5 tips: Above and beyond the call of duty

Elke klas heeft er wel één. Het kind dat altijd als eerste zijn hand in de lucht steekt, het juiste antwoord op elke vraag weet, de interessantste spreekbeurt heeft en bij elke toets en elk project het hoogste cijfer haalt. Hoewel je deze overachiever misschien wel eens uitgelachen hebt, wordt dit kind vaak gekozen voor een leuke opdracht of beloning. Een kantoor lijkt op die oude schoolklas; wil je laten zien wat je waard bent, dan moet je meer doen dan van je verwacht wordt. Je wilt natuurlijk niet de vervelende persoon zijn die de aandacht naar zich toe trekt, maar je wilt wel laten zien wat je kunt door nèt een stapje extra te zetten. Dat heet above and beyond the call of duty (ABCD). Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan de volgende vijf tips.

#1 – Maak gebruik van feedback

De beste manier om above and beyond te gaan is door jezelf telkens te verbeteren. Dit doe je door goed te luisteren naar de feedback die je krijgt van je leidinggevende en collega’s. Vervolgens gebruik je de feedback om jezelf te verbeteren. Wanneer je manager zegt dat je iets vergeten bent bij je laatste opdracht, zorg dat je het bij de volgende opdracht niet vergeet. Leer ervan en zet de feedback om in actie. Je leidinggevende zal onder de indruk zijn dat je je werk telkens blijft perfectioneren en dat je de feedback gebruikt om beter te worden.

#2 – Neem initiatief

‘Daar ben ik al aan begonnen’ klinkt als muziek in de oren van een manager. Dit betekent namelijk dat je niet wacht totdat je iets gevraagd wordt, maar dat je op eigen initiatief al actie hebt ondernomen. Het werkt in allerlei situaties: onderneem uit jezelf actie voor een project, presentatie, vergadering of veranderingen op de afdeling. Denk vooruit en neem het initiatief om zaken op te pakken. Zorg wel dat je de manager erbij betrekt, zodat deze op de hoogte blijft van je werkzaamheden.

#3 – Ideeën voor verbetering

Heb je een idee dat jou en je collega’s helpt de efficiëntie te verhogen en het werk beter uit te voeren, dan is er een grote kans dat je leidinggevende dit wil weten. Kom niet alleen met een idee, maar werk een plan uit om het idee te implementeren. Je kunt natuurlijk simpelweg zeggen dat een bepaald proces verbeterd zou moeten worden, maar hier bereik je meestal niks mee. Concrete suggesties over hoe je het proces verbetert en hoe dit gerealiseerd kan worden maken wel verschil. Bovendien toon je aan je manager en collega’s dat je daadkrachtig, innovatief en toegewijd bent. Jij gaat echt above and beyond the call of duty.

#4 – Verplaats je in de ander

Of het nu gaat om een collega, klant of leidinggevende: het is altijd handig om je in de ander te verplaatsen. Wil je leidinggevende dat je een rapport opstelt, bedenk dan wat jij graag in het rapport zou willen lezen als je zelf de leidinggevende was. Spreek je met een klant over een probleem, beeld je dan in dat je zelf de klant bent en bedenk wat jij graag als oplossing zou zien. Ga niet alleen na met wat voor oplossing je zelf tevreden zou zijn, maar bedenk ook vooral welke oplossing voor jou – en dus voor de doelgroep – de beste is.

#5 – Je uiterste best doen

Soms hoor je verhalen over bedrijven die er alles aan doen om een klant te helpen, ook als dat geen onderdeel is van hun normale werkzaamheden. Een restaurant dat een gratis maaltijd verzorgt voor een zwerver die in de kou staat. Of een supermarkt die producten bezorgt bij een bejaard echtpaar, ook al heeft de supermarkt geen bezorgservice. Nu denk je misschien dat dit bij jouw baan onmogelijk is, omdat je zulke bijzondere taken niet mag uitvoeren op je werk. Toch kun je wel degelijk het verschil maken voor je klanten. Je kunt je uiterste best doen om de interactie met klanten onvergetelijk te maken. Wanneer het 16.58 uur is en je klant belt, pak dan gewoon de telefoon op, ook al wil je eigenlijk je spullen pakken en naar huis gaan. Wanneer je klant belt met een bijzonder verzoek, doe dan wat je kunt om dit verzoek mogelijk te maken in plaats van te zeggen dat het niet kan. Toon je deze betrokkenheid op je werk, dan zal dat opgemerkt worden.

Persoonlijke ontwikkeling

Wil jij meer leren over above and beyond the call of duty­­? Talent&Pro investeert continu in jouw persoonlijke ontwikkeling met trainingen, opleidingen en coaching. Ons doel is om jouw talent naar een steeds hoger niveau te tillen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.