Fit op de werkvloer: 5 tips om gezond te blijven

Wij Nederlanders brengen gemiddeld tien uur per dag zittend door, en dat is niet zo gek. Veel van de fulltimers zitten namelijk al zo’n acht uur per dag achter hun beeldscherm. Laat staan de uren die je zittend in de auto, op de bank, aan tafel of in de trein doorbrengt. Als je net klaar bent met je studie is dit best even wennen. Het is daarom belangrijk om te blijven bewegen. En ja, dat kan zelfs tijdens je werk!

Tip 1: Ga de benen strekken tijdens de pauze

Volgens het voedingscentrum moeten we tenminste een half uur per dag bewegen. De pauze is een uitstekend moment om dat half uurtje even te pakken! Ga samen met je collega’s een blokje om of loop naar het dichtstbijzijnde park. Je lunch kan je natuurlijk prima onderweg eten. Daarnaast zorgt frisse lucht voor een energy kick en werkt het stressverlagend om even buiten te zijn.

Tip 2: Kom los van je bureau

Heb je een vraag aan een collega die helemaal aan de andere kant van het gebouw zit? Je bent geneigd om te e-mailen of te bellen, maar doe eens gek en loop naar die collega toe. Het is én veel socialer en beter voor je lijf. Win-win toch? Nog zo’n win-win situatie: haal eens een extra rondje koffie voor jou en je collega’s. Gegarandeerd succes, want iedereen is blij met je en jij hebt je 100 stappen extra voor de dag afgetikt!

Tip 3: Workout terwijl je aan het werk bent

Ondanks deze goedbedoelde tips, zul je waarschijnlijk het grootste gedeelte van de dag achter je bureau doorbrengen. Maar wees niet bang, ook achter je bureau kun je genoeg oefeningen doen. Af en toe even op staan en weer gaan zitten doet wonderen, hoe simpel dit ook klinkt. Kruis je armen voor je schouders, rol met je nek, draai je lichaam 90 graden naar links en rechts et voilá. Je ruggengraat is blij met je. Tegenwoordig zijn er steeds meer werkplekken met zitbureaus, fietsbureaus (ja echt) en skippyballen om op te zitten. Maak er gebruik van! Ook kan je een app gebruiken die aangeeft om de zoveel tijd te gaan staan.

Tip 4: Eet gezond

Van werken word je dik. Zo, dat is er uit. Misschien wel de belangrijkste oorzaak van gewichtstoename is dat je aan de ene kant een stuk minder beweging krijgt, en aan de andere kant vaker buiten de deur eet en borrels bijwoont. Met je nieuwe salaris is je bammetje met pindakaas en appeltje van huis natuurlijk passé en lunch je vaker in de kantine of buiten de deur. Dit moet natuurlijk kunnen, maar probeer wel goed op je eten te blijven letten. Sta iets eerder op om rustig te ontbijten, eet twee stuks fruit per dag en neem s’ avonds de tijd om te koken in plaats van magnetronmaaltijden op te warmen. Drink wat vaker een glas water in plaats van koffie en eet niet te veel tussendoortjes. We weten hoe verleidelijk de taart is die vrijwel dagelijks wordt uitgedeeld (jarigen, vier-momentjes, jubilea). Vooral als je hongerig bent, is taart onweerstaanbaar. Begin er gewoon niet aan. En dat is een uitdaging, dat weten we. Vooral 16:00 is een gevaarlijk tijdstip. En nee, cup-a-soup is géén gezond tussendoortje. Eet liever een handje noten of wat crackers.

Tip 5: Let op je zithouding

Het is zo verleidelijk om lekker onderuitgezakt te zitten, en dat gebeurt vaak ook nog eens onbewust. Dat snappen we echt. Maar we hoeven je hopelijk niet uit te leggen dat een slechte zithouding één van de belangrijkste oorzaken van rugklachten en RSI is. Als je dit dagelijks uren achter elkaar doet, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je rug. De volgende tips helpen je om een juiste zithouding aan te nemen:

  • Zorg ervoor dat je beeldscherm op ooghoogte staat
  • Stel je rugleuning in op een hoek van 95 tot 105 graden
  • De armensteunen moeten zo staan dat je armen er in een hoek van 90 graden op kunnen rusten
  • Blijf niet langer dan 15 tot 20 minuten in dezelfde houding zitten: doe een bewegingsoefening (zie tip 3) of haal even een glas water (en haal meteen ook voorje collega’s, zie tip 2).

Vitaliteit op de werkvloer bij Talent&Pro

Bij Talent&Pro weten we dat fit blijven erg belangrijk is. Elke maandag is er een stevige bootcamp, goed voor de teamspirit maar ook voor de fysieke gesteldheid. De nieuwe collega’s uit het introductieprogramma doen hier ook fanatiek aan mee!

Daarnaast kan je bij ons hardlooptrainingen volgen als aanloop voor de Zevenheuvelenloop, doen we elk jaar mee met de Roparun en komt de groenteboer twee keer per week langs om vers fruit te brengen. En niet te vergeten: elk jaar gaan we met onze collega’s skiën!

In ons traineeship krijg je een persoonlijke coach (People Manager) die je niet alleen door je loopbaancarrière heen coacht, maar ook tips kan geven over het fit blijven op de werkvloer. Daarnaast komt het onderwerp vitaliteit regelmatig terug in de gesprekken die je met je People Manager hebt.

Op zoek naar meer tips? Wij helpen je natuurlijk graag verder. Wij zijn te bereiken via 088 17 01 400 of via info@talent-pro.com.