Videosolliciteren, hoe doe je dat?

In ons digitale tijdperk moet natuurlijk ook de sollicitatieprocedure met de tijd mee. Een goed voorbeeld hiervan is videosolliciteren. Met behulp van een persoonlijke video zorg je voor een onuitwisbare indruk bij je (hopelijk) toekomstige werkgever. Ook bij Talent&Pro krijg je de kans om een video in te sturen. Niet als op zichzelf staand filmpje, maar juist als aanvulling op je sollicitatie. Je videosollicitatie is dus niet verplicht maar zeker de moeite waard om eens te proberen! Lees in dit blog hoe je zonder professionele camera, geluid en presentatieskills toch een onvergetelijke indruk maakt.

1. Goed beeld en geluid

Een video van goede kwaliteit waarop je duidelijk te zien en verstaan bent geeft een verzorgde indruk bij een sollicitatie. Maak voor de zekerheid je camera nog even schoon en zorg dat je (letterlijk!) in een goed daglicht staat. Zonlicht geeft namelijk altijd het beste licht, maar ga niet met je rug naar het raam toe staan om overbelichting te voorkomen. Het geluid is nóg belangrijker dan het beeld; natuurlijk moet je goed te verstaan zijn. Duidelijk ar-ti-cu-le-ren en een goede intonatie zijn daarom hartstikke belangrijk.

2. Eye on the camera

Let er tijdens het opnemen van je video op dat de camera op ooghoogte staat. Zo hoef je niet naar beneden of boven te kijken maar kun je recht in de lens praten. Op die manier geef je de indruk alsof je iemand echt aankijkt. Dit komt veel persoonlijker over dan wanneer je net naast de camera kijkt.

3. Draag de juiste outfit

Een videosollicitatie is dé kans om een goede eerste indruk te maken op jouw mogelijk nieuwe werkgever. Kleed je dus alsof je naar een sollicitatiegesprek gaat. Houd hierbij rekening met het type bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Kijk bijvoorbeeld eens op de website om een indruk te krijgen van de bedrijfscultuur. Zo kun je meteen beslissen of die stropdas echt een must is.

4. Presenteer jezelf

Je kunt een videosollicitatie eigenlijk zien als een combinatie van een gesproken sollicitatiebrief en een elevator pitch. Leg uit wat je aanspreekt in de functie, waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken en wat jou nu onderscheid van anderen.

5. Lees niet van een blaadje af

Zorg ervoor dat het verhaal dat je wilt vertellen goed in je hoofd zit, zonder woord voor woord te weten wat je gaat zeggen. Dit komt veel spontaner over dan voorlezen. Het is niet de bedoeling dat je je cv letterlijk opdreunt. Een videosollicitatie geeft jou juist de kans om te laten zien wie jij als persoon bent!

6. Zorg voor een nette achtergrond

Zorg ervoor dat je je video opneemt in een nette, rustige en professioneel ogende omgeving. Je slaapkamer met op de achtergrond vuile was en stapels boeken is in ieder geval geen goed idee.

7. Wees origineel

Maak geen standaard video, puur zodat je deze naar meerdere bedrijven kunt sturen. Het is juist belangrijk om je in te lezen in het bedrijf en echt op hun specifieke vacature in te gaan. Dit is veel sterker dan een algemeen verhaal en geeft je video daarnaast een persoonlijke touch.

8. Houd het kort

Een videosollicitatie is juist bedoeld om in korte tijd een goede indruk te maken. Werkgevers of recruiters hebben geen tijd om 10 minuten naar jouw filmpje te kijken. Zorg er daarom voor dat de video niet te lang wordt: houd maximaal 2 minuten aan. Kort maar krachtig!

9. Let op je taalgebruik

Niet iedereen spreekt even accentloos Nederlands en dat is helemaal niet erg. Het is wel belangrijk dat je je woordgebruik zorgvuldig uitkiest en duidelijk verstaanbaar bent. Probeer je taalgebruik aan te passen aan het bedrijf waar je solliciteert.

10. Laat de video checken

Twijfel je over je video? Laat hem dan controleren door vrienden of familie. Zij zullen er met andere ogen naar kijken dan jij. Het voordeel van een videosollicitatie: als je niet tevreden bent, doe je het gewoon opnieuw. 

11. Stuur je sollicitatievideo naar Talent&Pro

Voldoet je video aan punt 1 t/m 10 en is hij good to go? Verstuur deze dan via de mail naar recruitment@talent-pro.com. Wij zullen de video bekijken en nemen zo snel mogelijk contact met je op!