaar belangrijk, ook daarna.”

“Ik kies nog steeds voor detachering, omdat ik leermomenten en variatie in mijn werk belangrijk vind en nodig heb.”