‘Ondanks positieve geluiden over de economie blijft het aantal schuldhulpvragen stijgen’

Henk Kroon, directeur van Stadsring51: “Je moet eerst de angel eruit halen voordat je de wond kunt verzorgen.”

Henk-Kroon-vierkantHoe is het gesteld met de financiële situatie van ons Nederlanders? Dagelijks komen er mensen in de financiële problemen of dreigen erin te raken. Elke gemeente heeft hiervoor zijn eigen schuldhulpverleningsplan. Maar hulp bieden wordt steeds complexer nu de schulden maar blijven toenemen. In de gemeente Amersfoort kun je terecht bij Stadsring51, een stichting die de inwoners van Amersfoort en Leusden hulp biedt bij financiële problemen en sociaal juridische vragen. Henk Kroon is er directeur. In 2012 heeft hij bovendien samen met de overheid het Geldloket in Amersfoort opgezet, waar iedereen terecht kan met geldvragen. Talent&Pro steunt dit initiatief.

We praten met de heer Kroon over de nut en noodzaak van Stadsring51 en het Geldloket.

‘Koek is nu echt op’

Met ruim 40 medewerkers en 200 vrijwilligers geeft Stadsring51 advies en ondersteuning op juridisch en financieel vlak en helpt mensen die in de schulden terecht zijn gekomen. Nu horen wij vanuit Den Haag voorzichtig positieve geluiden over de economie. Betekent dit dat Stadsring51 het rustiger gaat krijgen? Kroon reageert: “Nee, rustiger zal het voorlopig zeker niet worden. De eerste jaren van de crisis hebben de mensen nog kunnen teren op hun reserves en hier en daar gaten creatief kunnen dichten. Maar de koek is nu echt op. Opvallend is ook dat er op het moment relatief veel zzp’ers bij ons aankloppen die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. De reserves zijn op en er is een moordende concurrentie rondom opdrachten en uurtarieven.”

Vrijwillig budgetcoach via Talent&Pro

Voorlopig komt Stadring51 dus nog niet in rustiger vaarwater. Hoe vangt de stichting deze drukte op? Kroon vertelt verder: “Omdat wij met beperkt budget veel mensen moeten helpen, zijn alle vrijwilligers erg belangrijk. Maar deze adviseurs moeten wel de juiste knowhow hebben. Meestal vind ik ze dan ook door in mijn financiële netwerk rond te vragen. Bijvoorbeeld de vrijwilliger Vincent van Woudenberg, een medewerker van Talent&Pro. Hij heeft naast zijn werk een opleiding tot budgetcoach gevolgd en begeleidt nu een gezin in beter met geld omgaan. Voor Vincent een mooie manier om zich verder te ontwikkelen en samen met Talent&Pro een maatschappelijke bijdrage te leveren.”

Geldloket: belangrijke preventiemaatregel

Naast Stadsring51 is Kroon ook directeur van het Geldloket. In 2012 werd dit initiatief officieel opgericht en geopend door toenmalig Prinses Máxima en minister van Financiën Jan Kees de Jager. Bij het Geldloket kan iedereen terecht die vragen over geld heeft en geen wijs wordt uit de financiële informatie op internet.

Het Geldloket is ook gevestigd in Amersfoort, maar op een andere locatie dan Stadsring51. Waarom? Kroon geeft aan: “Wij zien het Geldloket vooral als een belangrijke preventiemaatregel. Mensen die schulden ontwikkelen vertonen vaak herkenbaar gedrag. Zo nemen ze financiële besluiten waar ze de gevolgen niet van overzien, en trekken vervolgens te laat aan de bel. Een Geldloket als fysiek informatiepunt werkt dan goed. Er is veel minder schaamte bij mensen om daar langs te gaan en vragen te stellen. De naam Stadsring51 is en blijft nu eenmaal nauw verbonden met schuldhulpverlening. De mensen die bij het Geldloket aankloppen kunnen we veelal ook snel weer de juiste weg wijzen.”

‘Angel eruit halen’

In alle gemeenten is er schuldhulpverlening, dit is bij de wet verplicht. Toch komen telkens meer mensen op straat te staan omdat zij hun huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Hoe zorgt Stadring51 dat dit risico beperkt blijft? Kroon geeft aan: “Je moet eerst de angel eruit halen voordat je de wond kunt verzorgen. Wat de ‘angel’ in elke individuele situatie is, achterhalen we aan de hand van een goed werkend diagnose-instrument. Dit hebben we in eigen beheer ontwikkeld en met succes, want andere gemeentes werken hier inmiddels ook mee.” Kroon sluit af: “Onze voorspelling is dat de schuldhulpverleningsvraag voorlopig alleen nog maar zal toenemen, helaas. Dit is voor niemand fijn. Wij doen dan ook ons uiterste best om de mensen zo goed mogelijk door deze vervelende periode van hun leven heen te helpen!”

Meer informatie

Bekijk de website van Stadsring51 voor meer informatie. Meer lezen over het Geldloket kan hier.