6 tips om efficiënt je werkdag in te delen

Je kent het vast: je bent de hele dag superdruk, rent van vergadering naar vergadering en doet van alles tegelijk. Aan het einde van de dag is je to-do list nog net zo lang als aan het begin van je dag. Dit komt waarschijnlijk door een gebrek aan efficiënt plannen. Wij geven je een aantal tips om goed te leren plannen, waardoor je zonder stress je werkweek doorkomt.

1. Stel prioriteiten

Heb jij ook altijd een to-do list waar geen einde aan lijkt te komen? Begin de dag dan met het maken van een prioriteitenlijst. Beslis welke taken écht belangrijk zijn en zet deze bovenaan. De minder belangrijke taken plaats je hieronder. Werk vervolgens je lijstje van boven naar beneden af. Zo houd je het overzicht en ga je geen dingen door elkaar doen, waarbij we meteen uitkomen bij tip 2:

2. Stop met multitasken

Hoewel veel mensen het idee hebben dat ze prima verschillende taken tegelijk kunnen uitvoeren, blijkt uit onderzoek dat onze hersenen zich niet goed kunnen focussen op meerdere dingen. Multitasken is dus geen goed idee: je verdeelt je aandacht door op meerdere taken te focussen, waardoor je nooit je volledige aandacht bij één taak hebt en deze automatisch minder goed uitvoert.

3. Delegeer

Herken je het gevoel dat je het liefst alles zelf doet omdat anderen het altijd nèt even anders (en dus minder goed) doen? Probeer toch eens om wat taken toe te vertrouwen aan je collega’s. Ze zullen het in jouw ogen misschien niet zo goed doen als jij, maar waarschijnlijk zijn ze prima in staat om de taak succesvol uit te voeren. Vraag daarom om hulp wanneer dit nodig is.

4. Relax

Werk hard, maar neem ook tijd om even te relaxen, zelfs (of júist) als je het heel druk hebt. Haal een koffie voor jou en je afdeling of loop een rondje. Daarna kun je weer met een frisse blik aan de slag.

5. Stop met uitstellen

Het is heel verleidelijk om vervelende klusjes tot het laatste moment uit te stellen. Bijna iedereen heeft last van uitstelgedrag. Dit zorgt er wel voor dat je de hele dag of week tegen dat ene vervelende klusje aanhikt. Doe het meteen en je zult ondervinden dat je een stuk rustiger bent nu je er niet meer tegenop hoeft te zien.

6. Maak lijstjes

Ook al denk je misschien dat je een heel goed geheugen hebt en dat je alles wat je nog moet doen wel kunt onthouden: dit is niet zo. Onze hersenen kunnen maar zeven taken tegelijk onthouden. Schrijf dus gewoon alles op wat je niet moet vergeten. Dit geeft ruimte in je hoofd voor andere zaken.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of ben je geïnteresseerd in het ontwikkelingstraject van Talent&Pro? Neem contact op via 088 170 14 00, of via info@talent-pro.com.