Young & Professional: interview met Matching Coördinator Koen Göbel

Van trainee Bancair naar Matching Coördinator; het overkwam collega Koen Göbel drieënhalf jaar geleden bij Talent&Pro. In een jong en dynamisch team voelt Koen zich als een vis in het water, reden genoeg voor een mooi interview! Aan CustomerFirst vertelt Koen meer over zijn loopbaan, visie op klantcontact en millennials. 

 

Hoe ben jij op deze functie terechtgekomen?
‘Net als veel collega’s ben ik gestart in het ontwikkeltraject binnen de bancaire unit. Daarin heb ik acht maanden gewerkt bij de klantenservice van ABN Amro. Aansluitend werd ik door een oud-klasgenoot benaderd om hier op kantoor te werken als matching coördinator. Ik ben open minded het gesprek aangegaan, waarna ik op deze functie terechtkwam. Het team waar ik nu deel van uitmaak is het eerste aanspreekpunt voor onze klanten. Ik ben als senior verantwoordelijk voor vijftien grote banken en verzekeraars in Nederland, en regel de inhuur voor personeel. Ik beoordeel de aanvraag en begeleid het proces tot de uiteindelijke plaatsing. Eigenlijk ben ik constant met honderd dingen tegelijk bezig: ik bouw klantrelaties op, coördineer operationele processen en de administratieve afhandeling en ik ben inhoudelijk verantwoordelijk voor de gemaakte afspraken in de contracten.’

Heb jij een bijzondere visie op klantcontact die aansluit?
‘Ik heb veel gehad aan mijn ervaring als klantenservicemedewerker. Natuurlijk is dit anders: in mijn huidige functie heb ik veel meer tijd om een klantrelatie op te bouwen. Maar ik heb veel aan geleerde gesprekstechnieken, waardoor je mensen beter kunt begrijpen en ook weet hoe je moet reageren in moeilijke situaties. Daarbij vind ik openheid en eerlijkheid enorm belangrijk. Als het goed gaat, maar ook als het slecht gaat. Bespreek ook de mindere dingen en krop het niet op totdat de bom ontploft. Ik merk dat onze klanten dat enorm waarderen. Extra belangrijk vind ik het overtreffen van de verwachtingen; het tonen van oprechte interesse en het geven van extra aandacht kan ervoor zorgen dat je een goede relatie met klanten opbouwt.’

“Ik ben als senior verantwoordelijk voor vijftien grote banken en verzekeraars in Nederland, en regel de inhuur voor personeel.”

In hoeverre herken jij je in de ‘typische millennial’?
‘De wens om door te ontwikkelen. Dat wordt vanuit Talent&Pro zeker gestimuleerd met trainingen en begeleiding. Daar zie ik de hang naar flexibiliteit erg in terug: plan je eigen tijd in, zorg ervoor dat je dat effectief en efficiënt doet. Je bent verantwoordelijk voor iets. Zorg er dus voor dat het gedaan wordt. Hoe je het doet maakt eigenlijk niet uit, als het maar goed gebeurt. Wat me verder aansprak in de organisatie was een stukje eigen inbreng, om de ruimte te krijgen je eigen idee en visie in te brengen.’

Wat is een grote misvatting ten opzichte van millennials?
‘Het gebrek aan loyaliteit. Ik snap dat de millennial van nu zich focust op ontwikkeling. Vaak wordt gedacht dat millennials snel een vervolgstap maken wanneer ze een paar jaar bij een bedrijf werken. Er zijn veel jongeren die loyaal zijn aan een bedrijf, zolang het bedrijf er maar voor zorgt dat je voldoende uitdagingen aangereikt krijgt plus de ruimte om te ontwikkelen. Die kansen zorgen juist voor binding. Ook denk ik dat wij niet zozeer lui zijn: dat zit in je of niet. Dat is niet toe te wijzen aan een hele generatie. Ik denk juist dat millennials ambitieus zijn. Als ik hier drie à vier jaar had gewerkt en nog steeds geen stappen had kunnen maken, zou ik ook ongeduldig zijn geworden. Maar zolang je die kansen wel krijgt, moet je de moeite en de tijd nemen om geduldig naar vervolgstappen toe te werken.’

“De wens om door te ontwikkelen. Dat wordt vanuit Talent&Pro zeker gestimuleerd met trainingen en begeleiding.”

Wat willen millennials volgens jou?
‘Succes behalen en daar erkenning voor krijgen. Zowel met hun team als voor zichzelf. Dat moet je ook uitstralen. Als je het goed doet op je werk, krijg je een stukje erkenning, zit je lekker in je vel, verdien je een leuk centje waarmee je in je vrije tijd ook leuke dingen kunt doen. Als je keihard werkt en nooit iets terugkrijgt, vraag je jezelf af waar je het voor doet. Maar als je iets goeds neerzet en dat te horen krijgt, zorgt het er toch voor dat je de volgende dag met een glimlach uit je bed stapt en een stapje extra zet. Door die erkenning word je ook loyaal aan een bedrijf.’

Wat bindt jou?
‘Waardering. Ik krijg die terug in de zin van verantwoordelijkheid en doorgroeimogelijkheden. Daarnaast hou ik van een jonge en dynamische omgeving en vind ik het belangrijk dat er een focus is op innovaties waarbij jouw ontwikkeling voorop staat. Verder moet werk echt samengaan met plezier, en dat staat hier op één. Er wordt keihard gewerkt, maar op vrijdagmiddag trekken we allemaal een biertje open en gaan we de stad in. Tevens worden er leuke dingen georganiseerd: van vakanties tot uitjes. Ik zie het bedrijf als een grote familie en dat zorgt er eveneens voor dat ik gebonden blijf.”

“Ik vind dat werk echt samen moet gaan met plezier en dat staat bij Talent&Pro op nummer één.”

Op welke wijze gaan millennialleiders volgens jou het traditionele bedrijfsmanagement opschudden?
‘Ik denk dat het nieuwe werken meer geïmplementeerd gaat worden. Maar een transparante en open houding is ook heel waardevol. Als er iets speelt binnen een bedrijf, in je privéomgeving of op de werkvloer, moet het transparant worden gedeeld binnen jouw team. Dat is iets wat ik als manager belangrijk zou vinden en zou toepassen. Ik denk dat dat ervoor gaat zorgen dat mensen langer in hun functie blijven, omdat ze het gevoel hebben dat ze ergens onderdeel van zijn. Je werkt om voldoening te krijgen.’

Wat is je levensmotto?
‘Ik ben iemand die onwijs geniet; laat geen kans onbenut. Doe alles, ook al is het uit je comfortzone, en zorg dat je nooit spijt hebt van iets dat je níet hebt gedaan’, zegt hij met een glimlach van oor tot oor.

Tekst: Nina van Klaveren, CustomerFirst.
Beeld: Zuiverbeeld

Lees het originele interview op CustomerFirst.