Blog Vitaal & Veerkrachtig | De ervaring van collega Hasan Gök

Collega en T&P veteraan Hasan Gök voelde zich, nu ruim een jaar geleden, ineens helemaal niet goed meer tijdens het werk. Zweten, hartkloppingen en angst maakten zich meester van hem. Het was de aanzet tot een langdurige periode van verzuim en beperkte belastbaarheid. Inmiddels is Hasan gelukkig alweer een tijd gezond en met plezier aan het werk. Hij nam zelf het initiatief tot dit interview, omdat hij jou gunt dat je gezond blijft. In een gesprek met People Development Manager Paul deelde Hasan de lessen die hij leerde. Die publiceren we zodat jij daar, preventief, jouw voordeel mee kan doen!

Talent&Pro-profiel

Wie: Hasan Gök
Functie: Pro Bancair
Opdracht: Specialist Consumer Finance bij Rabobank
Privé: Eindhoven, Istanbul, eten, daten, sport, familie, vrienden

Wat weet je, als je terugkijkt, over de signalen die je had moeten herkennen? Welke waren dat?

Het allerbelangrijkste signaal was dat ik lange tijd heel prikkelbaar was. Mijn tolerantieniveau is normaal hoog, maar destijds had ik een zeer kort lontje. Wat ik nog weet is dat een collega in een week verschillende keren met dezelfde vraag bij mij had aangeklopt, terwijl wat hij zocht gewoon zwart op wit in een werkinstructie stond. Je kunt je voorstellen dat iemand zich hieraan ergert, maar nu werd ik echt onredelijk kwaad. “Als je dat niet begrijpt, dan hoor jij hier niet thuis!”, heb ik naar hem geroepen. Het hele team hoorde dat. Uiteindelijk heb ik natuurlijk mijn excuses aangeboden, maar achteraf herken ik dit wel als een duidelijke waarschuwing van teveel spanning.

Nog een signaal is dat ik steeds moe wakker werd. Dan voelde ik me nog steeds onvoldoende uitgerust en futloos. Slaap alleen hielp me dus niet meer om op te laden.

Klinkt alsof het duidelijk niet ging zoals je graag zou willen… Wat maakt dat je niet op tijd aan de bel trok? 

Nou, het is niet zo dat ik helemaal niet aan de bel heb getrokken. Om mijn spanning kwijt te raken ben ik bijvoorbeeld veel naar de sportschool geweest, vaak wel vier keer per week. Om mijn hoofd lekker leeg te maken, maar ook omdat ik graag weer fit wilde worden. Tot op zekere hoogte is dat ook gelukt: binnen 5 maanden ben ik 28 kilo afgevallen! Het heeft uiteindelijk ook in mijn nadeel gewerkt. Zo actief sporten aan het einde van de dag, terwijl ik toch al gespannen was, bleek niet verstandig. Het zorgde ervoor dat mijn lichaam niet klaar was om te slapen zodra ik in bed lag.

Privé ging het daarnaast ook niet zo goed met me. Ik zat in een ongezonde relatie waarin ik, tegen beter weten in, toch een aantal keer heb geprobeerd om er iets van te maken. Door veel energie te stoppen in iets waarvan ik eigenlijk al wist dat het weinig kans van slagen had, liep mijn spanning nog verder op… en mijn energie steeds harder terug. Die vicieuze cirkel die ik zo om me heen creëerde maakte dat het noodzakelijke herstel belemmerd werd.

Mijn antwoord op die vraag is denk ik vooral dat het vanuit je eigen optiek en beleving moeilijk is om zo’n situatie te doorbreken. Daar had ik hulp bij nodig.  Mensen in mijn omgeving  vroegen steeds hoe het met mij ging en dat ik moest oppassen voor een “burn-out”. Dan zei ik dat het goed met me ging en dat een “burn-out” mij nooit zou overkomen. Ik ben een sterk persoon, zowel fysiek als mentaal. Bovendien ben ik trots en voel ik de drang om te presteren. Die valkuilen hebben er samen voor gezorgd dat ik niet tijdig de maatregelen trof die nodig waren. Nu zie ik in dat dat niet echt een keuze is. Wat je ook gelooft over jezelf, hierop moet je ingrijpen.

Kun je ook momenten in jouw T&P-loopbaan benoemen waarbij een bepaalde mate van spanning je juist hielp om vooruit te komen? 

Het belangrijkste voorbeeld van spanning die mij vooruit heeft geholpen is het contact met  Talent&Pro in het algemeen en mijn People Manager in het bijzonder. Het is heel moeilijk voor iemand die gesloten is en zich niet graag kwetsbaar opstelt, om eerlijk en openhartig over stress en spanning te spreken. Hoe meer ik mijn hart luchtte bij mijn People Manager des te meer begrip ik terugkreeg. Waardoor de spanning van “ze gaan denken dat ik een mislukkeling ben” minder werd en uiteindelijk helemaal verdween. De steun die ik heb gekregen heeft er ook toe geleid dat ik nog meer stappen heb willen en durven zetten om beter en sterker uit mijn depressie te komen.

Los van de effecten van stress op mijn gezondheid merk ik dat een bepaalde spanning er ook voor zorgt dat ik scherper ben op momenten dat ik moet presteren. In het werk, of bij een intakegesprek bijvoorbeeld. Maar ook als ik aan het leren ben voor een examen.

Welke ‘oplaadmomenten’ helpen jou om regelmatig die ‘goede spanning’ weer los te laten? Wat doe je dan precies? 

Ik heb geleerd eerst een lijstje van energiegevers en energievreters te maken. Wat mij energie geeft is sporten, uitdagingen – dus nieuwe dingen proberen-, reizen en lekker chillen met vrienden. Dus sociaal contact. Ik probeer verspreid over het jaar te reizen; vooral stedentrips. Sporten doe ik nu wel minder, maar ik wandel dan weer veel meer. Ook pak ik minder snel de auto als ik bijvoorbeeld naar de markt moet.

Hoe actief ben je met social media/internet/apps? Zou je zeggen dat jouw schermtijd aan de hoge kant is, of is ’t wel oké? Ben je bewust bezig met hoe anderen zich profileren op social?

Ik ben best actief met verschillende social media. Maar ik ben me er ook bewust van dat mensen dingen zo presenteren dat alles rozengeur en maneschijn lijkt in hun leven. Ik laat me daar niet door beïnvloeden, in de zin dat het me weinig zegt in verhouding tot de waarde van mijn eigen leven. Als ik even rust wil dan kan ik vrij goed mijn social media uitschakelen voor een week. Ik merk dat ik dan opeens veel meer tijd over heb om andere dingen te doen.

Je gaf aan dat slapen voor jou veel invloed heeft op je gezondheid. Wat kan je vertellen over hoe je dat aanpakt en wat het je oplevert? 

Slapen is cruciaal voor iedereen, zo simpel is het. Ik heb me er een beetje in verdiept en bijvoorbeeld geleerd dat onze slaap uit verschillende fases bestaat. De belangrijkste slaap-fase is de diepe slaap aan het begin van jouw nachtrust. Tijdens die diepe slaap vindt namelijk fysiek herstel plaats, en in andere stadia van slaap niet of minder. Naast dit soort herstelprocessen mogelijk maken heeft een goede nachtrust nog veel meer belangrijke functies.

Hoe zorg je voor een goede nachtrust dan? 

In ieder geval dus niet door vlak voor het slapengaan te gaan sporten. Dat heb ik omgedraaid. Sporten doe ik meteen na het werk. Hierdoor koelt mijn lichaam weer af en komt het tot rust. Als ik merk dat ik moeilijk in slaap val, dan eet ik een kommetje magere yoghurt. Yoghurt bevordert de aanmaak van bepaalde stofjes die een kalmerende en rustgevende invloed hebben. Ook let ik op mijn suiker-inname. Koffie en thee drink ik zonder. En Netflix helpt me goed ontspannen. De basis voor een gezond leven heb ik gelukkig op deze manier weer gevonden.

Vitaliteitsprogramma Talent&Pro

Ons programma Vitaal en Veerkrachtig voorziet in de tools om precies dat te doen! Middels achtergronden en informatie, gecombineerd met direct toepasbare tips, proberen we jou te ondersteunen in het combineren van werk met een Vitaal en Veerkrachtig leven. Daarvoor hebben we een serie workshops beschikbaar, waarin onderwerpen als het belang van slaap, multitasken, online gedrag en energiemanagement behandeld worden. Ten aanzien van het verhaal dat Hasan deelt, kun je bijvoorbeeld de volgende tips, informatie en kernwaarden verwachten:

  • Leer bedachtzaam te zijn op de signalen die collega’s, vrienden en familie afgeven: hoe gaat het volgens jou met ze? Waarom denk je dat, wat signaleer je dan? Zien ze dat zelf ook zo?
  • Maak een lijstje van energiegevers en energievreters. En richt je hoofdzakelijk op de energiegevers. Zorg ervoor dat die er in voldoende mate zijn!
  • Slaap is de nummer één, niet-te-cheaten, noodzaak in je leven. Daar moet al het andere in principe voor wijken.
  • Maak tijd voor jezelf.
  • Sporten, je lichaam onder spanning zetten dus, kan je helpen om mentaal en emotioneel juist te óntspannen. Kies een manier en een tijd die bij jou past.
  • Wees echt in contact en wees sociaal… Het liefst persoonlijk in plaats van via zogenaamde social media.
  • Ben je moe, prikkelbaar en lusteloos…? Heb je vaak een oppervlakkige ademhaling…? Worden dingen je snel teveel, zelfs de leuke privédingen…? Neem de signalen heel serieus. Ze hangen heel vaak samen met overspanning en dat is de opmaat naar burn-out.

Hasan startte zelf enkele jaren geleden in ons traineeship Bancair en helpt je als ervaringsdeskundige graag verder op het gebied van werk en vitaliteit. Hij heeft aangegeven dat je contact met hem op mag nemen om verder te praten. Hij is bereikbaar via e-mail op hasan.gok@talent-pro.com.