Onze Yde Starreveld is een avonturier en een levensgenieter. Eerder beklom hij al de hoogste bergen van Europa, Afrika en Amerika. Nu gaat hij proberen de top van de 8.163 meter hoge Manaslu in het Himalayagebergte in Nepal te beklimmen, de op zeven na hoogste berg ter wereld. Op 5 september begon zijn reis. Voorafgaand aan zijn avontuur stelden wij Yde een aantal vragen.

Hoi Yde, wanneer ga je weg en wat is de planning?

In totaal ben ik zes weken weg met een groep van vijf klimmers. De exacte planning is nog onduidelijk. We zijn onder meer afhankelijk van het weer. Het kan op de berg sneeuwen, hagelen, waaien, de zon kan schijnen of er kan een hoop mist zijn. We hopen rond 3 of 4 oktober op de top van de Manaslu te staan.

Wat motiveert je om dit avontuur aan te gaan?

Ultieme vrijheid. Je hoeft daar niet te zijn, niemand dwingt je erheen te gaan. Ik vind het echt geweldig. Laat ik het zo zeggen: als ik daar ben dan zie ik ontzettend mooie dingen. Dan voel ik me echt een bevoorrecht mens.

Hoe heb jij je voorbereid?

Afgelopen januari ben ik naar Stefan gegaan (accountmanager P&L) en vroeg ik hem of ik op opdracht mocht in Zuid-Limburg. Hij keek me verbaasd aan, maar heeft het natuurlijk voor me geregeld. Daardoor kon ik twee keer per week na het werk in de heuvels trainen, met een zware rugzak. Daarnaast heb ik met collega’s meegedaan aan de Roparun. Dat was ook een goede training voor het bergbeklimmen.

foto-blog-talentpro2

Talent&Pro’er en bergbeklimmer Yde Starreveld

En ben je fit?

Ja, ik weet zeker dat ik helemaal fit ben. Twee weken geleden was ik in Zwitserland en heb ik een halve marathon gelopen. De dag erna werd ik wakker en voelde ik dat ik hem nog een keer kon lopen als dat zou moeten. Daarnaast heb ik al wat ervaring; zo heb ik de hoogste bergen van Afrika, Amerika en Europa bijvoorbeeld al eens beklommen.

Wat is jouw ultieme droom?

Mijn ultieme droom is de Mount Everest beklimmen. Maar dit kost helaas veel geld, zeker 40.000 dollar. Daarnaast zal het een hoop voorbereiding kosten. Maar één ding is zeker: de Mount Everest ga ik ooit beklimmen!

Heb je dan je doel bereikt?

Dat weet ik pas als ik boven op de Mount Everest sta. Maar waarschijnlijk zelfs dan nog niet. Ik wil nog wel een keer naar de Zuidpool. Ik moet gewoon uitgedaagd worden, en dit is een uitdaging die ik nergens anders in het dagelijkse leven kan vinden.

Het is wel een risico dat je neemt, ben je wel eens bang dat het misgaat?

Ik weet het niet, die kans is er natuurlijk wel. Maar daar moet ik niet te veel aan denken. We hebben de nodige trainingen gehad en ik weet het een en ander van survivallen in de bergen. Dit in combinatie met de ervaring van de gids (Arnold Coster), maakt dat ik er wel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen. 

Heb je nog tips voor mensen die door jou geïnspireerd zijn om dit ook te doen?

Je moet een doel hebben en je moet het écht willen. Als je iets echt wilt, dan lukt het je. Maar je moet wel vastberaden zijn en niet denken dat je dit binnen een jaar al kunt. En te allen tijde realistisch zijn!