Fastlaner Aga Kam: starter, pensioenspecialist én influencer in een!

Blog Aga Kam Fastlane traineeshipAga Kam is een van de talenten die door zijn People Manager geselecteerd werd om deel te nemen aan onze Fastlane, het versnelde ontwikkelprogramma van Talent&Pro. Onlangs gaf hij succesvol zijn Pro-presentatie, waarmee hij officieel Pro werd. In deze blog bieden we een kijkje in de ontwikkelkeuken van Talent&Pro en zoeken we een verklaring voor het snelle succes van Aga binnen het traineeship Pensioen & Leven. Momenteel werkt Aga als Technisch Acceptant gedetacheerd bij Allianz in Rotterdam, op fietsafstand van zijn woning. De lease-auto laat hij zo vaak mogelijk staan. Wat is hij toch lekker gewoon gebleven…

Een voorbeeld voor andere starters op de arbeidsmarkt

Dat Aga een bijzonder talent is beseft zijn People Manager Esther Zuring heel goed. “Zij was het die me aanmoedigde om mijn verhaal te doen in een interview. Ik voel me gevleid dat ze denkt dat mijn ontwikkeling als voorbeeld kan dienen voor andere starters op de arbeidsmarkt. Ze is trots op de stappen die ik heb gemaakt sinds ik met het traineeship startte in december 2017. Ze weet ook dat ik ambitieus ben en graag elke mogelijkheid benut om die ambitie uit te spreken. Waar Talent&Pro goed is in het bieden van kansen, ben ik denk ik goed in het benutten ervan.”

Het traineeship Pensioen & Leven biedt kansen, maar mogelijkheden creëer je zelf

A match made in heaven dus, zou je zeggen. Maar ook Aga heeft hick-ups gekend bij de start van zijn carrière. “Tijdens mijn tweede opdracht kreeg ik ineens veel verantwoordelijkheid. Dan zijn er momenten dat je denkt, wauw ik heb nog zó veel mail weg te werken, hoe ga ik dat bolwerken? Maar door in gesprek te blijven met mijn People Manager en opdrachtgever heb ik overal goede oplossingen voor kunnen vinden. Waardoor ik nu ook nog het Fastlane-traject succesvol heb kunnen afronden.” Wat daarbij volgens Aga ook helpt is dat hij altijd eigenaarschap heeft genomen voor zijn eigen ontwikkeling en carrière. “Ik kom van het mbo, waar ik de opleidingen tot Commercieel Medewerker en Junior Accountmanager heb afgerond. Ik kom dus van best ver, en weet inmiddels wel een klein beetje dat de verantwoordelijkheid voor een groot deel bij jezelf ligt. Als je niet zegt wat je wilt, wat je kunt en wat je dwarszit, verandert er ook niets.”

Activiteiten als student Bedrijfskunde

Niets doen zit duidelijk niet in Aga’s natuur. Tijdens zijn studies verdiende hij de kost als medewerker bij een grote supermarkt, waar hij na een paar maanden verantwoordelijk werd voor inkoop en verkoop op de versafdeling. Als vrijwilliger bij Tiels plaatselijke voetbaltrots VV Theole en als collectant en klusjesman voor de lokale Stichting Dierenasiel oefende hij ook maatschappelijk zijn invloed uit. Na zijn studie begon hij aan een rondreis door Azië en Oceanië. “Reizen is supernuttig als je je horizon wilt verbreden. Verder is het ook gewoon supergaaf om jezelf onder te dompelen in andere culturen. Alleen door je onder mensen te begeven leer je ze begrijpen denk ik. Ik ben blij dat ik dit heb kunnen doen voordat ik fulltime ging werken. De kennis en vaardigheden die ik op mijn wereldreis heb opgedaan helpen me mijn ambities op carrièrevlak realiseren.“

Carrière maken door positieve verandering teweegbrengen

Gevraagd naar wat die ambities zijn is Aga’s antwoord kort maar glashelder: “Het hoogst mogelijke. Sommige mensen halen voldoening uit het leukste werk, uit de leukste collega’s om zich heen hebben of het hoogste salaris. Mijn motivatie is vooral dat ik wil bijdragen aan positieve verandering. Vandaar ook mijn keuze voor de minor Change Management tijdens mijn studie. We zien allemaal in onze omgeving dingen die beter, sneller en makkelijker kunnen. Ik probeer die verbeteringen ook echt te realiseren, en me daarbij niet uit het veld te laten slaan.” Uitspraken als “we hebben het altijd zo gedaan” gaan er bij Aga niet in, al is het soms best lastig om dergelijke obstakels uit de weg te gaan. Met zijn vriendelijke, positieve en spontane uitstraling bezit hij de gunfactor om mensen toch mee te krijgen. Zijn verfrissende visie op werken speelt ongetwijfeld ook een rol: “Ik zie een baan niet als een bestemming, maar een manier om zaken te verbeteren. Een vehikel voor verandering. Hoe mooi is het als je na afstuderen vrijwel direct de kans krijgt om invloed te pakken en ook echt uit te oefenen.”

Kiezen voor een traineeship in de detachering

Dat Aga Kam bij Talent&Pro terechtkwam is niet bepaald een toevalstreffer. Hoewel hij wat ons betreft een voorbeeld is voor menig starter, keek hij het kunstje zelf ook af: “Een vriend van mij werkte in de detachering en had in vijf jaar tijd carrièrestappen gemaakt waar je normaal gesproken zeker tien jaar over doet. Ik merk dat het pad dat hij heeft afgelegd zeker geen unicum is binnen de detachering. Mede door mijn deelname aan het Fastlane-traject heb ik een sterke start gemaakt.” De selectie voor het Fastlane-traject vond plaats tijdens zijn eerste opdracht, bij MN. “Ik werd daar voorgesteld en mocht beginnen als junior pensioenspecialist. In eerste instantie om bij te springen tijdens de piekperiode. Al snel was ik zelf projecten aan het organiseren, en kreeg daar van MN ook ruimte voor. Ik organiseerde meeluistersessies, die binnen het team erg gewaardeerd werden. Daarna testte en hielp ik nieuwe telefoonsoftware van PEGA implementeren op de afdeling. Door dat soort projecten op te pakken kon ik net iets meer invloed uitoefenen dan wanneer ik alleen mijn eigen werk had gedaan.”

Vernieuwing en actualiteit komen samen in het traineeship Pensioen & Leven

Toen Aga eenmaal voor detachering koos was de volgende vraag natuurlijk welk detacheringsbureau hij zou kiezen. “De duidelijke splitsing bij Talent&Pro tussen sales en coaching, tussen Account Management en People Management dus, gaf voor mij de doorslag. Vervolgens koos ik voor het traineeship Pensioen & Leven, vanuit een sterke interesse voor vermogensbeheer. Het lijkt me op den duur heel gaaf om invloed uit te oefenen op het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Het pensioenvraagstuk is heel actueel en het vakgebied is enorm dynamisch en voortdurend in beweging. Ik kan mijn loopbaanambities binnen het traineeship Pensioen & Leven heel goed verwezenlijken.”

Pensioenen hipper, innovatiever en breder dan starters denken

Het beeld bestaat onder veel starters dat Pensioen & Leven een stoffig vakgebied is. We vroegen Aga Kam in hoeverre dat beeld strookt met de werkelijkheid. “Mijn ervaring is vooral dat het een branche is waarin hard wordt gewerkt aan nieuwe en innovatieve manieren om het pensioenstelsel te moderniseren. Als je zoals ik de ambitie hebt om invloed uit te oefenen is dit de ideale omgeving.” Pensioen & Leven is volgens Aga veel meer dan alleen uitrekenen hoeveel geld mensen krijgen als ze stoppen met werken. “Procesoptimalisatie en automatisering, de continue veranderingen in het pensioenlandschap en de juridische vraagstukken waarmee dit allemaal gepaard gaat bieden afgestudeerd talent uitgebreide mogelijkheden.”

Lean en agile werken dankzij de Fastlane

Dankzij het Fastlane-traject is Aga in 15 maanden van Talent naar Pro gepromoveerd binnen het talentprogramma van Pensioen & Leven. Vrijdag 8 maart hielden Aga en mede-Fastlaners Timo Goes en Twan van de Geijn hun Pro-presentaties. Ze sloten samen de Fastlane succesvol af: een periode van anderhalf jaar hard werken én studeren. “Agile Scrum Foundation, Lean Green Belt en de vaardigheidstrainingen die deel uitmaken van het Fastlane-programma hebben me goed geholpen bij de uitvoering van mijn huidige werkzaamheden bij Allianz. Naast mijn taken als technisch acceptant, coördineer ik ook de werkzaamheden van collega’s op de afdeling, ben ik betrokken bij verschillende verbeterprojecten en ben ik het aanspreekpunt voor andere afdelingen. Naast de ambitie om bij te dragen aan positieve verandering, heb ik als Fastlaner nu ook meer tools om die positieve invloed uit te oefenen.”

Heeft het verhaal van Aga Kam je nieuwsgierig gemaakt naar de mogelijkheden voor jou bij Talent&Pro? Bekijk het traineeship Pensioen & Leven, solliciteer en pak je invloed!