Hoe overleef ik de file?

Dat we als Nederlanders vaak in de file staan, mag duidelijk zijn. Maar wist je dat wij gemiddeld 50 uur per jaar als een stel mieren opgesteld in rijen van drie op de snelweg staan te wachten? 50 uur! Moet je je eens bedenken wat je allemaal met die uren kunt doen.

Maar, laten we het daar vooral niet over hebben. Die 50 uur per jaar in de file kun je namelijk ook nuttig inzetten. Zelfs als je in de file staat! En dan hebben we het niet eens over de telco’s (telefonische communicatie, in business taal) die managers voeren tijdens het rijden. Want eigenlijk moet de file een moment van bezinning zijn. Het moment dat je stressgevoelens, ergernissen (ook al is dat lastig in de file), zorgen over bepaalde resultaten en de tegenzin voor een presentatie moet kunnen loslaten. Hierbij dan ook 5 tips om de file door te komen!

1. Audioboeken

Ja, audioboeken. Het klinkt misschien oubollig, maar wij verzekeren je: dat is het zeker niet. Had je je niet voorgenomen meer boeken te lezen? En vergaat dit voornemen in je dagelijkse beslommeringen? Dit is de uitkomst. Aangezien je toch 50 uur per jaar in de file staat, en we er even vanuit gaan dat je in gemiddeld 5 uur een boek uit leest, kun je in een jaar tijd 10 extra boeken hebben gelezen. Tijd nuttig besteed!

2. File flirten

Een knipoog, even lachen, misschien zwaaien en als je een heel erge durfal bent: een kushandje. En dat allemaal veilig achter je autoruit. Kan het beter? Mocht de fileflirt nou serieus zijn, dan kun je altijd nog via www.fileflirt.nl je flirt proberen te zoeken. Niet geschoten is namelijk altijd mis. En hoe gaaf is het als jullie sprookje begint met: er was eens… een file!

3. Mindfulness

We weten het, je wordt er mee doodgegooid. Maar in onze huidige maatschappij kun je bijna niet meer functioneren zonder af en toe even stil te staan. Nu je letterlijk stil staat in de file, kun je dit moment best gebruiken om even bewust te worden van je ademhaling. Even proberen om bij elk ledemaat afzonderlijk stil te staan en te bedenken wat je voelt. Ook een goede tip: benoem al je zintuiglijke waarnemingen. Wat zie je? Ja, auto’s. Maar wat nog meer? Wat voel je? Wat proef je? Wat hoor je? Wat ruik je? Hierdoor word je veel bewuster van je omgeving, maar ook van alle zintuiglijke waarnemingen die je normaal geen aandacht geeft. Maar, in tegenstelling tot de meeste mindfulness lessen, moet je nu je ogen wel echt openhouden!

4. Zing!

Geïnspireerd op de YouTube held TJ Smith die al zingend met zijn Highway Sing-a-long door de file rijdt. Zet de radio hard, doe het raam open (of niet, als je echt heel vals zingt) en zing! Is er ooit iemand chagrijnig geworden van een beetje vrolijkheid? Lijkt ons niet.

Tips: ‘Hit the road Jack’ – Ray Charles, ‘Shut up and drive’ – Rihanna, ‘On the road again’ – Johnny Cash.

5. Test je mensenkennis

Oké, testen is misschien niet het goede woord. Maar wat voor een type is de vrouw in de rode Fiat 500 naast je? Wat doet ze voor werk? Is ze getrouwd? Hoe heet ze? Creëer je eigen verhalen in de auto, wees creatief. Wie weet kom je de vrouw ooit nog tegen en heb je de openingszin: ‘Hoi Carine, hoe gaat het nu in je nieuwe functie als data-analist?’ al klaarliggen.

Zoals je ziet, tips genoeg. Benut je 50 uren per jaar dus goed maar onthoud: rijd veilig of rijd niet!