“Ontwikkeling is en blijft maatwerk”: anderhalf jaar in het leven van T&P consultant Jordy Zijlstra

CDD analist en projectmanagerOntwikkeling. Het woord heeft meerdere definities, maar de volgende beschrijving past wat ons betreft het best: “Het veranderingsproces waarbij de combinatie van groei, rijping en leren leidt tot een verhoging van het functioneringsniveau.” Maar als je heel goed kijkt naar het woord ontwikkelen, een woord dat eigenlijk alleen positieve associaties bij de meeste mensen oproept, zie je dat voor ontwikkeling eigenlijk ook altijd een negatieve nodig is. Iets ont-wikkelen betekent namelijk in eerste instantie iets – een organisme, een product, een persoon – van een voorzichtig aangelegde en beschermende, maar ook beperkende laag ontdoen, om de ruimte voor die groei en rijping te creëren. Ontwikkelen doe je dan ook niet van de ene op de andere dag. Het is een proces van trial and error. De beschermende verpakking verwijderen, beginnen aan een nieuw laagje, en dan halverwege ontdekken dat je er alweer uitgegroeid bent. Soms gaat het gepaard met pijntjes, soms gaat het wat soepeler. Bij Talent&Pro noemen we dat impact-momenten. Momenten waarop je kunt kiezen om te leren en groeien, of ervoor kiest om weer je veilige schulp in te kruipen. T&P’er Jordy koos bewust voor het eerste. We volgden zijn ontwikkeling en carrièrestart gedurende 18 maanden…

Vers uit de collegebanken zette hij die volgende stap: op zoek naar een eerste baan. “Ik wilde een baan waarin ik kon ontdekken welke onderdelen van werken mij het meest aanspreken. Daarnaast wilde ik dolgraag doorleren. Ik kwam uit bij Talent&Pro, en mocht in augustus 2018 starten in het traineeship Compliance/CDD”. Zijn ontwikkeling leidde hem, via de wereld van beleggingen, in 18 maanden weg van het inhoudelijke Compliance-vakgebied naar een specialisatiekeuze voor projectmanagement.

Jordy startte in een traineeship CDD

Over zijn eerste opdracht als CDD-analist: maanden 1 – 8

Bij de Volksbank mocht Jordy het proces van klantonderzoek naar ‘laag-risico’ klanten opstarten, samen met drie collega’s van Talent&Pro. De ideale omgeving om hem voorzichtig van het comfortabele laagje, dat gedurende zijn studiejaren jaren was ontstaan, te ontdoen. “We maakten samen werkinstructies voor het op te zetten team. De nieuwe medewerkers werkten we in en we verzorgden samen met de teamleider het sollicitatieproces voor nieuwe kandidaten. In zeven maanden hebben we zo een afdeling van dertig man opgezet.”

Zeven maanden kostte het Jordy om zijn eerste fulltime functie te ontgroeien. “Was ik in vaste dienst getreden, dan had ik nu misschien nog steeds hetzelfde werk gedaan, tegen beter weten in. Nu kon ik tot de conclusie komen dat mijn ambitie niet lag in het inhoudelijk controleren van klantdossiers. En waren alle ingrediënten aanwezig om er ook echt iets aan te doen. Bij Talent&Pro wordt dit enorm gestimuleerd. Samen met mijn People Manager ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden voor een vervolgopdracht. Mijn voorkeur ging uit naar een opdracht in een andere unit en een rol met meer direct klantcontact.”

carrière als beleggingsspecialistAssistent beleggingsspecialist bij de Rabobank: Maanden 8 – 12

Zijn wens werd waarheid door zijn overstap naar de unit Bancair. De opdracht: aan de slag als assistent beleggingsspecialist voor de Rabobank. Daar maakte Jordy uitgebreid kennis met het vakgebied van beleggingen. “Deze opdracht vroeg om iets meer acclimatisering. “De eerste vier maanden stonden voornamelijk in het teken van ondersteunende werkzaamheden. Denk aan het maken van klantvoorbereidingen voor de beleggingsspecialist. Maar telefonisch contact met klanten vormde ook een vast onderdeel van mijn takenpakket.”

Projectmanagement vs. Vakinhoudelijk: maanden 12 – 18

De ondersteunende werkzaamheden gingen voor Jordy over in een kennismaking met het projectmanagement. “Na mijn eerste vier maanden bij de Rabobank kreeg ik de kans om een project op te pakken. Ik werd verantwoordelijk voor de centralisatie en standaardisatie van de werkzaamheden van het Vermogen Management-team in Eindhoven. Toen dit project succesvol was afgerond mocht ik de werkwijze landelijk uitrollen. Dezelfde werkzaamheden op een grotere schaal dus. Deze twee opdrachten gaven mij het besef dat ik binnen het projectmanagement de juiste balans van persoonlijke kwaliteiten en toekomstperspectief had gevonden.”

Versneld ontwikkelen in de Fastlane

Nu Jordy ontdekt heeft welke onderdelen van werken hem het meest aanspreken kan hij zich dankzij het Fastlane-traject van de Talent&Pro Academy versneld ontwikkelen binnen het vak van projectmanagement. “Binnen de Fastlane heb ik de mogelijkheid gekregen om diverse opleidingen versneld te volgen. Voorbeelden daarvan zijn Lean Green Belt, IPMA- D, Prince2 en scrum master. Mede daardoor ben ik nu al na 1,5 jaar bij Talent&Pro Pro’er geworden en mag ik mij voortaan Consultant noemen.”

Versneld opleiden traineeship

Specialiseren tot projectmanager: maanden 18 – …?

Jordy is alweer klaar om de volgende stappen te zetten in zijn ontwikkeling en heeft duidelijke plannen over de invulling daarvan: “Voor mij is het op naar het volgende jaar, waar ik vooral competenties als netwerken en effectief beïnvloeden verder wil gaan ontwikkelen om een completere projectmanager te worden.”

Maatwerk in ontwikkeling

Wat we kunnen leren van zijn voorbije 18 maanden bij Talent&Pro is volgens Jordy dat het bij ontwikkeling niet uitmaakt waar je precies start. “Het is bijzonder om te zien wat voor stappen je kunt maken in 18 maanden, al heb je bij aanvang soms nog geen helder doel voor ogen. En hoewel je startpunt niet belangrijk is, geldt dat voor een bereidheid om verschillende dingen te proberen en te durven ontdekken waar je kwaliteiten liggen des te meer. De les die ik heb geleerd: voor een optimaal resultaat is en blijft ontwikkeling maatwerk. Talent&Pro heeft mij daarvan uitstekend voorzien de afgelopen achttien maanden.”

Welk traineeship vormt het startpunt van jouw ontwikkeling?

Ben jij net als Jordy op zoek naar een baan waarin jij kunt ontdekken waar jouw onderscheidende kwaliteiten liggen? En ben jij niet bang om regelmatig uit je comfortzone te treden om de grenzen van jouw groeimogelijkheden te verkennen? Dan gaan we graag in gesprek met je. Bekijk onze traineeships en kies het startpunt van joúw professionele ontwikkeling.