Onze Talent&Pro’ers steken ook buiten werktijd de handen uit de mouwen. Colette Ermers is daar een mooi voorbeeld van. Na jarenlang prachtige verhalen te hebben aangehoord van familie gaat zij nu zelf op pad naar Tanzania. Hier zal zij twee weken lang een vrijwilligersproject ondersteunen dat kansarme kinderen een volledig gefinancierde opleiding biedt: East Meru Community School. Voorafgaand aan haar reis stelden wij Colette een aantal vragen.

Hoi Colette, wat tof dat je dit gaat doen zeg! Wanneer ga je weg en wat is de planning?

Ik vertrek op 11 oktober richting Kilimanjaro. Daar word ik van het vliegveld gehaald door mijn moeder die al een week in de regio verblijft. Gedurende mijn verblijf zal ik een lokale docent ondersteunen tijdens haar Engelse lessen. Ook ga ik helpen met de administratie van een nieuw klasje. Wat ik verder ga doen? Geen idee. Ik kan moeilijk een inschatting maken van welke voorzieningen ze er precies hebben, het wordt dus roeien met de riemen die ik heb!

Wat is voor jou de reden om mee te helpen met dit project?

Mijn moeder fotografeerde het project voor haar opleiding aan de fotoacademie. Sindsdien reist ze ieder jaar af naar Tanzania om de mensen bij te staan. Ze is helemaal verknocht aan de kinderen, de leraren en het project. Die liefde heb ik van huis uit meegekregen. Dit jaar heb ik besloten om het project met eigen ogen te bekijken en mijn steentje bij te dragen waar dit kan. Op deze manier sta ik 100% achter mijn verhaal als ik bij terugkomst ga helpen met het werven van sponsoren.

Wat houdt het East Meru Community School project precies in?

Het project is van origine de droom van Mary, een bewoonster van het dorpje Maruvango; de plaats waar de school is gebouwd. Het idee achter het project is dat ieder kind een kans en het recht zou moeten hebben tot een opleiding. Dit leidt uiteindelijk tot een betere levensstandaard voor hen en voor hun familie. Mary is getrouwd met een Engelsman die het uiteindelijk mogelijk heeft gemaakt om het project van de grond te tillen.

east-meru-community-school-2

De kinderen kunnen spelen met gedoneerde hula hoops

Hoe wordt het project gefinancierd?

East Meru Community School draait volledig op vrijwilligers en sponsoren. Iedere cent die binnenkomt gaat dan ook rechtstreeks naar het project. Mensen kunnen een losse donatie doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een kind op de school te sponsoren. Dit houdt in dat je gedurende 8 jaar (de totale duur van de opleiding) €20,- per maand doneert. Hiermee wordt de volledige opleiding inclusief maaltijden betaald. Hier krijg je wel veel voor terug! Tijdens deze 8 jaar krijg je namelijk regelmatig post: schoolfoto’s, rapporten en handgeschreven kaarten zodra ‘jouw’ kind het Engels beheerst.

Helpt de gemeenschap ook mee?

Zeker. Als een kind naar de school mag, heb je als ouder ‘parent duty’, ook wel ‘parent working parties’ genoemd. Dit houdt in dat je moet helpen met het onderhouden en uitbreiden van de school. De taken kunnen erg variëren maar richten zich vooral op bouwen, opruimen en gravel maken. Zonder hulp van de ouders kunnen de kinderen niet naar school.

Zijn er nog verbeterpunten?

Helaas is er op dit moment niet voldoende financiering om alle kinderen in het dorp een opleiding te kunnen bieden. Het streven voor nu is dan ook om één kind per huishouden naar school te laten gaan. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk gezinnen profiteren in de hoop dat hun kind zal gaan bijdragen aan de levensstandaard van zijn/haar ouders. Sponsoren en donaties zijn dus altijd welkom! Bekijk de website van East Meru Community School voor meer informatie over het project en doneer!