Podcast | In gesprek met de Geluksprofessor

Podcast | In gesprek met de Geluksprofessor en T&P’er Victor Kort over ons geluk!

Khalid Toufik
4 januari 2021
 | Leestijd:

Iedereen streeft ernaar gelukkiger te zijn, of iemand anders’ schijnbare geluk te evenaren. Maar hoe gelukkig je zelf precies bent, dat weet eigenlijk niemand. Bij Talent&Pro is dat sinds afgelopen jaar anders. Samen met Geluksprofessor Patrick van Hees bieden we onze consultants inzicht in hun eigen geluk, aan de hand van de Cambridge Happiness Profiler. Met dit self assessesment meten we hoe je als mens en professional scoort op belangrijke geluksvoorspellers, wat jouw geluksbronnen zijn en wat de groeigebieden zijn waarin je kunt investeren voor meer geluk. Geïnspireerd door deze samenwerking met de Geluksprofessor namen we een podcast op om een belangrijke vraag te beantwoorden die bij veel professionals leeft: is het anno 2021 mogelijk om gelukkig te zijn, met alle eisen en verwachtingen die wij en de samenleving onszelf opleggen? De belangrijkste inzichten delen we in deze blog.

1. De geluksprofessor is zelf gelukkig, gelukkig

Een beetje opgelucht waren we, moeten we toegeven. Want wat als het orakel dat onze organisatie moet helpen gelukkiger te worden via lezingen, podcasts, webinars en interventies, zelf diep ongelukkig is? Over die vraag hoefde de Geluksprofessor gelukkig niet lang na te denken. Want de wetenschappelijke inzichten uit verschillende onderzoeken naar het fenomeen geluk weet hij goed op zichzelf toe te passen. “Natuurlijk heb zelfs ik weleens een mindere dag, maar over het algemeen ben ik zeer gelukkig.” Op de drie bouwstenen van geluk: doelen, oplaadpunten en mensen, scoort de Geluksprofessor “gelukkig” dus zelf ook heel goed.

2. “Niemand heeft als doel om ongelukkig te zijn”

Aldus T&P’er Victor Kort in de podcast, over de stelling dat geluk overrated is. Daaruit kunnen we deduceren, induceren, constateren en concluderen dat geluk best wel belangrijk is. En geen overrated marketingtool, zoals de gelukspessimisten zouden beweren. Gelukkig is voelbaar, tastbaar en meetbaar. Volgens de Geluksprofessor is het wel belangrijk om een onderscheid te maken in je “wants” en “needs”. Oftewel de materiële zaken die je graag wilt omdat je denkt dat dit bijdraagt aan je geluk vs. de basisbehoeften die daadwerkelijk bijdragen aan je geluk. Vul je die basisbehoeften aan met een goede score op de 28 geluksvoorspellers van de Cambridge Happines Profiler, dan heb je helemaal geen “gespierde Instagrambillen of dure vakanties naar Bali” nodig om gelukkig te zijn. Consumeren om te consumeren draagt dus minder bij aan je geluk dan geld besteden aan je relaties of gebeurtenissen. Zoals socioloog en mede-autoriteit op het gebied van geluk Ruut Veenhoven zegt: je hebt een breed portfolio nodig om gelukkig te zijn. Leg niet al je eieren in een mandje. Goed ontspannen, voldoende slaap, voldoende lichaamsbeweging, optimisme en het inzetten van je sterke punten: de kracht zit hem in de combinatie.

3. Geluk is hard werken

Daarover zijn we het eens, geluk is hard werken. Mooi meegenomen voor alle T&P’ers, die zich dagelijks voor de volle 100% inzetten bij alle financiële instellingen door het hele land. Maar inzet is niet alles. Ook genetische aanleg kan een rol spelen in jouw geluk. Sommige mensen zijn nu eenmaal van nature sneller tevreden. Mensen met een sterkere neiging tot depressie zullen een grote uitdaging hebben om gelukkig te zijn. Voor Victor draagt het hebben van een helder doel en daar hard aan werken bij aan zijn geluksgevoel. Een tip van de Geluksprofessor: als je wilt werken aan je geluk, focus je dan op die zaken waar je invloed op hebt, namelijk je gedrag en je gedachte. In zijn tijd bij Talent&Pro zag hij bevestigd: hoe meer je bewust werk aan de ontwikkeling van positief gedrag en positieve gedachten, hoe meer veerkracht je ontwikkelt. Hoewel aanleg belangrijk is, kun je volgens Patrick van Hees altijd werken aan je geluk!

4. Niets maakt gelukkiger dan mensen

Geheel in lijn met het mantra “geluk is D.O.M.”: mensen zijn een onmisbaar onderdeel van jouw geluk. Een vroeg Canadees-Amerikaans onderzoek naar geluk in coronatijd stelde dat de eenzaamheid juist af was genomen. Hoe dat kwam? Het geluk dat iets samen met anderen doen oplevert maakte plaats voor iets doen vóór anderen. Samen werd ingewisseld voor solidair. Met mooie effecten op ons geluk. Mensen zijn de gemene deler. Ander onderzoek laat volgens de Geluksprofessor zelfs zien dat bij pijn, de hand van een geliefde vasthouden pijnstillend werkt. En we hebben natuurlijk geen bewijs nodig voor de stelling dat mensen die familie en vrienden vaak zien waarschijnlijk gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Een kleine kanttekening, de behoefte per individu is daarin bepalend. De een is gelukkig met een dagje vrienden en zes dagen sporten. Bij de ander ligt de balans anders. Maar alles wijst erop: sociale contacten zijn onmisbaar en een belangrijke geluksvoorspeller voor ons allemaal.

5. Geluk zonder tegenslagen bestaat niet

Dat zou wel heel mooi zijn, niet? Alleen maar de lusten, niet de lasten. Maar volgens de Geluksprofessor horen tegenslagen er nu eenmaal bij. Als mensen kunnen we veel meer aan dan we denken. En tegenslagen hebben betekent niet per definitie dat je ongelukkig bent, extreme gevallen daargelaten. Voor voorbeelden luister je natuurlijk naar de podcast! Tegenslagen zorgen er namelijk voor dat je de mooie momenten gaat waarderen. Bovendien leiden tegenslagen vaak juist naar groeispurts in je ontwikkeling als mens en professional. Bij Talent&Pro noemen we dat IMPACT-momenten. Belangrijk is het wel dat je je ervaringen kunt delen met anderen. Sociale contacten vormen dus ook bij dit geluksthema een belangrijk element.

Check de Talent in de Dopcast voor meer over geluk!

Tot zover een aantal belangrijke inzichten uit onze podcast over geluk. Wil je meer weten over hoe de Cambridge Happiness Profiler werkt, wat de Geluksprofessor en Victor Kort doen om gelukkig te zijn en welke tips en inspiratie zij je kunnen bieden om te werken aan jouw geluk? Check dan de eerste aflevering van de Talent in de Dopcast!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01