Training Zelfleiderschap Henk Jan Kamsteeg

Waarom ‘Ja, en’ vaak beter werkt dan ‘Ja, maar’

Op 20 mei vond op het Talent&Pro-kantoor een netwerkavond plaats voor zzp’ers en andere interimcollega’s die via Talent&Pro aan het werk zijn in de financiële dienstverlening. Naast dat het een mooie gelegenheid was om te netwerken met collega’s die bij andere opdrachtgevers zijn gedetacheerd, bood de avond ook de ruimte voor een inspirerende spreker. Henk Jan Kamsteeg zette de aanwezigen aan het denken met zijn training over zelfleiderschap. “Als je ‘ja, maar’ inruilt voor ‘ja, en’, sta je ineens aan het roer van je eigen persoonlijke groei.”

HjK_APR7644

Hoe vaak zeggen – of denken – we het niet: “Ja, maar…” Een stortvloed van redelijk klinkende argumenten volgt vervolgens om onze afwachtende houding te verklaren. “Er is niets meer aan te doen…”, “Ze zullen me wel niet goed genoeg vinden” of “De markt ligt nu eenmaal op zijn gat…”

 

 

Ja, maar? Ja, en!

Natuurlijk, soms is een probleem gewoon een probleem en allesbehalve een uitdaging. Met flauwe dooddoeners komen we inderdaad nergens. En toch… Als we nu eens kritisch kijken naar al onze ‘ja-maar’-argumenten om niet het heft in handen te nemen en in actie te komen, komen we er vaak al snel achter dat we veel ja-maars kunnen inruilen voor “Ja, en…” “En nu wacht ik niet langer af”, “En nu ga ik om die ondersteuning vragen” of “En nu wacht ik niet langer af tot mijn leidinggevende het licht heeft gezien…”

Theorie: de Stockdale-paradox

Jim Collins heeft het in dit verband in zijn boek Good to Great over de Stockdale-paradox. James Stockdale was de hoogste Amerikaanse militair in het krijgsgevangenkamp ‘Hanoi Hilton’ in Vietnam. Naast het zien van de harde realiteit, was een rotsvast vertrouwen in een goede afloop volgens hem noodzakelijk. Stockdale werd herhaaldelijk gemarteld. Hij zag dus als geen ander in hoe slecht ze ervoor stonden. Toch bleef hij zijn mannen wijzen op een goede afloop en hielp hij hen door een tijd van martelingen heen.

“Blijf geloven in een uiteindelijke overwinning, ongeacht de moeilijkheden”.

en

“Zie tegelijkertijd de harde realiteit van het moment onder ogen, in welke vorm die zich ook presenteert”.

Aan het roer van je eigen groei

Of in andere woorden: wanneer wij willen groeien van een ‘ja, maar’-mentaliteit naar een ‘ja, en’- mentaliteit, zullen we reëel moeten zijn over de onmogelijkheden (wat Covey de cirkel van betrokkenheid noemt) en reëel over de mogelijkheden die we wel degelijk hebben (de cirkel van invloed). Pas dan zijn wij niet langer slechts slachtoffer van de omstandigheden, maar staan wij aan het roer van onze eigen persoonlijke groei. En zullen we zonder twijfel meer bereiken dan we misschien ooit voor mogelijk hebben gehouden.

Over Henk Jan Kamsteeg

Trainers en coaches genoeg in Nederland. Henk Jan onderscheidt zich als trainer door én te weten waar hij het over heeft, én zijn deelnemers van begin tot het eind te boeien én praktische tips te geven waarmee deelnemers direct aan de slag kunnen.Daar waar veel coaches het volgens het boekje vaak houden bij het slechts stellen van vragen, gaat Henk Jan als coach meer het gesprek aan door het stellen van de juiste vragen, empatisch te luisteren én kennis met zijn coachee te delen.

Website: www.hjkamsteeg.nl Twitter: @henkjankamsteeg