Help! Hoe overleef ik mijn eerste werkdag?

Na het lezen van ontelbare vacatureteksten, het schrijven van tientallen sollicitatiebrieven en het voeren van verschillende sollicitatiegesprekken is het je gelukt: je hebt een baan! Je bent ontzettend blij en kan niet wachten tot je eindelijk mag beginnen. Maar dan slaat de stress toe; je eerste werkdag komt steeds dichterbij. Hoe ga je die overleven?

Je nieuwe manager heb je waarschijnlijk al ontmoet tijdens je sollicitatiegesprek(ken), maar de eerste werkdag is het moment om ook de rest van je nieuwe collega’s ervan te overtuigen dat jij een aanwinst bent voor het team. Dankzij onze tips doorsta jij deze dag glansrijk.

Dress to impress

Als het goed is, weet je inmiddels al een beetje welke bedrijfscultuur er heerst in het bedrijf waar je gaat werken. Probeer je kleding hierop aan te passen. Loopt iedereen strak in pak? Dan kun je niet in een spijkerbroek aan komen. Andersom geldt dat natuurlijk ook: je wilt niet overdressed op je nieuwe werk verschijnen. Heb je nog geen idee van de kledingvoorschriften? Speel dan op safe en trek bijvoorbeeld een donkere spijkerbroek met een bloesje of overhemd aan.

Leer de regels kennen

Probeer er op je eerste werkdag achter te komen wat de belangrijkste regels zijn. Observeer je collega’s en vraag het wanneer je iets niet zeker weet. Ga in ieder geval niet uitbreid zitten appen of elk half uur naar buiten om te roken als je niet weet of dit is toegestaan. Ook ongeschreven regels zijn erg belangrijk. Halen je collega’s alleen koffie voor zichzelf of voor de hele afdeling? Welke plankje van de koelkast mag je gebruiken voor je lunch?

Wees proactief

Waarschijnlijk word je door je nieuwe baas wel voorgesteld aan je collega’s. Gebeurt dit niet? Wacht dan niet tot ze naar jou toe komen, maar stel jezelf voor. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in je nieuwe collega’s en bereid een kort maar krachtig introductiepraatje over jezelf voor.

Onthoud namen

Als je in een groot bedrijf komt te werken, is het een uitdaging om de namen van al je nieuwe collega’s te onthouden. Probeer dit toch! Het komt niet erg geïnteresseerd over als je na twee weken nog steeds moeite hebt met iemands naam. Er zijn een aantal trucjes om namen beter te onthouden: herhaal de naam zodra iemand zich voorstelt of maak voor jezelf een ezelsbruggetje door de naam te koppelen aan iemands uiterlijk of functie. Daarnaast is het vooral goed opletten wanneer collega’s elkaars naam gebruiken.

Nog geen eerste werkdag in het vizier en op zoek naar een baan in de financiële dienstverlening? Bekijk dan eens onze vacatures.