Eindezomerblog | Drie hoopgevende feitjes voor de rest van rampjaar 2020

In alle opzichten is het jaar 2020 tot nu toe een rampjaar. COVID-19, de dood van legendes als Kobe Bryant en T’challah, de onlusten en rellen van Portland in de VS tot aan Minsk in Wit-Rusland. Vrijwel alles wijst erop dat de wereld dit jaar zal vergaan. Je zou bijna denken: ach, waarom zou ik nog moeite doen? Daar hebben we bij Talent&Pro wel een antwoord op.

Incasseren is sterker worden

Ten eerste zijn het momenten als deze die het verschil maken. Momenten waarop het tegenzit maken je sterker. Dat noemen we bij Talent&Pro momenten van IMPACT. Af en toe heb je een crisis nodig om een groeispurt te maken. Niemand zei het beter dan onze filmheld Rocky Balboa. “You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain’t about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward.” Daar proosten we op. Carrièreskill nummer 1 blijkt steeds maar weer een stukje tomeloze veerkracht en eindeloos doorzettingsvermogen.

Lees maar eens een boek: het wordt allemaal beter

Wist je trouwens dat vrijwel elk moment van voorspoed in het bestaan van de mensheid voorafgegaan is door een stukje rampspoed? De Verlichting volgde op de Dark Ages. De Industriële Revolutie bracht ons van kinderarbeid naar modernisering. De Tweede Wereldoorlog vormde het startpunt van een ongekende welvaartsgroei in de westerse wereld. Tsjernobyl droeg bij aan het eind van de verstikkende Sovjet Unie in. Ga zo maar door. Als er ook maar iets klopt van het spreekwoord na regen komt zonneschijn, zouden in 2021 bakken met succes uit de hemel op ons moeten neerdalen. Zie je het dus niet meer zitten, troost je, en lees een goed (geschiedenis)boek. Verschillende organisaties geven aan veel minder te gaan vliegen. Alsof de videoconference en webcam een uitvinding van 2020 zijn.

2020 een trendbreuk, of was het eigenlijk gewoon meer van hetzelfde?

Tot slot is het goed om op te merken dat we er eigenlijk ook voor 2020 best wel een potje van maakten met z’n allen. Eindeloos kibbelen over het pensioenstelsel. Toestaan dat de ongelijkheid, die Thomas Piketty en Rutger Bregman al jaren badend in het zweet doen wakker worden, maar blijft groeien. Een sociaal leenstelsel dat jonge mensen hun carrière laat starten met een schuld die ze in ieder geval de eerste paar jaar buitenspel zet als het gaat om meedingen op de woningmarkt. Misschien was de wereld al een klein beetje ruk, maar geeft de coronacrisis ons het duwtje in de rug dat we collectief en individueel nodig hebben om het volgende decennium weer eentje van ongekende welvaart te maken voor iedereen. Wat houdt je eigenlijk tegen? Be the change you want to see. Begin de rest van 2020 met een traineeship van Talent&Pro.