Dat ze getalenteerd is staat buiten kijf. Ze geeft als jonge Pro’er al les aan onze casemanagers in opleiding, ze sleepte voor een opdrachtgever het Gouden Oor voor “klantgericht verzekeren” binnen en ze laat al meer dan drie jaar een spoor van gelukkige klanten en consumenten achter. In deze blog volgen we met name haar verrichtingen als casemanager. We informeerden naar haar sollicitatiereis, haar keuze voor casemanagement en haar winnende formule als het gaat om het creëren van nieuwe kansen voor zichzelf.

KIEZEN VOOR DE WERKGEVER DIE JOUW ONTWIKKELING VOOROP STELT

Waar de gemiddelde student pas aan solliciteren toe komt na de diploma-uitreiking, kon Ellis al voor haar scriptieverdediging rekenen op (internationale) belangstelling. “Ik was nog in de afsluitende fase van mijn opleiding en had mijn scriptieverdediging nog in het vooruitzicht toen ik besloot om de arbeidsmarkt te verkennen. Ik begon met het plaatsen van mijn cv op websites als Intermediair, Monsterboard en Indeed. Dat leverde direct aanbiedingen op, waaronder vanuit Engeland en Polen. Of ik interesse had in een functie in ICT-recht op Europees niveau, maar ook recruiters die mij een rol als collega-recruiter aanboden. Er kwam van alles op mij af, maar niemand bood een starter als ik de ruimte om te ontdekken wat ik zelf van mijn carrière wilde maken. Totdat Bente van Talent&Pro mij belde. Talent&Pro was de eerste organisatie die meer geïnteresseerd was in mijn ambities dan in het invullen van de vacature. Zonder verwachtingen of dubbele agenda, maar gewoon vanuit de gedachte: pas jij bij ons en passen wij bij jou? Ik ben het gesprek aangegaan en voelde me direct welkom op kantoor. In het gesprek met mijn toekomstig People Manager bespraken we hoe we elkaar konden aanvullen en welke opdrachten voor mij mogelijk in het verschiet lagen. Voorop stond gedurende het hele sollicitatieproces die persoonlijke klik en mijn professionele ontwikkeling.”

“Talent&Pro was de eerste organisatie die meer geïnteresseerd was in mijn ambities dan in het invullen van de vacature. Zonder verwachtingen of dubbele agenda, maar gewoon vanuit de gedachte: pas jij bij ons en passen wij bij jou?”

traineeship en opleiding casemanager

DE KEUZE VOOR CASEMANAGEMENT

Toen het Traineeship Casemanager werd gelanceerd begin 2019 was Ellis al anderhalf jaar verder in het traineeship Verzekeringen. Maar de opdracht op het gebied van schadebeheer en polisbeheer inkomensverzekeringen die zij op dat moment bij MN uitvoerde bleek de perfecte inleiding voor het nieuwe opleidingstraject. “Ik vond het jammer dat er binnen mijn opdracht niet meer ruimte was om mensen uit de WIA te krijgen. Als claimbehandelaar kreeg ik vooral te maken met mensen die al twee tot vier jaar thuis hadden gezeten. Dan is het kwaad natuurlijk al geschied. De kosten zijn al gemaakt en de mensen die je spreekt zitten vast in de uitkeringssituatie. Een van de Account Managers binnen onze business unit kwam met de vraag én het antwoord: “is casemanagement niet iets voor jou? Als casemanager Ziektewet kun je met intensieve begeleiding herstellende werknemers helpen hun draai weer te vinden, vanaf het moment dat de mensen ziek worden. Daarnaast kun je werkgevers in hun beleid adviseren waardoor zij ook beter om kunnen gaan met zieke werknemers en het herstel- en re-integratietraject waarmee zij te maken krijgen. Dat vond ik wel interessant. Je draagt bij aan de toekomst van mensen én aan een stukje schadelastbeheersing.”

Als casemanager Ziektewet kun je met intensieve begeleiding  herstellende werknemers helpen hun draai weer te vinden, vanaf het moment dat de mensen ziek worden. Daarnaast kun je werkgevers in hun beleid adviseren waardoor zij ook beter om kunnen gaan met zieke werknemers en het herstel- en re-integratietraject waarmee zij te maken krijgen. Dat vond ik wel interessant. Je draagt bij aan de toekomst van mensen én aan een stukje schadelastbeheersing.”

WERKEN ALS CASEMANAGER: WAT HOUDT HET IN?

Inmiddels werkt Ellis al negen maanden met veel plezier als casemanager bij opdrachtgever Human Capital Services. “Als casemanager ben je soms de spin in een enorm web van werkgever, werknemer, bedrijfsarts, arbeidsdeskundigen, loopbaancoaches, bewindvoerders, gemeentelijke begeleiders en interventiepartijen. De individuele situatie van de persoon bepaalt wie je nodig hebt voor het herstel- en re-integratietraject.” Tijdens de opleiding tot casemanager krijg je volgens Ellis een goed idee van de functionarissen die je kunt tegenkomen. Maar om echt succesvol te zijn als casemanager is het belangrijk dat je je altijd inzet voor zowel de werkgever als werknemer. “Ga je alleen uit van het belang van het bedrijf, dan kun je ervan uitgaan dat je elke dag nare gesprekken met medewerkers hebt. Ga je heel erg met die werknemer mee dan loop je weer het risico iedereen de WIA in te duwen. Dat kost ontiegelijk veel geld en belangrijker nog, de werknemers worden er zelf ook niet gelukkig van. Die balans vinden is de grootste uitdaging”, besluit Ellis haar betoog.

VRIJHEID BINNEN DUIDELIJKE WETTELIJKE KADERS

Als casemanager is de wet eigenlijk je enige beperking. Alles wat je doet moet binnen de kaders van de wet gebeuren. Ellis is duidelijk over wat dat betekent in de praktijk. “Het re-integratieproces moet kloppen, anders loop je het risico op sancties. Laat je bijvoorbeeld een steek vallen in het dossier of de uitvoering van de verzuimbegeleiding, dan zou de werkgever te maken kunnen krijgen met een loonsanctie van UWV. Je hebt dus wel een flinke verantwoordelijkheid. Het overzicht behouden in alle dossiers die je in beheer hebt is daarom enorm belangrijk.” Wel heb je volgens Ellis binnen die wettelijke kaders veel vrijheid. “Ons team heeft een coördinator en een kwaliteitsmedewerker, maar ik geef zelf sturing aan mijn dossiers. Ik heb wel eens het gevoel dat ik een eigen winkel heb, met een hulplijn voor als dat nodig is. Binnen andere organisaties kan dat voor casemanagers weer anders geregeld zijn.”

Werken als casemanager via een traineeship

DE BELANGRIJKSTE EIGENSCHAPPEN VOOR EEN CASEMANAGER

Ook daarover kan Ellis uitgebreid meepraten. Je moet gestructureerd kunnen werken, maar dat betekent zeker niet dat elke dag dat ook toelaat. “Flexibiliteit is een net zo belangrijke eigenschap. Ik heb regelmatig dat mijn dagplanning in de soep loopt omdat het UWV belt, een werknemer nog geen uitkering heeft ontvangen of omdat een werknemer belt omdat er iets is gebeurd dat gevolgen heeft voor de verzuimbegeleiding.” Dat laatste maakt goede verbale en schriftelijke communicatie volgens Ellis nog wel de belangrijkste eigenschap van een goede casemanager: “empathie tonen en toch duidelijk en strikt zijn is een uitdaging. Je moet sterk in je schoenen staan om mensen aan te spreken op het niet naleven van afspraken. Dat wordt niet altijd op prijs gesteld. Voor werknemers heb je soms goed nieuws, soms is het nieuws minder. In beide situaties moet je om kunnen gaan met emoties van de ander. Bij een heftig gesprek is het van belang dat je het hoofd koel houdt en als professional kunnen bedenken wat het beste is voor de werknemer, juíst als hij het zelf even niet meer weet. Je mag jezelf daarbij niet vergeten. Een goede balans tussen werk en privé en jezelf de tijd gunnen om heftige gesprekken te verwerken is absoluut noodzakelijk.”

REGIE HOUDEN OP JE CARRIÈRE DOOR NETWERKEN EN ZELFREFLECTIE

Hoewel Ellis content is met haar carrière als casemanager houdt ze haar ogen en oren open voor nieuwe kansen om zich te ontwikkelen als verzekeringsprofessional. Ze vertelt ons hoe ze dat doet. “Daarvoor praat ik vooral veel met mensen. Ik kan wel een nieuwe opleiding willen doen of toe zijn aan een nieuwe opdracht, maar als mijn People Manager en de Account Managers binnen Talent&Pro daar niet van op de hoogte zijn dan blijft het bij willen en hopen.” Netwerken is wel minder effectief zonder een stukje zelfreflectie als je het Ellis vraagt. “Ik vraag mezelf regelmatig of ik nog gelukkig ben met mijn werk. En als het antwoord nee is dan bedenk ik wat ik wel wil. De combinatie van netwerken en zelfreflectie is heilig. Netwerken heeft weinig zin als je zelf niet weet waar je naartoe wilt.”

OMGAAN MET MOEILIJKE MOMENTEN IS ONTWIKKELEN MET IMPACT

Ook voor Ellis is niet altijd alles van een leien dakje gegaan, al zou je het wel denken als je haar vol zelfvertrouwen hoort spreken. “Op je 22ste afstuderen en gelijk aan de bak moeten in de grote mensenwereld was enorm spannend. Dat is wel wat anders dan gebak verkopen bij de Hema. Ik heb ontdekt dat je juist op de spannende momenten jezelf het voordeel van de twijfel moet geven en er gewoon voor moet gaan.” Die instelling heeft haar meerdere keren succes opgeleverd, waaronder in haar tijd bij MN. “Ik kreeg op een gegeven moment vanuit het management en de directie de vraag of ik mee wilde werken aan de verkiezingen voor het Gouden Oor voor ‘het keurmerk klantgericht verzekeren’. De organisatie wordt voor het keurmerk breed getoetst op onderwerpen, variërend van klantgerichtheid, dossierkennis en communicatiestijl tot aan gesprekstechnieken en ons empathisch vermogen daarin. Ik vond het bijzonder dat ik gevraagd werd en vond het heel spannend, want voor mijn gevoel zaten er genoeg andere collega’s die op basis van ervaring beter geschikt waren voor deze taak. Toch ben ik in het diepe gesprongen, met de gedachte, men vraagt jou niet voor niets. Samen met drie andere collega’s hebben wij er toen toch maar mooi voor gezorgd dat de award gewonnen en het keurmerk behaald werd. Ik ben er nog steeds trots op dat dit ons gelukt is!”

HET DOORGROEIPERSPECTIEF VAN EEN CASEMANAGER

Natuurlijk zijn we enorm benieuwd naar de toekomstplannen van Ellis. En als je haar moet geloven zijn de mogelijkheden voor een casemanager eindeloos. “Bijna alle professionals die je spreekt in het werk als casemanager bieden ook een doorgroeimogelijkheid. Je kunt na een periode als casemanager bijvoorbeeld aan de slag in de rol van arbeidsdeskundige. Trekt de commerciële kant je meer, dan kun je als riskmanager richting de schadelastbeheersing. Ook kun je accountmanager worden voor bijvoorbeeld inkomensverzekeraars. Tijdens mijn opdracht heb ik ook meegeholpen met een stukje systeemontwikkeling. Dus trekt de business IT-kant je, dan is dat in combinatie met je inhoudelijke kennis zeker een mogelijkheid. Jij weet immers wat er systeemtechnisch nodig is om jouw werk makkelijker en efficiënter te maken. Ik weet dat er ook vanuit gemeentes veel vraag is naar mensen met verstand van ons sociale zekerheidsstelsel, net als vanuit de burger en vanuit werkgevers. Je kunt als bèta aan het rekenen slaan als dagloonspecialist of met een rol in de schadelastbeheersing. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om nog jaren beter te worden in je vak als casemanager. Kortom, je kan veel kanten op met het traineeship casemanager. Het voordeel van bij Talent&Pro werken is dat er met opleidingen en begeleiding continu met je wordt meegedacht.”

SOLLICITEREN OP HET TRAINEESHIP CASEMANAGER?

Enthousiast geworden van het verhaal van Ellis? Bekijk dan het Traineeship Casemanager en solliciteer!